Este o cezariană planificată potrivită pentru tine? Iată la ce trebuie să reflectezi inainte de a decide - sfatul medicului
De aleg femeile sa nasca prin ceariana? Motivele unei viitoare mame pentru care alege cezariana au fost clasificate în șase categorii principale: frica de naștere, preocupări false legate de anume riscuri, experiențe negative anterioare la naștere, atitudini pozitive față de nașterea prin cezariană, acces la informații părtinitoare și superstiții privind datele favorabile nașterii.
O femeie insarcinata isi poate dori să nască printr-o cezariană planificată din mai multe motive. Pentru unele, este cea mai bună alegere. Dar cezariana prezintă riscuri medicale. Atâta timp cât nu există nicio urgență, nu te grăbi. Ia-ți timp pentru a lua o decizie care ți se pare potrivește, atât pentru moment, cât și pentru viitor. Citeste in continuare sfatul medicului specialist.
vei citi:
De ce medicii efectuează atâtea cezariene inutile (sau „neindicate”)?
Este o cezariană planificată potrivită pentru mine?
De ce ai putea avea nevoie de o cezariană
Cum este afectată nașterea de o cezariană?
Fiecare cezariană tinde să fie mai dificilă decât precedenta
Ce să iei în considerare
De ce medicii efectuează atâtea cezariene inutile (sau „neindicate”)?
Sa incepem cu o intrebare necesara. De ce medicii efectuează atâtea cezariene inutile (sau „neindicate”)? Aceasta este o întrebare atât pentru paciente, cât și pentru medici, cu un răspuns care nu este deloc simplu. Dar iată un punct de luat în considerare: deși suntem de acord că ceea ce contează cel mai mult este că mama și bebelușul trec prin acest proces în condiții de siguranță, medicii sunt, în general, plătiți mult mai mult pentru o cezariană decât pentru o naștere vaginală.
Cezariana poate salva viața copilului sau a mamei la nevoie. În unele situații, o cezariană este obligatorie - situații care implică afecțiuni precum placenta previa, în care a intra în travaliu ar precipita hemoragii care pun viața în pericol sau prolapsul cordonului, care poate provoca moartea unui copil dacă cezariana nu se efectuează rapid.
Dar, în majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală nu este modul necesar de naștere. Dovezile și consensul experților sunt în concordanță cu mesajul că cezariana, în medie, prezintă riscuri mai mari decât nașterile vaginale: mai multe pierderi de sânge, mai multe șanse de infecție sau cheaguri de sânge, mai multe complicații în sarcinile viitoare, un risc mai mare de deces. Chiar dacă nu apar complicații grave, recuperarea tinde să fie mai lungă și mai dură.
Este o cezariană planificată potrivită pentru tine?
O femeie ar putea dori să nască printr-o cezariană planificată din mai multe motive. Pentru unele, este cea mai bună alegere. Dar cezariana prezintă riscuri proprii. Atâta timp cât nu există nicio urgență, nu te grăbi. Ia-ți timp pentru a lua o decizie care ți se pare potrivește, atât pentru moment, cât și pentru viitor.
De ce ai putea avea nevoie de o cezariană
Uneori, un medic va alege această procedură chirurgicală după ce o femeie a întrat în travaliu dar prezintă probleme.
Cezariana planificată este diferită: medicul a găsit un motiv medical pentru care vei trece printr-o cezariană, dar aceasta nu este o urgență. Două exemple de motive ar fi: ai mai trecut deja printr-o cezariană sau copilul este poziționat într-un mod greșit. Tu și medicul puteți decide mai târziu dacă o naștere vaginală este o alegere mai bună sau nu.
Unele femei sănătoase preferă cezariana doar pentru a putea alege data nașterii copilului sau pentru a evita o naștere vaginală. Acestea nu sunt motive medicale, iar medicii lor pot să nu fie de acord cu această alegere.
Experții de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie nu recomandă aceste cezariene elective, în nici un caz înainte de 39 de săptămâni și le descurajează puternic dacă mama își dorește mai mulți copii.
Ad-Extra3:
Cum este afectată nașterea de o cezariană?
În timp ce o cezariană este, în general, foarte sigură, este totuși o intervenție chirurgicală majoră. Timpul de recuperare va fi mai mare decât în cazul unei nașteri vaginale normale, atât în spital, cât și după aceea. Apoi, poate prezinta riscuri pentru tine dar și pentru copil.
Ai șanse mai mari de:
Sângerări abundente;
Cheaguri de sânge;
Infecţie;
Lezarea altor organe;
Unele femei vor avea nevoie de transfuzie de sânge.
Bebelușii născuți prin cezariană au mai multe șanse de a avea probleme de respirație după naștere. Când o fac, este posibil să fie nevoie să petreacă timp în unitatea de terapie intensivă neonatală, de obicei pentru câteva zile.
Fiecare cezariană tinde să fie mai dificilă decât precedenta
Dacă intenționezi să mai ai un copil și mai ales dacă vrei o familie numeroasă, discută cu medicul despre modul în care procedura ți-ar putea afecta planurile.
Cezariana ar putea complica sarcinile viitoare. Este posibil ca placenta să nu se atașeze la uter în modul corect. Aceasta înseamnă că ai avea o șansă mai mare de sângerare și ai putea avea nevoie de o histerectomie. Cicatricea din uter ar putea să se deschidă.
În funcție de motivul pentru care ai avut o cezariană și de modul în care a decurs aceasta, este posibil să poți naște vaginal mai târziu. Dar dacă ai avut mai multe cezariene, este posibil ca nașterea vaginală să nu fie o opțiune. De asemenea, copiii născuți prin cezariană pot fi mai predispuși să aibă astm, diabet, alergii și obezitate.
Ce să iei în considerare
Discută cu medicul despre motivul pentru care ar trebui să ai o cezariană. Dacă dimensiunea bebelușului este motivul, întreabă cât de exacte sunt estimările greutății. Află dacă ai alte opțiuni pentru a răspunde îngrijorării sale.
Vei putea aștepta până la 39 sau 40 de săptămâni, așa cum recomandă Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie? Asigură-te că înțelegi ce daune ți-ar putea provoca ție dar și copilului dacă nu ai o cezariană.
Analizează dacă beneficiile acestei intervenții chirurgicale depășesc în mod clar riscurile. Este OK să ceri o a doua opinie care să te ajute să decizi.
► Citeste 10 lucruri pe care probabil nu le știi despre nașterea prin cezariană
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Multe femei care ajung sa nasca printr-o operatie cezariana stiu foarte putine informatii inaintea evenimentului - sau chiar deloc - despre aceasta procedura si despre ce presupunea ea. E bine de stiut de la inceput ca cezariana nu este o operatie simpla si recuperarea este mult mai grea si poate fi chiar complicata. Iata, sfaturile unei mamici de la Desprecopii: Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei pentru bebelusii nascuti prin cezariana
Bebelusii nascuti in mod natural - adica vaginal - sunt expusi la o multime de bacterii benefice din flora microbiana a mamei, atunci cand calatoresc prin canalul de nastere - in acest caz desigur: vaginul mamei. In acest amestec se afla si bacterii care ajuta bebelusii sa isi digere prima masa. Insa nu si copii nascuti prin cezarina... care este solutia atunci? Ei bine: reinsamantarea cu bacterii din vaginul mamei - citeste mai departe ...
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII