Când nașterea vaginală este dificilă: probleme ale canalului de naștere

Cand nasterea vaginala este dificila -  probleme ale canalului de nastere

Când nașterea vaginală este dificilă: probleme ale canalului de naștere

În timpul unei nasteri vaginale, bebelușul trece prin colul uterin dilatat al mamicii. Pentru unii bebelusi, această călătorie prin "canalul de naștere" nu decurge fără probleme.

Problemele legate de canalul de nastere pot face dificilă nasterea vaginală. Recunoașterea precoce a acestor probleme te poate ajuta pentru a naste copilul în condiții de siguranță - sfatul medicului.

veti citi
Nașterea vaginala și canalul de naștere
Care sunt simptomele și riscurile problemelor canalului de naștere?
Cauzele problemei canalului de naștere pot include:
Cum se diagnostichează problemele canalului de naștere?
Cum evalueaza medicii problemele specifice canalului de naștere?
Care sunt dificultățile legate de problemele canalului de naștere?
Despre complicatiile la nastere,
 

Nașterea vaginala și canalul de naștere

Cum trece un bebelus prin canalul de nastere - in cazul nasterii vaginale? În timpul travaliului, capul copilului se va înclina în jos spre pelvisul mamei. Capul va împinge canalul de naștere, ceea ce duce la largirea colului uterin. În mod ideal, fața bebelușului va fi îndreptată spre spatele mamei. Aceasta pozitie promovează cel mai sigur loc pentru un copil prin canalul de naștere.

Cu toate acestea, există mai multe situatii în care un copil poate fi intr-o pozitie care nu este sigura sau ideala pentru travaliu. Acestea includ:

Cu fata in jos>
Copilul este in prezentatie occipitala anterioara, cea mai comuna si preferata pozitie fetala. Cu fata in jos si usor intoarsa in lateral, se angajeaza in canalul de nastere cea mai mica parte a capului copilului.

- Cu fata in sus> 
Copilul este in prezentatie occipitala posterioara, cu fata orientata catre abdomenul mamei. In aceasta pozitie copilul nu va putea sa-si extinda capul in afara, sub osul pubian, ceea ce va face nasterea dificila. Daca este spatiu suficient, multi copii se vor intoarce singuri. De asemenea, medicul obstetrician poate incerca rotatia manuala a capului copilului, introducand mana prin vagin si  folosind-o ca pe o parghie. Uneori va fi nevoie de utilizarea forcepsului pentru a roti sau extrage copilul. Pentru ca nasterea sa se poata face mai usor, va fi nevoie sa se practice o taietura la nivelul perineului, numita epiziotomie.

- Prezentare pe spate, în cazul în care partea inferioară a bebelușului este prima de prezentare a umărului, în cazul în care bebelușul este ondulat împotriva pelvisului mamei
Medicul poate încerca să redirecționați poziția bebelușului pentru a asigura o călătorie mai sigură prin canalul de naștere. Dacă reușiți, capul bebelușului va apărea în canalul de naștere. Odată ce capul bebelușului a trecut, medicul va întoarce ușor umerii copilului pentru a-l ajuta să se deplaseze în jurul bazinului. După aceasta, abdomenul, pelvisul și picioarele copilului vor trece.

Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, până la 36-37 de săptămâni de sarcina, majoritatea bebelușilor se muta singuri într-o poziție cu capul în jos. Când bebelușii rămân cu picioarele sau cu funduletul în jos, aceasta este denumită prezentatie pelviana si acest lucru poate duce la complicații la naștere sau recomandarea unei nasteri prin cezariana. În unele cazuri, un medic obstetrician poate roti manual copilul, dar dacă acest lucru nu reușește, se recomandă de obicei o operatie cezariana.

pozitia bebelusulu sarcina

Citeste Sunt ultimele săptămani de sarcină și stă întinsă cu capul in jos pe canapea in fiecare zi. Iată de ce - relatarea unei graviduțe celebre

Dacă medicul dumneavoastră nu poate redirecționa copilul, acesta poate efectua o operație cezariană pentru a asigura o nastere sigură.

Care sunt simptomele și riscurile problemelor canalului de naștere?

Rămânând prea mult timp în canalul de naștere poate fi nociv pentru un bebelus. Contracțiile îi pot comprima capul, provocând complicații de nastere. Problemele canalelor de naștere pot avea ca rezultat un travaliu prelungit.

Travaliul prelungit este atunci când travaliul durează mai mult de 20 de ore pentru o mamă pentru prima dată și mai mult de 14 ore pentru o femeie care a dat naștere înainte.

Medicii vor monitoriza progresul bebelușului prin canalul de naștere în timpul travaliului. Aceasta include monitorizarea ritmului cardiac fetal și contracțiile femeii. Medicul poate recomanda intervenții în cazul în care ritmul cardiac al bebelușului indică faptul că este în primejdie. Aceste intervenții pot include o livrare cezariană sau medicamente pentru a vă grăbi travaliul.

Cauzele problemei canalului de naștere pot include:

- Distocia de umeri: Aceasta se întâmplă atunci când umerii copilului nu pot trece prin canalul de naștere, dar capul lor a trecut deja. Această condiție poate fi dificil de prezis deoarece nu toți copiii mari au această problemă.
copil mare: Unii copii sunt pur și simplu prea mari pentru a se potrivi prin canalul de naștere al mamei.

distocia de umar

- Prezentare anormală: În mod ideal, bebelușul trebuie să vină mai întâi capul, cu fața privită spre spatele mamei. Orice alte prezentări îngreunează copilul să treacă prin canalul de naștere.
anomalii pelvine: Unele femei au un pelvis care determină copilul să se întoarcă atunci când se apropie de canalul de naștere. Sau pelvisul poate fi prea îngust pentru a livra copilul. Medicul vă va evalua pelvisul la începutul sarcinii pentru a verifica dacă aveți riscuri pentru problemele legate de canalul de naștere.

- Fibroame uterine: Fibroamele sunt creșteri non-canceroase în uter care pot bloca canalul de naștere al femeilor. Ca urmare, poate fi necesară o operație cezariană.

Discuta cu medicul tau despre orice îngrijorare despre sarcină. Trebuie, de asemenea, să informezi medicul daca ai dat naștere unui alt copil  si ai avut probleme ale canalului de nastere.

Cum se diagnostichează problemele canalului de naștere?

Medicul poate efectua un examen cu ultrasunete pentru a verifica dacă bebelusul este expus riscului de apariție a problemelor legate de canale de naștere. În timpul examinarii cu ultrasunete, medicul poate determina:

- dacă bebelușul este prea mare pentru a trece prin canalul de naștere

Citeste E posibil sa am o nastere vaginala daca bebelusul este mai mare? Ce probleme pot aparea?- iata experienta unei mame

- poziția exacta a fatului

- cat de mare ar putea fi capul bebelusului

Cu toate acestea, unele probleme legate de canalul de naștere nu pot fi identificate decât după ce o femeie este în travaliu iar nasterea nu reușește să progreseze.

Cum evalueaza medicii problemele specifice canalului de naștere?

In general, o nastere prin cezariana este metoda care rezolva problemele canalelor de naștere. Potrivit Asociatiei Medicilor Ginecolog din SUA, circa o treime din toate nasterile cezariene sunt efectuate din cauza problemelor de inaintarea a babalului in canalul de nastere.

In prima instanta, medicul poate recomanda schimbarea pozitiei fatului dacă poziționarea sa ar putea provoaca o problemă de canal de naștere. Acest lucru ar putea pozitionarea gravidei pe o parte, mersul pe jos sau ghemuirea pentru a-ti ajuta copilul să se rotească în canalul de naștere.

Care sunt dificultățile legate de problemele canalului de naștere?

Problemele canalului de nastere pot duce la o operatie cezariana. Alte complicații care pot apărea includ:

- Paralizia Erb: Acest lucru apare adesea atunci când gâtul unui bebeluș este întins prea mult în timpul travaliului. De asemenea, se întâmplă atunci când umerii copilului nu pot trece prin canalul de naștere. Acest lucru poate duce la slăbiciune și mișcare afectată într-un braț. În cazuri rare, unii copii simt paralizie în brațul afectat.

- Deteriorarea nervului laringian: bebelușul poate suferi un leziune a cordonului vocal dacă capul devine flexat sau rotit în timpul nașterii. Acestea pot determina bebelușul să aibă un strigăt oribil sau să aibă dificultăți la înghițire. Aceste leziuni se rezolvă adesea în decurs de una până la două luni.

- Fractura osoasă: Uneori, trauma prin canalul de naștere poate provoca o fractură sau o ruptură în osul bebelușului. Osul rupt poate apărea în claviculă sau în alte zone, cum ar fi un umăr sau un picior. Cele mai multe dintre acestea se vor vindeca cu timpul.

În cazuri extrem de rare, trauma provocată de problemele canalelor de naștere poate duce la moartea fetală.

Citeste Diagrama de dilatare - sau placa ce dovedește că nașterea vaginală este o treabă grea

Sfaturi pentru a evita aceste probleme

Asigura-te ca participi în mod regulat la examinările prenatale și că ai o monitorizare atentă în timpul nasterii. Acest lucru te va ajuta pe tine si pe medicul tau să faceți alegeri sigure pentru bebe. Problemele canalelor de naștere te pot împiedica să ai o nastere vaginala. Insa, in aceasta situatie - o nastere prin cezariana este solutia optima.

Despre complicatiile la nastere, citeste si

Am nascut placenta inaintea bebelusului sau despre abruptia placentara - povestea emotionanta a unei mamici la nastere

E posibil sa am o nastere vaginala daca bebelusul este mai mare? Ce probleme pot aparea?- iata experienta unei mame

Ce se intamplă la naștere dacă bebelușul are cordonul ombilical in jurul gatului? - iată ce spune medicul ginecolog

Embolia cu lichid amniotic: simptome, factori de risc, diagnostic si tratament

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

sursa:  Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2022
referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology
Maternal Mortality: A US Public Health Crisis by J. Phillip Gingey, American Journal of Public Health, March 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII