Părintii laudarosi: cum reactionăm? Iată cum ne putem descurca

Parintii laudarosi -  cum reactionam? Iata cum ne putem descurca

Părintii laudarosi: cum reactionăm? Iată cum ne putem descurca

Da, părinții laudăroși pot fi iritanți pentru mulți dintre noi. Presiunea de a compara performanțele copiilor poate aduce o atmosferă tensionată în jurul părinților și copiilor lor. Este important să înțelegem că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său și are propriile talente și interese.

Iată cum putem să le răspundem părinților care își laudă odraslele prea mult...si nu uita: Cu puțin umor și o abordare prietenoasă, puteți să abordați părinții laudăroși și să păstrați o atmosferă relaxată în discuție.

- despre parintii laudarosi veti citi:
Cand copilul lor este un geniu din toate punctele de vedere
Publicitate patetica si deplasata facuta de mame, in mediile virtuale
Parintii care fac din cresterea copilului o competitie
Concentrati-va asupra copilului, nu a performantelor
Cum infruntam parintii laudarosi
Ce spune Comunitatea mamicilor inteligente de la Desprecopii
Parenting sau despre arta educarii moderne a copilului
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte
Forumuri specializate ale parintilor

Cand copilul lor este un geniu din toate punctele de vedere

Copiii lor sunt genii matematice, au scapat de scutece la 6 luni, sunt stele ale gimnasticii si au invatat sa citeasca de la 3 ani. Iata cum puteti sa le raspundeti parintilor care isi lauda copiii prea mult.Cu puțin umor și o abordare prietenoasă, puteți să abordați părinții laudăroși și să păstrați o atmosferă relaxată în discuție.

Haha, când vine vorba de părinții laudăroși cu copii genii matematice, campioni la gimnastică și cititori precoce, iată câteva răspunsuri amuzante pe care le puteți folosi:

🔸 "Wow, copilul tau este cu adevărat un geniu din altă lume! Dacă ajungeți să dezvăluiți secretul rețetei voastre de succes, am și eu un cățel care își dorește să devină astronaut!"

🔸 "Bravo, copiii voștri sunt adevărați supereroi! Dacă vreodată au nevoie de un figurant, am un copil care știe să facă acrobații cu lego, așa că poate ar putea să se antreneze împreună."

🔸"Cred că sunteți pe punctul de a dezvolta o nouă generație de savanți. Dacă se întâmplă să fie vreun loc liber la următoarea întâlnire a Academiei Științifice, vă pot face o recomandare pentru copiii voștri!"

🔸"Să știți că îmi place să aud despre realizările copilului tau, dar sa stii ca băieții mei au reușit să rupă recordul la numărul de baloane de săpun suflate într-un minut. Cred că avem și noi un mic geniu în creștere."

🔸"Ei bine, copilul tau pare să fie un geniu - dar intre timp, copilul meu tocmai a învățat să facă o clădire în Minecraft mai mare decât casa noastră. Hai să vedem care geniu este mai destept!"

Publicitate patetica si deplasata facuta de mame, in mediile virtuale

Copilul meu trebuie sa fie un geniu al matematicii, i-a spus mama unui prescolar Luciei, in timp ce ii privea pe copiii ei, de 4 ani si 2 ani jucandu-se in parc. Alta mama a intrebat-o daca fetita ei stie deja sa citeasca? Fetita mea citeste deja propozitii intregi!

Publicitatea gratuita facuta realizarilor copiilor este prezenta aproape peste tot, de la discutiile de pe forumul parintilor Desprecopii , la filmuletele puse pe Facebook (Iata cum da Vlad un gol la 4 ani!) la discutiile din birou sau de la gratar (George este deja cu trei ani inainte la matematica fata de nivelul clasei lui!). Oamenii isi compara intotdeauna copiii, face parte din natura noastra. Intotdeauna veti auzi ca alt copil deja doarme toata noaptea sau ca alt copil nu face deloc crize de isterie.

 Cititi: 10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului

Parintii care fac din cresterea copilului o competitie

Toate aceste laude legate de performantele copiilor, in ciuda faptului ca incalca idealulurile sociale ale modestiei si respectului fata de ceilalti, pot fi dovada unei dezvoltari accelerate a stilului de parenting  de sera care ne invadeaza viata. Sociologii care au studiat obiceiurile si comportamentele familiilor contemporane numesc aceasta abordare  cultivare concertata . Ei sustin ca parintii care apartin clasei medii tind sa considere cresterea si educarea copiilor ca fiind un proiect, ceva care trebuie gestionat, organizat si programat.

Este o abordare prin care orice activitate este mai intensa pentru mama decat pentru copil. Iar natura competitiva a activitatilor este tesuta la baza procesului. 

Ad-Extra3:

Concentrati-va asupra copilului, nu a performantelor

Iata de ce este important sa va concentrati asupra copilului. Multi parinti se concentreaza asupra realizarilor copilului, in loc sa isi cunoasca mai bine copiii. Problema apare atunci cand copilul este apreciat numai in functie de realizari  sau cand ajung sa-si duca viata in functie visurile pe care le aveti dumneavoastra pentru ei  nu in functie de identitatea si dorintele lor.

 Cititi: Ce simti cand vezi copiii crescand ...

Iar Ioana si-a creat o strategie pentru momentele in care alti parinti isi lauda copiii: tot ce spun este, Vai, e grozav! Astfel ea evita comparatiile cu copiii ei si adopta un comportament pe care spera sa-l adopte si copiii ei. De asemenea, ea a invatat sa nu uite care este imaginea de ansamblu.Stiu ca toti copiii care primesc o educatie invata pana la urma sa citeasca. Unii la patru ani, altii la 5, altii la 7 ani. 

Cum infruntam parintii laudarosi

Adoptati comportamentul pe care doriti sa-l adopte si copiii dumneavoastra. Daca va vad si va aud laudandu-va, asta vor face si ei.

Amintiti-va principiile de baza ale etichetei. Evitati sa fiti laudarosi. Amintiti-va ca poate nu stiti prea multe despre dificultatile si provocarile pe care le are de infruntat cealalta familie. Poate ca parintele caruia ii descrieti performantele de la balet ale fiicei dumneavoastra are un copil cu un defect fizic congenital.

 Cititi: TEST: Ce fel de mama esti?

Concentrati-va asupra copiilor dumneavostra ca fiinte umane, nu asupra ultimelor note pe care le-au luat. Atat de rar mai auzim astazi o lauda simpla ca Este un copil atat de bun/atat de inimos!

Limitati discutiile despre succesele si talentele copilului dumneavoastra in fata celorlalte rude. La fel ca dumneavoastra, aceste persoane stiu ca al dumneavoastra copil este cel mai istet, curajos si bun copil de pe pamant. 

Ce spune Comunitatea mamicilor inteligente de la Desprecopii

 Eu ma aflu oarecum pe ambele parti ale baricadei si viata m-a invatat sa fiu mai atenta cu cei din jur : am un copil pt care mai mult plang si ma tem, desi e o splendoare se afla in dificultate si evolueaza destul de incet si nesigur. Prietenii din jur la inceput nu ii luau in seama dificultatile si nu ezitau sa isi laude copiii in fata noastra ... ne-a fost f greu din punctul asta de vedere, mai ales cand aveam in fata persoane care nu stiau sa poarte conversatii decat despre ce stiu nou sa faca odraslele lor.

Fetita mea evolueaza ca la carte si face si lucruri deosebite pt varsta ei. Ei, niciodata nu o laud in fata altor parinti, povestesc doar familiei si apropiatilor despre ce mai face sau ce cuvant nou spune, insa nu fac din asta o obsesie sau un motiv de urcat pe soclu.

Da,  exista o categorie de parinti pur si simplu obsedati sa-si scoata copilul precoce, sa-l laude indiferent de subiectul discutiei si, eventual, sa-l compare cu alti copii, ceva de genul" cuuuuuum, al tau inca nu face asaaaaa? pai al meu cand era de varsta lu' al tau facea extraordinare lucruri". Categoria asta exista, nu are rost sa spuneti ca nu. Si apoi exista si nuantele, aia care se lauda in mod voalat, aia care zic ca nu se lauda, dar tot se lauda, etc.

E suficient sa cititi la topicurile cu mamici, regulat apar liste cu ce stiu sa faca bebelusii, eventual mici exagerari pe ici colo pt impresionare, iar dupa cateva ore apar cateva mamici care scriu ca-s in depresie de cand au citit lista cu ce stie sa faca bebe icsulescu. Nu cred ca se va schimba vreodata ceva .../ autor: Chuny

 Eu nu suport acei parinti cum sunt de exemmplu cumnatii mei. Diferenta de varsta dintre primii nostri copii e de 5 saptamani. Si Alessio, copilul meu, a fost mereu un copil foarte dificil. Adica, a plans mult, nu reuseam sa-l adorm in nici un fel decat leganat. Mi se lungeau mainile pana-n pamant la cat il leganam. Mi se intepenea spatele la cat il tineam in brate pana adormea....si dupa jdemii de minute...ajungeam si la 45 de minute.....adormea...ieseam din camera, imi puneam si eu ceva de mancare....reuseam sa iau prima gura si fix la 5 minute Alessio se retrezea si hopa de la capat acelasi procedeu de inainte. Ce facea cumnatamea cand se intalnea cu mine? Aaa stii ca Robert acum adoarme singur? Ii cant, il mangai si adoarme singurel. Ei, mie asta mi se pare o lauda. O lauda destainuita in cel mai barbar mod pentru ca stiind la cat ma chinui eu sa-l adorm pe Alessio ea venea si imi arunc ain fata ca ea il adoarme pe al ei copil imediat. Asta e doar unul din sutele de exemple pe care le-as avea. Dar acest fel de laude nu imi plac mie./ autor: danangie

 Acum sa va spun si eu ceva...referitor la experienta mea. Cat am fost mica mama ma compara cu ceilalti copii... ooo sa nu credeti ca o facea ca sa ma laude ci ca sa imi arate ca altii sunt mai destepti si potenti decat mine. Dar de fiecare data cand veneam si eu cu un oarecare rezultat acasa si fie le spuneam, ca sa diminuez impactul negativ al notei proaste, ca si ceilalti copii au facut la fel, sau cand luam nota buna ca nimeni din clasa mea nu a luat nota asta si ca sunt cea mai tare, ai mei imi tranteau scurt ca nu e relevanta comparatia. Niciodata nu am auzit vreo lauda de la ei... numai ceilalti erau buni si asta in spiritul "obiectivitatii". Dupa ce l-am cunoscut pe sot si implicit pe soacra-mea... a inceput frate sa-mi toarne respectiva niste "paranormalitati" cum ca fi-su e cel mai cel...la 1 an stia poezii si la 3 scria si compunea. Cand am auzit-o initial am mustacit si zambit intr-o parte ironic... apoi mi-au dat lacrimile, Doamne ce as fi vrut sa traiesc si eu in familia aia... sa-mi zica si mie asa... probabil o sa radeti, dar sotul chiar este cea mai minunata persoana (ma laud si eu) si ma gandesc ca exagerarile astea pozitive poate chiar au avut efect.

Asa ca sunt de acord cu laudele, dar mare atentie la tact! / autor: godzila

Urmatoriti toata discutia la topicul: Parintii laudarosi

 

Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Nu mi se pare corect sa vad zilnic in jurul meu ”experti” care isi dau cu parerea in necunostinta de cauza, de la mame, la bunici si chiar la persoane care nu au nicio treaba cu cresterea copiilor.

Asadar, daca te numeri printre parintii care au ales sa nu isi pedepseasca copiii si simti cateodata frustrarea generata de sfaturile si de comentariile celor din jur, care considera ca un copil trebuie pus la punct si tebuie sa stie de frica, aminteste-ti ca nimeni nu iti poate dicta cum sa iti educi copilul si ca nu e nimic nefiresc sa pui nevoile reale ale copilului in fata asteptarilor societatii care se hranesc din clisee, adesea expirate citeste mai departe aici ...despre inflatia de experti in parenting.

Parenting sau despre arta educarii moderne a copilului, merita citit si

Cateva pacate asumate in cresterea copiilor
A fi o mama cool: slalom printre prietenie, datorie si trenduri
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat... 
Copii avantajati la scoala si in viata
A negocia cu copiii
Copiii si internetul...
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Pregatirea copilului pentru societate
Cand copilul nu are încredere în el...
Despre copilul timid
Crizele de isterie ale copilului
Cand copilul nu vorbeste
Agresivitatea copilului

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

 Forumuri specializate ale parintilor

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII