De ce prima zi de școală e atât de importantă pentru fiecare copil
Pentru fiecare dintre noi, exista niste zile speciale. De inceput de drum. Aceste inceputuri sunt determinante in viață (începerea școlii, mutatul domiciliului, schimbarea locului de muncă) și de cât de bine ne vom descurca, depinde în mare măsură de percepțiile noastre despre evenimentul de inceput, precum și de nivelul de sprijin pe care îl primim in acele momente....
Inceputul scolii este un moment deosebit de semnificativ, o etapă noua în viața unui copil. Indiferent dacă copilul tău este ușor anxios cu privire la începerea școlii sau e plin de entuziasm, toți copiii (și părinții!) au nevoie de un pic de planificare și pregătire pentru a se asigura că tranziția se desfășoară cât mai bine posibil.
vei citi:
Cum pot părinții sprijini tranziția copilului la școală
Prima zi la școală
Păstrează lucrurile noi la minimum
Conectarea cu prietenii
Nu uita să ai grijă și de tine
Oferă-i copilului tău timp
De unde știu dacă copilul meu este anxios?
Cum pot părinții sprijini tranziția copilului la școală
Inceputul scolii este un moment deosebit de semnificativ, o nouă etapă în viața unui copil. Indiferent dacă copilul tău este ușor anxios cu privire la începerea școlii sau izbucnește de entuziasm, toți copiii (și părinții!) au nevoie de un pic de planificare și pregătire pentru a se asigura că tranziția se desfășoară cât mai bine posibil.
Există dovezi consistente care arată că experiențele școlare pozitive timpurii sunt importante pentru bunăstarea socială și emoțională a copilului, dar și pentru realizarea academică. În schimb, copiii care au un început de școală mai brut, sunt mai predispuși să întâmpine dificultăți pe tot parcursul vieții școlare.
Tranziția la școală cuprinde și primele câteva săptămâni de școală, pe măsură ce copiii și familiile lor se obișnuiesc din ce în ce mai mult cu mediul școlar și se familiarizează cu noile rutine, reguli și relații.
Prima zi la școală
A-ți lăsa copilului la școală pentru prima dată poate fi incredibil de emoționant. Majoritatea profesorilor te vor încuraja să-ți iei la revedere rapid. Unii copii se reped la clasă fără nici măcar o a doua privire înapoi, iar alții pot deveni necăjiți sau anxioși la ideea de a fi separați de voi. Dacă așa este copilul tău, asigură-l că va fi bine și că vei fi acolo să-l iei la sfârșitul orelor.
Cu cât puteți stabili mai multe conexiuni între casă și școală, cu atât acest mediu nou va fi mai familiar și vă veți simți mai bine conectați.
Părinții pot face acest lucru vorbind cu copilul lor despre ziua sa, punând întrebări foarte specifice, cum ar fi „Cu cine ai stat azi în bancă?” sau „Ai ascultat o poveste astăzi, despre ce era vorba?”. Părinții pot chiar să pună un bilet cu un simplu „Te iubesc” în cutia de prânz.
Păstrează lucrurile noi la minimum
Previzibilitatea este importantă pentru copiii predispuși la probleme de anxietate de separare. Începerea școlii poate fi incredibil de obositoare pentru copiii mici, așa că este important să nu-i introduci prea multe lucruri noi simultan. Deci evită să începi activități extra-curriculare noi în primul trimestru.
Ad-Extra3:
Conectarea cu prietenii
Conectarea cu colegii / prietenii este foarte importantă; a avea un prieten sau a ști să-ți faci prieteni este esențial. Părinții pot favoriza aceste relații invitând copiii să se joace după școală sau în weekend.
Nu uita să ai grijă și de tine
Începerea școlii este o experiență comună între copil, profesor, părinte și comunitatea școlară mai largă. Părinții noi în mediul școlar se pot simți înstrăinați și nesiguri, mai ales dacă amintirile lor despre școală nu sunt pozitive.
Oferă-i copilului tău timp
Copiii pot prezinta semne de stres sau anxietate în primele câteva săptămâni de școală, este normal. Pe măsură ce copilul tău devine mai familiarizat cu școala și contextul clasei, conexiunile cu colegii și profesorii lor se îmbunătățesc, la fel ca și strategiile de adaptare. Cu toate acestea, dacă copilul continuă să prezinte semne de stres sau anxietate, discută cu profesorul.
De unde știu dacă copilul meu este anxios?
Semnele frecvente de stres sau anxietate la copii includ:
Frica crescută de situații noi sau de a fi singur;
Simptome fizice sau plângeri precum dureri de stomac și dureri de cap;
Dificultăți de somn sau coșmaruri;
Simptome regresive - un copil poate începe să ude patul;
Retragerea socială;
Modificări ale comportamentului, schimbări ale dispoziției, iritabilitate sau agresivitate crescută.
Copiii se pot plânge de boli fizice, cum ar fi greață sau dureri de stomac, într-o dimineață înainte de școală, dar aceasta poate să dispară brusc atunci când li se permite să rămână acasă. Refuzul de a merge la școală apare adesea în perioadele de tranziție și poate rezulta dintr-o serie de factori, inclusiv frica de necunoscut, dificultăți cu colegii, separarea de părinți sau teama că nu se va descurca bine.
Cititi in continuare sfatul mamicilor de la Desprecopii.com la topicul: Cum pregatim copilul de clasa I ?
Incepe scoala: lista secreta de lucruri necesare oricarei mamici
Cand am devenit mamica de copil scolar, am avut grija sa respect stereotipul din literatura de specialitate.
Adica sa lacrimez duios cand i-am calcat camasa de scoala, cand l-am vazut pe cel mic cu ghiozdanul in spate, cand a intrat in sala de clasa pentru prima oara. Intre timp am aflat insa ca exista o lista de lucruri utile pentru mamici iar in acest an voi avea grija sa o respect :) citeste mai departe aici.
Despre prima zi de scoala a copilului tau, merita sa citesti si
Clasa intai de scoala: repere de dezvoltare intre 6-7 ani
Incepe scoala – 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII