Bebelușii născuți prin cezariană: iată cum îi afectează acest mod de a veni pe lume

Bebelusii nascuti prin cezariana -  iata cum ii afecteaza acest mod de a veni pe lume

Bebelușii născuți prin cezariană: iată cum îi afectează acest mod de a veni pe lume

Atunci când o femeie insărcinată optează pentru o naștere prin cezariană, ar trebui să știe și să cantăreasca și efectele acestui tip de naștere asupra sănătății bebelușului sau. Din păcate, femeile optează tot mai des pentru o cezariană programată fără a avea motive medicale și fără a cunoaște aceste aspecte importante. Insă - acest tip de nastere POATE avea un impact asupra sanatatii bebelusului. 

Iată o trecere in revistă a efectelor nașterii prin operatie cezariană - asupra bebelușilor. 

- vei citi:
Nașterea prin cezariană aduce mai multe provocări unui bebeluș
Cezariana planificată și nașterea prematură târzie
Dificultăți de respirație și Terapia Intensivă Neonatală
Nașterea prin cezariană și riscul crescut de astm
Este mai probabil ca atașamentul mamă-copil să fie întârziat
La o cezariană, alăptarea este probabil să fie întârziată
Cezariana planificată și riscul de deces neonatal
Nașterea prin cezariană te afectează atât pe tine, cât și pe copilul tău

Nașterea prin cezariană aduce unele provocări unui bebeluș

Vreau sa nasc prin cezariana pentru ca nu vreau sa imping, nu vreau sa simt durere si pentru ca e mai elegant asa. Nu mai suntem in Evul Mediu ... declara nonsalant o femeie insarcinata - pe un grup de Facebook.

În comparație cu bebelușii născuți vaginal, bebelușii născuți prin cezariană sunt expuși unor riscuri mai mari de complicații de sănătate in comparatie cu bebelusii născuti pe cale vaginală. In special pentru ca mama nu a trecut prin procesul fizic al travaliului, bebelușii au un risc mai crescut de a avea probleme de respirație.

Așadar, la o cezariană programată, bebelușii sunt mai predispuși să se nască prematur, înainte ca plămânii să se dezvolte complet.

La o cezariană, mamele și bebelușii au mai puține șanse de a avea contact piele pe piele imediat după naștere, iar acesta are multe beneficii pentru un nou-născut.

♦ Citeste De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Medicamentele pentru durere care calmeaza si sedeaza mama pot afecta capacitatea nou-născutului de a se atașa la sân. Medicamentele utilizate pentru anestezie, inclusiv epidurala, traversează placenta și pot face mai dificilă inițierea alăptării pentru bebeluși.

Un alt aspect important este microbiomul. Bebelusii nascuti in mod natural - adica vaginal - sunt expusi la o multime de bacterii benefice din flora microbiana a mamei, atunci cand calatoresc prin canalul de nastere - in acest caz desigur: vaginul mamei.

Un bebelus care se naşte prin cezariană pierde această „trecere” iniţială în bacteriile benefice ale mamei. Mai mult, femeile care nasc prin cezariană tind să amâne alăptarea, iar de obicei doctorii le prescriu antibiotice pentru a preveni infecţiile în zona inciziei.

Experţii bănuiesc de ceva timp că bebeluşii născuţi prin cezariană sunt colonizaţi de alte tipuri de bacterii decât ceilalţi nou-născuţi. Anumite tipuri de bacterii din microbiom, însă, sunt dificil de crescut într-un vas de cultură în laborator.

Academia Americană de Pediatrie încurajează toți medicii să colaboreze pentru a sprijini alăptarea. Aceasta include evitarea procedurilor comune, dar deseori inutile, care interferează cu alăptarea și care pot traumatiza nou-născutul. Procedurile de rutină după nașterea prin cezariană, cum ar fi aspirarea gurii, esofagului și căilor respiratorii ale nou-născutului, pot face, de asemenea, mai dificilă începerea și continuarea alăptării pentru bebeluși.

Cezariana planificată și nașterea prematură târzie

Multe cezariene care sunt programate înainte de debutul travaliului aduc riscuri nou-născuților. Adesea, nașterea are loc cu câteva săptămâni înainte de data probabilă a nașterii, iar bebelușii se nasc prematur - definită ca o naștere vie înainte de 37 de săptămâni de gestație finalizate. Un copil născut între săptămâna 34 și 36 de sarcină este considerat prematur tardiv. Când sunt programate cezarianele, există o marjă de eroare în identificarea maturității fetale.

A fi născut cu doar o săptămână mai devreme poate face o diferență mare în ceea ce privește complicațiile pe care bebelușii ar putea să le sufere. Academia Americană de Pediatrie are îngrijorări de faptul că o creștere a inducțiilor și a cezarienelor planificate poate contribui la creșterea numărului de copii născuți prematur. Sugarii cu o greutate mică la naștere (mai puțin de 2,500 grame) prezintă un risc mai mare de deces, diverse boli și invaliditate pe termen lung decât copiii cu o greutate normală la naștere.

Dificultăți de respirație și Terapia Intensivă Neonatală

Nașterea prin cezariană crește riscul bebelusului de a avea probleme respiratorii . Sindromul de detresă respiratorie infantilă (SDR) este o complicație legată de cezarianele programate. Nou-născuții cu această afecțiune sunt spitalizați timp de aproximativ 25 de zile. Costul și durata șederii în spital le depășesc pe cele pentru leziunile măduvei spinării, tulburări ale valvei cardiace și leucemiei.

Ad-Extra3:

Contracțiile travaliului ajută la pregătirea plămânilor bebelușului pentru respirație la naștere

În articolul său despre rolul stresului, durerii și catecolaminelor (produse de organism ca răspuns la stres), un cercetator american - Penny Simkin explică faptul că, în timpul fiecărei contracții a travaliului, există o reducere temporară a cantității de oxigen disponibil pentru făt. Contracțiile reduc cantitatea de sânge oxigenat care este trecut prin placentă. Acest lucru determină încetinirea ritmului cardiac al bebelușului.

Pentru a se adapta la acest nivel de stres, bebelușul își mărește producția de catecolamine care evită sângele către organele sale vitale și îi păstrează rezervele de energie. Acest răspuns adaptiv îi permite bebelușului să primească aceeași cantitate de oxigen ca înainte de contracțiile travaliului. Această creștere crescută a catecolaminelor acumulate în timpul travaliului ajută, de asemenea, la pregătirea plămânilor bebelușului pentru a respira singuri la naștere, absorbind lichidul din plămâni. Bebelușii născuți prin cezariană programată au niveluri mai mici de catecolamine decât bebelușii născuți vaginal. O cezariană programată (fără travaliu) este mai probabil să facă mai dificil pentru bebeluș să respire inițial pe cont propriu.

Bebelușii născuți înainte de termen au un risc mai mare de hipertensiune pulmonară persistentă, o afecțiune care poate pune viața în pericol.
Pentru a facilita trecerea de la mediul uterin la lumea exterioară, vasele de sânge din plămânii bebelușului se relaxează și permit sângelui să curgă prin ele odată cu primele respirații după naștere. Această funcție permite sângelui să schimbe dioxidul de carbon cu oxigenul. Atunci când această adaptare eșuează, vasele de sânge nu se relaxează și prevalează tensiunea arterială crescută pulmonară (hipertensiune).

Nou-născuții care prezintă hipertensiune pulmonară persistentă și niveluri scăzute de oxigen din sânge pot suferi leziuni ale organelor vitale și ale creierului. Hipertensiunea pulmonară persistentă este de patru ori mai mare la copiii născuți prin cezariană electivă decât la copiii născuți vaginal.

Nașterea prin cezariană și riscul crescut de astm

Unele rapoarte au sugerat o legătură între nașterea prin cezariană și dezvoltarea ulterioară a astmului. Studii recente efectuate în Olanda și Norvegia au constatat că, bebelușii născuți prin cezariană prezintă un risc crescut de a dezvolta astm mai târziu în viață. Bebelușii aveau mai multe șanse să aibă un anumit tip de bacterii în intestin dacă erau născuți prin cezariană. Bebelușii cu aceste bacterii intestinale au prezintat un risc mai mare de a dezvolta alergii sau astm, ulterior.

Este mai probabil ca atașamentul mamă-copil să fie întârziat

Minimizarea sau evitarea separării bebelușilor de mamele lor după naștere reduce stresul la nou-născuți și mamele lor. Organizația Mondială a Sănătății și Academia Americană de Pediatrie încurajează contactul piele pe piele între mamă și copil cât mai curând posibil după naștere timp de cel puțin o oră și până când nou-născutul a finalizat cu succes prima sesiune de alăptare.

Așezarea nou-născutului direct pe pieptul mamei sale are câteva beneficii importante pentru sănătate. Contactul piele pe piele calmează mama și copilul și ajută la stabilizarea bătăilor inimii și a respirației copilului. Căldura corpului mamei menține bebelușul cald, reduce plânsul, stresul și consumul de energie al nou-născutului. Contactul piele pe piele ajută la adaptarea metabolică a bebelușului și stabilizează nivelul glicemiei.

Citeste - De ce are nevoie bebelusul contact direct piele pe piele?

Institutul Lamaze pentru Naștere Normală nu recomandă separarea mamei și a bebelușului după naștere. „Natura pregătește o mamă și copilul ei să aibă nevoie unul de celălalt din momentul nașterii. Oxitocina, hormonul care determină contractarea uterului unei femei, determină, de asemenea, creșterea temperaturii sânilor și o ajută să se simtă calmă și receptivă. Acest hormon stimulează sentimentul de „maternitate” pe măsură ce femeia atinge, privește și își alăptează copilul. Mai multă oxitocină este eliberată pe măsură ce își ține bebelușul piele pe piele. Endorfinele, hormoni asemănători narcoticelor, sunt, de asemenea, eliberate și sporesc sentimentele de maternitate. Nivelurile ridicate de adrenalină, care sunt normale la bebeluși la naștere, îl alertează și îl pregătesc să-și caute mama, să-și găsească drumul către sânul ei și să sugă.”

Un studiu american - initiat de Academia Americană de Pediatrie - privind experiențele fertile ale femeilor, a arătat că doar 14% dintre mamele care au născut prin cezariană și-au avut bebelușul în brațe imediat după naștere, comparativ cu 43% dintre mamele care au avut o naștere vaginală. La o cezariană, bebelușii sunt mai predispuși să fie duși la terapie intensivă neonatală decât să stea cu mamele lor. Separarea pare să aibă un impact asupra capacității inițiale a mamei de a răspunde și de a avea grijă de copilul ei. Când mamele și bebelușii rămân împreună, bebelușii plâng mai puțin, se îmbunătățește percepția mamei asupra bebelușului și îi sporește încrederea în abilitățile ei de mămică.

Atunci când mama nu își poate primi copilul imediat după nașterea prin cezariană, un studiu suedez a constatat că tatăl bebelușului poate asigura contactul piele pe piele cu nou-născutul și poate oferi aceleași beneficii calmante și reconfortante ca și mama. Acest contact piele pe piele dintre tată și copilul său facilitează, de asemenea, comportamentul nou-născutului înainte de alăptare. Un nou-născut calm este mai bine pregătit pentru alăptare, atunci când mama și bebelușul sunt capabili să fie împreună. Cercetătorii acestui studiu recomandă ca tații să fie primii îngrijitori ai nou-născuților lor atunci când mamele și bebelușii sunt separați.

♦ Citeste si Nasterea prin cezariana creste cu 60% riscul de autism al bebelusului

La o cezariană, alăptarea este probabil să fie întârziată

O naștere prin cezariană face mai dificilă inițierea și stabilirea alăptării. Centrele pentru controlul bolilor au stabilit că practicile de naștere din spital au un impact semnificativ asupra inițierii și continuării alăptării. Utilizarea medicamentelor în timpul travaliului și al nașterii prin cezariană au un efect negativ asupra alăptării, la fel și separarea mamei de bebeluș după naștere și în timpul spitalizării. Experiența de îngrijire a maternității exercită o influență unică atât asupra inițierii alăptării, cât și asupra comportamentului ulterior al hrănirii sugarilor. Deși șederea în spital este de obicei foarte scurtă, evenimentele din acest timp au un impact îndelungat și durabil.

Citeste - Alaptarea după cezariană. Cum incepe și ce probleme pot apărea - sfatul specialistei în alăptare

Medicamentele și procedurile administrate mamei în timpul travaliului afectează comportamentul sugarului în momentul nașterii, ceea ce afectează, la rândul său, capacitatea sugarului de a suge eficient la sân. Dacă spitalele oferă mamelor sprijinul, îndrumarea și educația de la un specialist în lactație, mamele sunt mai predispuse să inițieze și să continue alăptarea. Încurajarea mai multor mame să alăpteze este o prioritate națională.

Cezariana planificată și riscul de deces neonatal

Din ce în ce mai mult, în multe țări din întreaga lume, femeile aleg o cezariană planificată fără indicație medicală. Acestea sunt considerate cezariene cu risc scăzut, nașteri prin cezariană pentru care nu s-a raportat niciun diagnostic medical pe certificatele de naștere.

Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Cum afectează aceste cezariene planificate sănătatea neonatală (primele 28 de zile de viață) și a sugarului (mai puțin de 1 an de viață)?

În 2006, cercetătorii au examinat nașterile vii între anii 1999 și 2001. Ei au raportat că nou-născuții mamelor care aveau o cezariană planificată aveau mai multe șanse să moară în primele patru săptămâni de viață (1,77 la 1000 nașteri) decât nou-născuții mamelor care aveau o naștere vaginală (0,62 la 1.000 de nașteri). De aproape trei ori mai mare decât riscul. Rata mortalității infantile pentru mamele la prima naștere prin cezariană planificată a fost de 2,85 la 1.000, comparativ cu 1,83 la mamele care au avut o naștere vaginală. O rată cu 56 la sută mai mare. Pentru mamele care au avut unul sau mai mulți copii înainte de cezariana planificată, rata mortalității infantile a fost de 4,51 la 1.000, comparativ cu 2,18 la un grup similar de femei care au avut o naștere vaginală. De peste două ori creșterea.

Nașterea prin cezariană te afectează atât pe tine, cât și pe copilul tău

Un travaliu lung care precede o cezariană, durerea din operație, complicații precum dezvoltarea febrei, reacția la medicamente sau dezvoltarea unei infecții, poate face dificil procesul de a fii alături de bebeluș imediat după naștere. Ținerea, hrănirea și calmarea bebelușului pot fi mai dureroase decât ai anticipat.

Dacă ai o cezariană, următoarele sugestii te pot ajuta să ai un început mai sănătos și mai satisfăcător cu bebe:

În sala de operație, după ce s-a născut bebelușul, dacă te simți bine, cere ca unul dintre brațele tale să fie eliberat și copilul să fie așezat pe pieptul tău, de îndată ce este în siguranță. De asemenea, poți solicita ca bebelușul să fie plasat piele pe piele dar, pe partenerul tău, de îndată ce este sigur.
Cere unui specialist în alăptare să te ajute să recunoști semnele de foame ale bebelușului, să îl poziționezi corect, să se atașeze corect la sân, etc.
Poate vrei să elaborezi un plan de naștere pentru a-ți comunica nevoile și dorințele de personalului medical.
Vei avea dureri după ce efectul anesteziei a dispărut. Întreabă medicul despre cele mai sigure medicamente pentru durere, compatibile cu alăptarea.
Cere partenerului sau asistentei să te ajute să ridici copilul, să-ți schimbi poziția în pat, să schimbi scutecul copilului și să te ridici din pat.

Sfaturile de la Desprecopii despre cezariana:

1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
2.Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
3.Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

 Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,

Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe

Despre cezariana, mai cititi

Nasterea prin cezariana: 6 intrebari si raspunsuri de la medici
Operatia cezariana si riscurile legate de placenta
Nasterea prin cezariana 
Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 
Bagajul pentru spital
Sfaturi pentru insotitorul la travaliu
Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Aveti grija de dumneavoastra

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum

Forumul despre nasteri

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite
 

autor: autor: Desprecopii
Material revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2021

referinte:
Short-term and long-term effects of caesarean section on the health of women and children - THE LANCET

How Does A Cesarean Affect The Baby?

ChildbirthConnection.org, nnepqin.org, awhonn.org

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII