Pregătirea copilului pentru prima zi de clasa 1: aspecte practice de impact asupra intregii perioade educatționale
PRIMA ZI DE SCOALĂ IN CLASA 1 - este specială pentru un copil iar noi, părintii - trebuie să realizăm importanta acestui inceput. Fiecare emotie, fiecare aspect practic contează și poate avea impact asupra percepției sale asupra întregului proces educațional care durează 12-16 ani de acum încolo.
Deci - cum o facem cât mai bine? Toți copiii vor intra la școală în diferite stadii de dezvoltare, iar acest lucru este complet normal. Dar există anumite lucruri pe care toți părinții le pot face pentru a se asigura că micii elevi sunt pregătiți pentru această nouă experiență.
vei citi:
Pregătește-ți copilul emoțional
Socializarea este importantă
Anticipare și bucurie
Dezvoltrea independenței copilului
Folosirea toaletei
Pregătirea copilului pentru învățare
Citește împreună cu copilul tău
Recunoașterea numelui
Numărare simplă
Lasă-l să se odihnească
Pregătește-ți copilul emoțional - Familiarizați-vă, împreună
Cunoaște școala - locurile și oamenii noi pot fi factori descurajatori pentru cei mici. Familiarizarea cu noile împrejurimi, precum și întâlnirea cu profesorii și alți adulți care lucrează în clasa lor, îi vor oferi copilului tău siguranța că intră într-un mediu familiar și primitor:
Aranjează o zi pentru a vizita școala împreună cu copilul, dar în perioada de vară, înainte de a intra în primul an, astfel încât să fie familiarizat cu decorul.
Participă la ședințele de informare pentru părinți, dacă se oferă asta, astfel încât să poți pune întrebări și să descoperi așteptările școlii.
Dacă un frate mai mare frecventează deja școala, cere-i să-i spună copilului mai mic despre cum este școala, cine sunt angajații și la ce să se aștepte. Este posibil să facă deja acest lucru în mod natural în conversație!
Socializarea este importantă pentru viitorul elev
Copilul tău s-ar putea întâlni în clasa I chiar cu colegii de la grădiniță! Dar dacă încep școala într-un cadru diferit de prietenii lor, încearcă să te conectzi cu alți părinți sau copii din clasă. Poți aranja întâlniri de joacă.
Oportunitățile de a socializa cu alți copii sunt importante pentru copii, deoarece ajută la dezvoltarea anumitor abilități sociale care îi vor aduce beneficii în școală și în viața ulterioară:
• A vorbi pe rând și a asculta ce au alții de spus.
• Invitarea celorlalți să se joace și cererea de a participa la jocuri.
• Încurajarea empatiei față de ceilalți copii.
Anticipare și bucurie
Este important să-ți lași copilul să se emoționeze! Începerea școlii poate fi descurajantă, dar și interesantă pentru copiii mici. Permite-i să se bucure de această anticipare și ajută-l să se pregătească emoțional pentru cum va fi școala. Încurajează copilul să pună întrebări și răspunde-i sincer. Implică-l în alegerea și etichetarea rechizitelor școlare și asigură-te că are ceva special ca surpriză în ghiozdan. Chiar și un bilet pe care scrie "Te iubesc! Mama" sau o inimă, sunt de ajuns.
Ad-Extra3:
Dezvoltrea independenței copilului
Unul dintre principalele obiective ale primului an școlar al unui copil este acela de a-l ajuta să-și dezvolte independența, atât personală, cât și academică. Este important să poată trece de la dependența de adulți la indivizi pozitivi și încrezători. Profesorii și personalul din școală vor ajuta copilul să devină independent, dar există multe modalități prin care poți sprijini chiar tu independența copilului, înainte de a începe școala.
Folosirea toaletei și îngrijirea de sine
Până când începe școala, copilul ar trebui să poată folosi toaleta independent. Asta include îndepărtarea articolelor de îmbrăcăminte necesare, ștergerea, spălarea, trasul apei, îmbrăcarea și spălarea mâinilor. Desigur, copiii pot avea în continuare accidente la școală, este normal.
Încurajează copilul să devină independent cu îngrijirea de sine. Arată-i cum să se spele pe mâini când sunt murdare, cum să folosească prosopul, hârtia igienică, etc.
Poți face totul mai ușor alegând îmbrăcăminte distractivă cu fermoare sau elastic în loc de nasturi și pantofi cu șireturi.
De asemenea, când încep școala, copiii vor începe să ia masa împreună cu colegii lor, indiferent dacă mănâncă mese la școală sau prânzuri la pachet. Este din nou important ca aceștia să poată mânca independent, astfel încât să nu se bazeze pe adulți pentru a-i ajuta.
Pregătirea copilului pentru a învăța
Primul an de școală, pentru majoritatea copiilor, va consta într-o mulțime de studiu prin joc, până când vor fi puțin mai mari. Dezvoltarea academică a copiilor este susținută de dezvoltarea lor în domeniile dezvoltării personale și sociale, a comunicării și a limbajului, și a dezvoltării fizice. Cu toate acestea, există modalități prin care le poți oferi un început bun din punct de vedere academic.
Citește împreună cu copilul tău
Unul dintre lucrurile pe care copilul tău va începe să le învețe în primul an de școală este cum să citească cuvinte și propoziții simple (în clasa pregătitoare vor învăța doar literele mari și mici de tipar, iar în clasa I literele mici și mari de mână). Dar este important să le expunem cărților, limbajului și poveștilor încă de mici.
Familiarizarea cu poveștile tradiționale, vorbirea despre cărți și dezvoltarea abilităților de ascultare și atenție sunt importante pentru dezvoltarea unui copil mic. Copilul tău nu trebuie să poată citi cărți în mod independent înainte de a începe școala, dar ar trebui să aibă o mulțime de oportunități de a se bucura de cărți, ascultându-le și vizualizându-le. Încearcă să faci cititul parte din rutina zilnică, poate chiar înainte de a merge la culcare.
Recunoașterea numelui
Înainte de a putea începe să-și scrie propriul nume, copiii trebuie să poată recunoaște literele din numele lor. Acest lucru îi va ajuta să-și găsească propriile lucruri atunci când încep școala, să eticheteze și să recunoască literele în alte contexte. Dacă copilul tău este pregătit, învață-l să își scrie propriul nume!
Numărare simplă
Oportunitățile de numărare încep de la o vârstă fragedă, prin jocuri și melodii. Încurajează copilul să practice număratul astfel încât modelele numerice să devină a doua natură. Învățarea numerelor nu trebuie să fie plictisitoare!
Lasă-l să se odihnească
În primele câteva săptămâni de școală, copilul tău va fi foarte, foarte obosit. Pentru mulți, este prima dată într-un cadru educațional cu normă întreagă și poate fi un mare șoc. Lasă-i timp copilului să se odihnească când ajunge acasă de la școală și încearcă să nu-i planifici un program plin de activități extrașcolare. Va avea nevoie de timp pentru a se adapta la noua rutină, așa că acordă-i destul timp să se relaxeze și să doarmă.
Începerea școlii nu este o experiență descurajantă doar pentru copii, ci și pentru părinți. Mai ales dacă primul copil începe școala și nu știi la ce să te aștepți. Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a-l ajuta să se pregătească atunci când începe școala.
Dar, nu în cele din urmă, pregătește-te să te emoționezi!
Este complet normal să vărsăm o lacrimă atunci când copilul începe școala. Copilul nostru crește și este capabil să facă față unei zile pline fără noi. Pe măsură ce intră în clasă, poți fi copleșit de o serie de emoții - mândrie, tristețe, dor, înțelegere, fericire și chiar vinovăție. Dar nu ești singurul ce simte asta. Majoritatea celorlalți părinți se vor simți la fel! De ce să nu aranjezi să ieșiți la o cafea sau să faceți ceva relaxant pentru a trece timpul mai repede. Micuțul tău va fi bucuros să te revadă la sfârșitul primei sale zile de școală!
Cititi in continuare sfatul mamicilor de la Desprecopii.com la topicul: Cum pregatim copilul de clasa I ?
Incepe scoala: lista secreta de lucruri necesare oricarei mamici
Cand am devenit mamica de copil scolar, am avut grija sa respect stereotipul din literatura de specialitate.
Adica sa lacrimez duios cand i-am calcat camasa de scoala, cand l-am vazut pe cel mic cu ghiozdanul in spate, cand a intrat in sala de clasa pentru prima oara. Intre timp am aflat insa ca exista o lista de lucruri utile pentru mamici iar in acest an voi avea grija sa o respect :) citeste mai departe aici.
Despre prima zi de scoala a copilului tau, merita sa citesti si
Clasa intai de scoala: repere de dezvoltare intre 6-7 ani
Incepe scoala – 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII