Pot să alăptez dacă iau antibiotice? - Iată ce trebuie să știi dragă mami
Indiferent că ne place sau nu, ne îmbolnăvim uneori chiar dacă alăptătam bebelusul. Iar când se întâmplă asta, nu este deloc distractiv ... pentru că nu este niciodată un moment bun ca mami de bebe să te îmbolnăvești, nu-i așa?
Deși nu toate bolile sau afecțiunile medicale necesită utilizarea de antibiotice, infecții ale urechii sau sinusurilor, proceduri dentare sau mastite necesită tratament cu antibiotic. Iar dacă ți s-a prescris un antibiotic în timpul alăptării, este posibil să te îngrijoreze siguranța acestuia. Va trece medicamentul în laptele matern? Este sigur pentru bebelușul tău? Dacă antibioticul care ți s-a prescris nu este sigur, există alternative mai sigure?
Toate aceste întrebări pot crea foarte mult stres. Este de înțeles. De aceea, iată răspunsul:
vei citi:
Pot lua în siguranță antibiotice în timp ce alăptez?
Care antibiotice sunt sigure dacă alăptez?
Antibioticele și alăptarea: care sunt permise si care nu
Pot lua în siguranță antibiotice în timp ce alăptez?
În majoritatea cazurilor, antibioticele sunt sigure pentru mamele care alăptează și pentru bebelușii lor. Un test ușor este să afli dacă antibioticul este administrat nou-născuților. Dacă da, este sigur și pentru o mamă care alăptează.
Unele antibiotice, cum ar fi cele din clasa tetraciclinei, sunt considerate nesigure în timpul sarcinii, deoarece pot păta permanent dinții unui făt în curs de dezvoltare. Dar mugurii dinților sunt deja formați în momentul în care copilul se naște, așa că tetraciclina nu mai este o preocupare.
O clasă de antibiotice este de obicei evitată în timpul alăptării - chinolonele, grup de medicamente chimioterapice sintetice cu spectru larg și cu efect bactericid - deoarece unele au fost asociate cu deteriorarea tendoanelor atunci când sunt administrate adulților.
Medicul tău sau medicul pediatru te pot ajuta să alegi un antibiotic care să fie sigur pentru tine și pentru copilul care-l alăptezi.
Care antibiotice sunt sigure dacă alăptez?
Această întrebare este adesea luată în considerare de la caz la caz, în funcție de vârsta bebelușului, greutatea și starea generală de sănătate - și întotdeauna în consultare cu medicul pediatru al bebelușului.
Cu toate acestea, sunt mai multe antibiotice care sunt în general considerate sigure pentru femeile care alăptează, inclusiv:
penicilina, inclusiv amoxicilina și ampicilin;
cefalosporinele, cum ar fi cefalexina;
fluconazol - dar care nu este un antibiotic, ci un antimicrobian obișnuit utilizat pentru tratarea infecțiilor fungice.
Dacă trebuie să iei un antibiotic care nu este enumerat mai sus, cel mai bine este să discuți cu medicul care l-a prescris sau cu medicul pediatru al copilului. Sunt șanse ca antibioticul să fie sigur sau să existe o alternativă mai sigură la acesta.
► Citeste si Mastita si blocarea ductelor sanului: simptome, tratament si prevenire
Mai citeste
Antibioticele și alăptarea: care sunt permise si care nu
Dacă iti alăptezi bebelusului - vrei desigur să știi dacă antibioticele sunt medicamente care pot afecta bebelusul și calitatea laptelui matern. Vestea buna este ca utilizarea antibioticelor nu necesită, în general, suspendarea sau încetarea alăptării!
Antibioticele sunt, în general, prescrise mai rar decât în trecut, pentru ca afecteaza rezistenta la bacterii pe termen lung. De asemeni, antibioticele nu sunt eficiente în condiții virale, cum ar fi majoritatea răcelilor. Cu toate acestea, există momente în care utilizarea lor este foarte importantă. De pilda - in tratarea mastitei in timpul perioadei de alaptare. mai departe>>
Ad-Extra3:
Paracetamolul si alaptarea
Pot sa iau paracetamol in timpul alaptarii? Ne intreaba unele mamici pe pagina de intrebari de la Desprecopii.
Mai intai de toate trebuie sa cereti sfatul medicului inainte de a lua paracetamol daca copilul s-a nascut devreme (prematur), a avut o greutate mica la nastere sau are o afectiune medicala.
Citeste mai departe articolul complet <<AICI>>
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com (c) 2023
referinte
- E-lactacia https://www.e-lactancia.org/
- LactMed, baza de date din cadrul Bibliotecii Nationale a Medicamentulelor din S.U.A.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII