Cat timp petrecem cu copiii nostri? Conteaza CALITATEA sau CANTITATEA?

Cat timp petrecem cu copiii nostri? Conteaza calitatea sau cantitatea?

Cat timp petrecem cu copiii nostri? Conteaza CALITATEA sau CANTITATEA?

Ideea de a-mi crește copilul cu cheia de gât mi-a produs întotdeauna fiori. Și asta poate pentru că eu nu am fost nevoită să cresc astfel, deși copilăria mea aparține unei epoci în care a crește cu cheia de gât era o metaforă omniprezentă în lumea părinților cu copiii. De aici și întrebarea pe care mi-am pus-o și acum v-o pun și vouă: cât timp petrecem cu copilul nostru?

Lipsa de timp pare să fie boala generalizată a secolului în care trăim, așa încât, ca părinți, sfârșim, de cele mai multe ori, prin a crede că dacă timpul pe care îl petrecem cu copiii este de calitate, atunci nu mai contează atât de mult cantitatea. Trăim într-o societate dominată de valorile materiale și de aceea avem adesea tendința să generalizăm această viziune asupra vieților noastre. Uităm însă că în unele privințe raportul cantitate/calitate nu ar trebui să încline neapărat în favoarea calității pentru a neglija cantitatea.

veti citi
Ne petrecem oare prea putin timp cu copiii nostri?
Lipsa de timp, boala a secolului nostru
Ce inseamna sa acordam importanta calitatii / cantitatii timpului petrecut cu copiii?
Timpul e cel mai pretios lucru pe care il detinem
Calitate sau cantitate, care conteaza mai mult?
Cum sa ne cream mai mult timp pentru copii

Ne petrecem oare prea putin timp cu copiii nostri?

Ideea de a-mi creste copilul cu cheia de gat mi-a produs intotdeauna fiori. Si asta poate pentru ca eu nu am fost nevoita sa cresc astfel, desi copilaria mea apartine unei epoci in care a creste cu cheia de gat era o metafora omniprezenta in lumea parintilor cu copiii. Recent, un subiect deschis de o mama care se confrunta cu probleme   pe care le genereaza acest fenomen inca adoptat de parinti in lipsa de alte solutii mi-a amintit cat de stresata am fost in primele zile in care copilul meu a ramas singur acasa... Si, dincolo de asta, mi-a readus in minte eterna problema care ii framanta pe parintii zilelor noastre,  timpul prea scurt petrecut cu propriii copii.

Lipsa de timp, boala a secolului nostru

Lipsa de timp pare sa fie boala generalizata a secolului in care traim, asa incat, ca parinti sfarsim, de cele mai multe ori, prin a crede ca daca timpul pe care il petrecem copiii este de calitate, atunci nu mai conteaza atat de mult cantitatea. Traim intr-o societate dominata de valorile materiale si de aceea avem adesea tendinta sa generalizam aceasta viziune asupra vietilor noastre. Uitam insa ca in unele privinte raportul cantitate / calitate nu ar trebui sa incline neaparat in favoarea calitatii pentru a neglija cantitatea. Timpul acordat copiilor nostri este un astfel de aspect. Conteaza nu doar calitatea lui, ci mai ales cantitatea acestuia, desi unora s-ar putea sa le para bizar.

Odata ce am decis sa ne intemeiem o familie, ar trebui sa fim constienti ca familia este o prioritate si ca activitatile pe care le desfasuram, trebuie sa fie, sub o forma sau alta, legate de familie. Poate ca atunci cand suntem singuri, putem face totul, insa a avea o familie si mai ales a avea copii, implica o schimbare a viziunii asupra activitatilor pe care le intreprindem in viata de zi cu zi. Ca parinti, trebuie sa facem mai des alegeri si sa luam mai multe decizii. Si asta implica deopotriva a spune mai des Nu! unor activitati care nu ar trebui sa mai fie la fel de importante de la un punct incolo. Desigur, ar trebui sa existe un echilibru in toate, insa cu cat invatam sa facem alegeri mai multe, cu atat prioritatile ne vor fi definite mai clar si vom putea depasi anumite obstacole.

Ce inseamna sa acordam importanta calitatii / cantitatii timpului petrecut cu copiii?

Un exemplu concret este relevant: Timpul petrecut cu copiii este concentrat mai ales in weekenduri si vacante. In fond, este firesc sa fie asa. Mai ales in cazul in care avem un serviciu solicitant. Weekendul este perioada in care incercam sa compensam prin calitate, faptul ca in timpul saptamanii nu avem suficent timp pentru copii. In weekend le facem pe plac, ii rasfatam, mergem cu ei in parc, ii ducem la mall, la cofetarie etc. si ne cream falsul sentiment ca asta compenseaza faptul ca in timpul saptamanii copiii stau singuri acasa sau ca seara, avem prea putin timp si suntem prea obositi ca sa ne concentram asupra micilor prostioare pe care vor sa ni le impartaseasca. Copilul e fericit pentru ceea ce ii oferim si asta ne bucura. Faptul ca petrecem  timp de calitate cu el, ne face sa ne simtim bine si sa ignoram celalat aspect, care ar trebui sa fie la fel de important cantitatea de timp petrecuta cu copiii nostri. Cititi neaparat: 10 secrete ale meseriei de mama

Dependenti de legile societatii in care muncim, avem tendinta sa aplicam si in familie regulile de la serviciu si ne cream falsa impresie ca exista o lege a compensatiei si in ceea ce priveste afectiunea oferita copiilor. In timp, aceasta tendinta ne da un sentiment de vinovatie din ce in ce mai accentuat care isi pune amprenta asupra tipului de parinte in care ne transformam.

Ad-Extra3:

Timpul e cel mai pretios lucru pe care il detinem

Tocmai pentru ca vietile noastre sunt pline de graba, de griji, de activitati care mai de care mai variate si tocmai pentru ca adesea ne mustra constiinta ca petrecem prea putin timp cu propriii copii, ar trebui sa constientizam importanta timpului si a faptului ca noi suntem singurii care il controlam, de fapt. Si, in virtutea inertiei, acordam adesea prioritate lucrurilor care ne preseaza. Iar copiii nu ne preseaza... De aceea, impingem involuntar spre finalul listei timpul pe care li-l acordam. Da, ne propunem sa petrecem timp cu copilul, dar numai dupa ce terminam cutare sau cutare lucru care trebuie neaparat facut. A acorda timp propriului copil se transforma, din pacate, intr-un alt lucru adaugat mereu pe lista cu  lucruri de facut .

 Cititi: TEST: Ce fel de mama esti?

Calitate sau cantitate, care conteaza mai mult?

Raspunsul este, firesc, ambele. Cantitatea de timp pe care o petrecem cu propriii copii este la fel de importanta ca si calitatea acestuia. Este ok ca in weekend si in vacante sa ne rasfatam mai mult copiii, insa asta nu ne transforma in buni parinti si nici nu susbstituie faptul ca in restul timpului le acordam prea putin din programul nostru. Pentru copii este important ca parintii sa fie langa ei, sa le fie martori la propriile vieti in devenire. Si asta inseamna ca au nevoie sa fim langa ei in micile fleacuri zilnice, pe care simt nevoia sa ni le impartaseasca. Parintii ai caror copii sufera de anumite boli (cum ar fi dislexia) si care, prin natura tratamentului, petrec mult mai mult timp cu copiii inteleg probabil cel mai bine conceptul de cantitate care uneori ar trebui sa primeze in fata calitatii, in ceea ce priveste timpul.

Cum sa ne cream mai mult timp pentru copii

In societatea actuala, in care viteza pare sa ne acapareze vietile, fara sa mai putem controla fenomenul, uitam adesea un lucru esential, ca orice relatie de calitate necesita timp si grija. A petrece timp cu propriul copil nu ar trebui sa fie un alt lucru pe o lista de activitati care trebuie facute. Ar trebui, poate, sa ne amintim mai des de lucrurile dupa care am tanjit atunci cand eram copii si sa nu uitam ca, in fond, copiii nostri sunt ceea ce noi avem mai bun pe lume.

 Cititi: Ce simti cand vezi copiii crescand ...

Reganditi-va viata! O zi pe saptamana propuneti-va sa comprimati programul altor activitati in favoarea vietii de familie in loc sa faceti invers. Gasiti lucruri pe care le puteti face impreuna cu familia si asigurati-va ca dati suficienta atentie copiilor. Vorbiti-le! Aflati ce mai fac! Asigurati-va ca totul este in ordine! Fiti accesibili si deschisi initiativelor lor, chiar daca sunteti ocupati!

Cereti-le ajutorul! A petrece timp cu copiii nu inseamna neaparat a face ceva special cu ei. Inseamna ca trebuie pur si simplu sa le acordati atentie si sa manifestati interes fata de activitatile lor. Rugati-i sa va ajute la ceea ce aveti de facut! Asa veti interactiona cu ei si veti rezolva in acelasi timp treburi care trebuie terminate.

Petreceti timp in mod spontan cu copiii! Activitatile spontane, neprogramate, sunt un remediu extraordinar pentru vindecarea relatiilor care au de suferit din cauza lipsei de timp. Invatati sa va faceti timp pentru fiintele care conteaza cu adevarat! Impuneti-va sa va eliberati timpul in mod deliberat. Uitati din cand in cand ca rufele trebuie calcate sau ca raportul pentru serviciu trebui facut pana a doua zi. Puneti totul deoparte si oferiti-i copilului cateva clipe. Daca va este greu, amintiti-va ca de fapt ii oferiti ceea ce aveti mai de pret TIMPUL vostru. Va asteptam cu toate intrebarile, dilemele si experientele de mama, pe forumul mamicilor: Parintii intreaba, parintii raspund!

► Citeste si Ofera copilului tau ceea ce isi doreste cel mai mult: timpul tau

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Despre meseria de mama, mai cititi:

Confesiunile unei mame de baiat

Copiii mamelor care lucreaza sunt mai grasi si mai inactivi?

Copilul singur la parinti

A tolera, toleranta..

10 secrete ale meseriei de mama

Parintii laudarosi: cum reactionam?

Cum ti se schimba viata cand devii parinte!

Cat de vitregi sunt parintii vitregi ...

Cand un parinte moare ...

Mai multi copii = mai multe bucurii

Ce simti cand vezi copiii crescand ...

Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie

Copii mici - decizii mici; copii mari- decizii mari

Cum ne-a schimbat diabetul viata ...

Sindromul Femeii Frumoase... pentru mamicile care vor sa isi faca copilul fotomodel

Incepe scoala, 11 sfaturi de organizare pentru parinti

A deveni mama: o transformare dramatica

Cat de vitrega e mama vitrega?

Fratii,  ajutati-i sa se inteleaga bine

autor: Anamaria Ghiban - Redactor Desprecopii.com, 
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. CSILLI
    CSILLItrimis la 28/5/2011

    Ar fi foarte frumos daca cei care nu au inca copii,tinerii ,care pot sa incerce sa isi organizeze din timp viata altfel pentru a avea timp mai mult de petrecut cu copiii,ar citi acest articol.De poate si altfel.Cunosc multe familii in Romania care au ales sa faca activitati in care dupa ,un timp poti avea mult mai mult timp liber pentru familie decat cei care sunt angajati.Din pacate lumea nu este suficient de receptiva la acest tip de activitate,care poate fi o binecuvantare in mai multe sensuri. Mi-as dori sa fi primit cu mintea deschisa oportunitatea de a ma ocupa de acest gen de activitate acum cativa ani,ianinte de a avea copii.Nu ca acum ar fi prea tarziu pentru asta,dar castigam timp pentru copilul meu.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII