Bubițele de căldură sau milaria: erupția provocată de transpirație și hăinute prea groase - sfatul medicului
Asa numitele bubite de caldura - sunt de fapt o erupție ce poate apărea brusc și poate părea alarmantă, dar de obicei nu este un motiv de îngrijorare. Bebelușii au pielea delicată și sunt mai predispuși să aibă erupție pe căldură decât adulții.
Erupția termică, numita milaria - este o erupție a pielii care se întâmplă după ce pielea se încălzește prea mult. Aceste erupții provoaca mâncărime, sunt inconfortabile și iritante.
In continuare vom face o imagine de ansamblu asupra erupției termice la bebeluși, inclusiv imagini pentru a ajuta la identificarea acesteia. De asemenea, discutăm cauzele, tratamentele și metodele de prevenire - cu sfatul medicului dermatolog.
veti citi
Bebelușii sunt predispuși la erupții cutanate, deoarece sunt mai puțin capabili să-și regleze temperatura corpului decât adulții
Miliaria provocata de caldura reprezinta o afectiune inflamatoare a glandelor sudoripare
Cauzele eruptiei cutanate de caldura
Ce putem face impotriva miliariei?
Bebelușii sunt predispuși la erupții cutanate, deoarece sunt mai puțin capabili să-și regleze temperatura corpului decât adulții.
Miliaria, denumita si sudamina, este o alergie la caldura si se manifesta prin puncte mici rosii sau roz care apar cu precadere pe cap, gat si umeri. Aceasta eruptie poate sa apara iarna, cand bebelusul este foarte gros imbracat, fie vara, cand este expus temperaturilor ridicate. Miliaria este cauzata de faptul ca glandele sudoripare nu sunt suficient dezvoltate si se pot bloca.
Iata ce spune o mamica despre aceste bubite de caldura
Bebelusul meu de 8 luni este foarte activ chiar si atunci cand e canicula. Transpira foarte mult, de cand e mai cald ii schimb bodies de cateva pe zi si tot degeaba. Sunt peste 30 grade in casa si ma tem sa folosesc ventilator, aer conditionat, tocmai pentru ca transpiratie+ventilatie nu fac casa buna.
De la transpiratie i-au iesit bubite mici pe corp, mai ales pe torace si spre burtica, s-au intins si spre spate... il ustura, nu mai suporta de vreo doua zile nici o haina pe el, asa ca e doar in scutec - e ok doar cat ii fac dus, se racoreste, e perfect. Dupa 15 minute, o luam de la capat. Vrea sa il iau in brate, e morocanos de la caldura, nu stie nici el ce e cu conditiile astea, asa ca ma cauta toata ziua. Cand il iau in brate, urla ca il ustura, nu suporta sa stea intins in brate, il infasor cu prosopel, cu ceva bumbac, ca sa fie mai ok.
Bubitele nu trec. Par sa se usuce peste noapte, dimineata sunt la loc. Intrebarea mea e : in afara de spalat cu apa calduta, pot sa fac ceva ca sa ameliorez situatia? Am tot felul de creme, dar nu as proba asa, aiurea...ce ma sfatuti sa fac?
Miliaria provocata de caldura reprezinta o afectiune inflamatoare a glandelor sudoripare
Eruptia cutanata provocata de caldura apare in urma obturarii ductelor glandelor sudoripare. Este mai frecventa in clima calda si umeda (tropicala). Este foarte raspandita in randul copiilor si bebelusilor. Motivul este imbracamintea prea groasa care nu permite pielii sa respire.
Multi parinti incearca sa isi protejeze copii, imbracandu-i in haine mult prea groase pentru vremea de afara. In lipsa posibilitatii de exprimare, cei mici sufera de supraincalzire care duce la obturarea ductelor glandelor sudoripare. La acestea se adauga mediul umed de la nivelul pielii, care permite inmultirea bacteriilor. Urmarea: eruptia cutanata provocata de caldura.
Cauzele eruptiei cutanate de caldura
Spre deosebire de alergia la soare, eruptia cutanata de caldura nu reprezinta o reactie inflamatoare la razele UV, ci o obturare a glandelor sudoripare datorata transpiratiei. Astfel, miliaria se poate manifesta si in timpul sezonului rece. Forma cristalina a miliariei apare spontan in cazul supraincalzirii. De regula, dispare dupa cateva ore si nu este insotita de mancarime. De indata ce acumularea de caldura se incheie, glandele sudoripare se elibereaza.
Eruptia cutanata de caldura se poate manifesta si prin cosuri rosii. Acesta apar de regula dupa o perioada de cateva zile petrecute in zone tropicale. In aceste cazuri, obturarea glandelor sudoripare este mai profunda. Transpiratia produsa nu mai poate fi eliminata la nivelul pielii si se extinde sub piele. Aceasta acumulare poate determina aparitia spontana a infectiilor sau la fisurarea glandelor sudoripare datorata suprapresiunii.
Obturarea glandelor sudoripare se datoreaza si aerului tropic, umed care duce la o umflare a pielii. In combinatie cu sarea din transpiratie si bacteriile care se inmultesc intre piele si imbracaminte, se ajunge la o inflamare a glandelor sudoripare. Apar astfel si cosurile rosii.
Ce putem face impotriva miliariei?
Exista numeroase metode de tratament pentru miliarie, in functie de tipul acesteia. In cazul cosurilor cristaline, nu este nevoie de un tratament medicamentos, nici in cazul bebelusilor si sugarilor. Este importanta o terapie simptomatica prin indepartarea depunerilor rezultate in urma transpiratiei si schimbarea generala a tipului si cantitatii de imbracaminte folosita. Sunt recomandate straturile subtiri de imbracaminte lejera (tip ceapa) pentru evitarea eruptiei cutanate de caldura.
Atunci cand aceste cosuri cristaline nu se vindeca de la sine – in cazuri izolate - poate fi aplicat un amestec de zinc (Lotio zinci spirituosa).
Tratamentul medicamentos nu este necesar nici in cazul cosurilor rosii provocate de caldura. Puteti aplica pudra sau un amestec de solutie de zinc pentru a reduce simptomele, deoarece acestea usuca pielea. Atunci cand contaminarea bacteriana sau mancarimea devine prea puternica, puteti aplica un antibiotic local sub forma de crema.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII