Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Descoperirea că ești însărcinată cu primul tău copil în mijlocul unei pandemii este o experiență suprarealistă. Din toate punctele de vedere - pandemia de coronavirus a schimbat modul nostru de viață - povestește o mămică pe blogul ei. Treci prin experiențe terifiante și multe frici suplimentare.
Este noul virus Covid-19 unul care poate afecta dezvoltarea fătului? Dacă mama a făcut Covid în sarcină, se transmit transplacentar anticorpii la făt? A crescut in pandemie numărul de operații cezariene, mai ales al cezarienelor programate? Ne raspunde la aceste intrebări presante domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, care coordonează Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj.
veti citi
Insărcinată în pandemie
Sarcina în pandemie – realități și frici noi
Sarcina in pandemie – sfatul medicului
Daca mama a facut Covid in sarcină, se transmit transplacentar anticorpii la făt?
A crescut in pandemie numărul de operații cezariene, mai ales al cezarienelor programate?
Insărcinată în pandemie
Descoperirea că ești însărcinată cu primul tău copil în mijlocul unei pandemii este o experiență suprarealistă. Din toate punctele de vedere - pandemia de coronavirus a schimbat modul nostru de viață. Facem ședințe pe Zoom, creșterea burticii nu mai este vizibilă colegilor de servici, întâlnirile cu prietenii si familia sunt mai rare… Insă întreaga societate si-a redus libertățile pentru a ne păstra în siguranță pe noi înșine și pe oamenii pe care îi iubim – povestește o graviduță in postarea ei de blog Cu burtica in vreme de pandemie – de pe platforma de blogging de la Desprecopii.
Sarcina în pandemie – realități și frici noi
În luna septembrie anul trecut, când mă uitam, uimită, la testul pozitiv, îmi îmbrățișam soțul și dansam fericită în bucătărie insă nu mi-aș fi putut imagina ce va însemna cu adevărat să fiu însărcinată în timpul unei pandemii.
De exemplu, am avut consultații cu medicul prin telefon, unde aveam sa aflu termeni ca „factor rh”, „placentă previa” și „colostru”. Datorită regulilor și restricțiilor COVID-19, multe centre medicale au interzis partenerilor participarea la majoritatea ecografiilor de sarcina si programărilor.
De exemplu, aceste reguli au însemnat că soțului meu i s-a refuzat bucuria de a-și vedea bebelușul pe monitor pentru prima dată la morfologia fetala de la 12 săptămâni. Iar după programare, am plecat acasă cu o senzație de rău si amețeală – pentru ca mi s-a spus sa mă întorc peste 2 săptămâni pentru că bebelușul meu era mic. Soțului nu i s-a permis să vină cu mine la următoarea ecografie – unde erau șanse să mi se spună ca „bebe e prea mic” sau in termeni medicali - „nu este viabil”. Din fericire, totul a fost bine.
Apoi, am ajuns în spital la 19:00 în seara de Ajunul Anului Nou pentru un control cu ecografie pentru măsurarea creșterii fetale iar in pline focuri de artificii ce anunțau un an nou – soțul meu a trebuit sa aștepte la intrare, pe un hol friguros.
De fapt, singura întâlnire la care i s-a permis să participe (în afară de a sta în tăcere pe difuzor în timpul programărilor mele cu medicul) a fost ecografia de 20 de săptămâni, în care am aflat că vom avea o fetiță.
Acum sunt însărcinată în 33 de săptămâni. Am avut pe parcurs sperieturi și rezultate terifiante ale testelor de sarcină, dar acum lucrurile sunt in regulă. Bebe e sănătos si asta e ce contează.
Însă pana sa trec cu bine prin tot, mai există frica de naștere, mai degrabă frica de necunoscut. M-am documentat in legătura cu etapele nașterii, dar cum toate nașterile sunt diferite nu stiu exact la ce sa mă aștept, stiu doar ca va fi o durere foarte mare, dar nu cred ca va fi peste puterile mele sau peste cât poate corpul meu sa ducă. In mai puțin de 6 saptamani o sa aflu…Una peste alta, cred ca pandemia ne-a facut pe noi femeile însărcinate… si mai puternice 😊
Prin ce am trecut este doar un exemplu al modului în care pandemia a schimbat viata femeilor insarcinate.
Sarcina in pandemie – sfatul medicului
Sigur, aceasta pandemie ne-a bulversat oarecum viețile tuturor, cu atât mai mult si gravidelor care din acest punct de vedere au grija propriei lor sănătăți cat si a viitorului nou-născut. Insa, așa cum se cunoaște deja, in sarcini este întotdeauna o urgenta, deci din acest punct de vedere, controalele pentru supravegherea sarcinii, chiar daca inițial au fost niste "bâlbe" din partea celor care au dat acele restricții, s-a revenit ulterior si consultațiile pentru gravide s-au desfășurat in ritmul cunoscut pentru ca trebuie făcute anumite examinări la un anumit interval de timp si la anumite vârste ale sarcinii, care ulterior nu le mai poti face, sau daca le faci nu mai au acea relevanta care ar fi avut-o daca s-ar fi facut la momentul potrivit – spune Domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, care coordonează Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj in cadrul unei conferinte online pe Desprecopii.com
Este noul virus Covid-19 unul care poate afecta dezvoltarea fătului?
Nu avem date suficiente ca sa putem afirma cu certitudine ceva in acest sens. Nici ca afectează dar nici ca nu afectează. Ce s-a constatat insa, pana la ora actuala, ca toti acești copii care provin din mame care au contractat Covid pe parcursul sarcinii, nu s-au născut cu anumite malformații. S-a constatat insă că exista o predispoziție către nașterile premature in acest context - desigur poate sa fie si contextul de a termina sarcina pentru a trata mama mai eficient daca face forme mai grave - dar pe de alta parte se stie si este cunoscut ca, de exemplu, o febra ridicată in primul trimestru nu este benefic pentru o sarcina si de multe ori se soldează cu avort spontan.
De obicei, in formele de Covid simptomatice exista febra înalta, iar in primul trimestru de sarcina ar putea sa creeze probleme gravidelor. Dar, pe de alta parte, placenta este un filtru pentru multe alte organisme inclusiv virusuri, care nu pot sa treacă de placenta - spune Domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
Daca mama a facut Covid in sarcină, se transmit transplacentar anticorpii la făt?
Exista studii in acest aspect, ar putea un copil sa fie protejat după naștere, daca mama a facut Covid pe sarcina?
Exista câteva studii si publicații in acest sens dar vreau sa va spun ca loturile pe care s-au facut aceste studii sunt de nivelul zecilor de copii. Cred ca cel mai mare studiu, daca imi aduc aminte, este undeva pe 33 de copii care s-au născut din mame care au avut Covid si la care, in general, s-au gasit anticorpi de tipul IgM-ului, dar nu as vrea sa intram in amănunte, există niste anticorpi de faza acută si niste anticorpi de faza cronică, insă unii dintre ei nu pot sa treacă placenta datorita faptului ca molecula este destul de mare si nu poate trece prin acel filtru placentar. Aceste tipuri de anticorpi care au fost găsite la copii după naștere in general s-a constatat ca persistau o anumita perioada de timp după care dispăreau.
Deci nu se cunoaste care ar fi timpul necesar care sa ii asigure nou-nascutului protectia, nu stim daca aceste nivele care s-au gasit asigura protecție sau nu, nu stim la cat timp dispar, pentru ca s-a gasit ca exista o variabilitate destul de mare in acest interval de timp - la unii dispăreau mai repede, la altii persistau ceva mai mult timp - dar se pare ca exista insa acea posibilitate de a transmite trans placentar acești anticorpi, dar pe de alta parte mai sunt alte studii care sugerează ca mai degraba ar putea fi transmiși prin laptele matern decât transplacentar - spune Domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
A crescut in pandemie numărul de operații cezariene, mai ales al cezarienelor programate?
Din acest punct de vedere nu exista o creștere a frecvenței ratei operațiilor de cezariană. Cezariana, chiar in contextul de Covid, trebuie sa fie practic indicată pe motive obstetricale, nu pe motive de Covid, cu o singura excepție: atunci cand starea mamei este atât de grava încât necesita terminarea nasterii urgent ca ea sa poată beneficia mai departe de masurile de terapie intensiva.
Dar pe de alta parte, cazurile acestea grave s-au dovedit a nu fi atât de frecvente la femeile gravide cum ne asteptam, pentru ca in contextul sarcinii exista o scădere a imunității tocmai pentru ca organismul matern sa tolereze aceasta grefa care este de fapt fătul. Si având experiența anterioara cu virusurile gripale unde gravidele faceau de multe ori forme grave, chiar recent da imi aduc aminte a apărut un studiu acum pe un lot destul de mare, pe 3000 de paciente cu Covid care au născut - un studiu publicat de universitatea din Dallas, Texas, si au arătat ca doar aproximativ 5% din aceste gravide au facut forme severe ale infecției. - spune Domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
Informatii utile
Nasterea la Pandemie. Noul protocol de nastere in cazul mamei depistata Covid-19 pozitiv
Pe site-ul Ministerului Sanatatii AICI. Il pot citi, printa si pune in bagajul de maternitate:
► METODOLOGIA PRIVIND NAŞTEREA LA GRAVIDELE CU INFECŢIE SUSPICIONATĂ/ CONFIRMATĂ CU SARS-COV-2/COVID19, PRELUAREA, ÎNGRIJIREA ŞI ASISTENŢA MEDICALĂ A NOU NĂSCUTULUI
Autor:Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dlui Domnul Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:
Ce se intampla cu corpul meu in primul trimestru de sarcina?
Ce se intampla cu corpul meu in al doilea trimestru de sarcina?
Ce se intampla cu corpul meu in al treilea trimestru de sarcina?
Am nevoie de multivitamine in sarcina? Ce suplimente alimentare se recomanda? - sfatul medicului
PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă
12 săptămâni de sarcina
- Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
- Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
- Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
- Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
până la naștere
- Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
- Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
- Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
- Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului
- Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
- Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
- Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
- Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală
*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj