Nasterea prin operatia de cezariana si riscurile legate de placenta la a doua sarcina

Nasterea prin operatia de cezariana si riscurile legate de placenta la a doua sarcina

Nasterea prin operatia de cezariana si riscurile legate de placenta la a doua sarcina

Nasterea prin cezariana aduce cu ea o serie de riscuri pentru o sarcina urmatoare - de care e bine sa stiti.

Medicii au dovezi statistice care demonstreaza ca femeile care au nascut primul copil prin operatie cezariana risca mai mult sa aiba probleme cu placenta la a doua sarcina.

Ce riscuri pot apare dupa o operatie cezariana?
Cezariana poate duce la o situatie periculoasa
Cezariana in Romania
De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?
Conditii medicale care recomanda nasterea prin cezariana
Cum se poate preveni nasterea prin cezariana ?
Am nascut primul copil prin cezariana. Pot sa il nasc pe urmatorul pe cale vaginala ?
Sfaturile de la Desprecopii despre cezariana:
Suport: forumul unde se discuta despre nastere

Ce riscuri pot apare dupa o operatie cezariana?

Riscul de a avea placenta inserata in partea de jos a uterului sau de dezlipire a placentei creste cu circa 50%, arata un studiu american efectuat pe 5 milioane de sarcini.
Ambele probleme au ca simptom sangerarea in timpul sarcinii, atentioneaza raportul. Ginecologii americani afirma ca femeile ar trebui sa fie informate asupra riscului la care se supun in cazul in care fac cezariana la cerere.

Placenta inserata jos pe o cicatrice este o situatie periculoasa

Placenta inserata jos pe o cicatrice este o situatie periculoasa, una dintre cele mai inspaimantatoare din obstetrica. - declara profesorul englez Andrew Shennan.

La mamele care au nascut primul copil prin operatie cezariana, riscul de placenta praevia – situatia in care placenta este atasata peste sau in apropierea deschiderii interne a cervixului – a fost cu 47% mai ridicat in a doua sarcina decat la femeile care au nascut natural.

Riscul unei alte probleme, placenta abruptio sau dezlipire prematura de placenta – caz in care placenta se dezlipeste prematur de uter – a fost cu 40% mai mare la femeile care au nascut anterior prin cezariana.
Cicatricea din uter cauzata de cezariana poate afecta atasarea placentei la uter in viitoarele sarcini, spun cercetatorii.

Cezariana poate duce la o situatie periculoasa

In Marea Britanie, rata de placenta praevia este de circa 0,8% din numarul nasterilor. Desi rata este mica, ambele situatii pot fi foarte periculoase pentru mama si bebelus.
Coordonatorul unui alt studiului, dr. Qiuying Yang, de la University of Ottawa, Canada, declara ca studiul este cel mai amplu efectuat pana in prezent si arata o legatura importanta intre cezariana si complicatiile ivite la sarcinile urmatoare:

Peste 1% dintre sarcinile precedate de o cezariana s-au confruntat cu una dintre cele doua situatii, ceea ce reprezinta o crestere de 50% fata de femeile care nu facusera anterior o cezariana, lucru ce are implicatii importante asupra monitorizarii acestor sarcini. De asemenea, aduce dovezi noi si importante in dezbaterea asupra riscurilor pe care le implica o cezariana la cerere.

Profesorul Andrew Shennan, obstetrician consultant la St Thomas Hospital in Londra - a declarat ca problemele de sangerare in timpul sarcinii sunt un aspect cu care obstetricienii se confrunta zilnic.

„Stiam deja ca exista o asociere, dar lucrul impresionant la acest studiu este amploarea lui, iar analizele pe care le contine sunt foarte bune.
Placenta inserata jos pe o cicatrice este o situatie periculoasa, una dintre cele mai inspaimantatoare din obstetrica.
Este un aspect care ar trebui sa faca parte din discutia medicului cu pacienta despre cezariana, atunci cand pacienta este cea care doreste cezariana – chiar daca numarul de cazuri este mic, femeile ar trebui sa fie informate privind riscurile.“

Rata operatiilor cezariane din Marea Britanie este printre cele mai ridicate din lume.

Ad-Extra3:

Cezariana in in Romania

Timp de aproape 7 ani, din iunie 2004 pana la sfarsitul lunii martie 2012, cea mai mare comunitate pentru parinti, Desprecopii.com, a dezbatut, cu multa pasiune si energie, o dilema cu care toate ne confruntam la un moment dat in viata: nastere naturala sau prin cezariana?  Sa pornim de la cifre: La un sondaj mamut, efectuat pe  forumul Desprecopii.com despre cum s-a efectuat nasterea primului copil am obtinut aceste rezultate. La sondaj au participat 2358 persoane.

prin nastere vaginala (normala) [37%]

prin cezariana [63%]

De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?

Sub titlul: De ce atat de multe operatii cezariene in Romania ?, topicul a ajuns la 72 de pagini care contin peste 713 de raspunsuri, vizionate de peste 482.000 de ori. Membrele comunitatii Desprecopii.com au fost de parere ca acest tip de nastere este o moda, foarte la indemana pentru medicii care isi pot programa astfel operatiile in functie de agenda zilei si pretind (uneori pe fata, alteori mai discret) tarife mai mari pentru asistenta la nastere. In baza acestui studiu am publicat  Studiu national: Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?

In timp ce OMS recomanda ca numai 30% din totalul femeilor insarcinate sa nasca prin cezariana si numai cand sunt inregistrate conditiile speciale, aproape 70% dintre romance apeleaza la nasteri pe cale chirurgicala, devenind campioane mondiale la acest capitol. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, în perioada 2005 - 2013 numarul operatiilor de cezariana a crescut de la 47.255 pe an, la 78.254 pe an.

In SUA, cel putin 22% din femeile americane isi nasc copiii printr-o operatie cezariana desi Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor spera sa scada acest procent la 15% in anul 2012. Prin acest procedeu, medicul face o incizie la nivelul abdomenului si uterului unei femei si scoate copilul pe aici.

Conditii medicale care recomanda nasterea prin cezariana

Uneori este clar ca o femeie va avea nevoie de o operatie cezariana inca dinainte de a intra in travaliu. O parte din conditiile care impun o cezariana sunt:

- copilul este intr-o prezentatie dificila, transversa sau pelviana, sau
- are o suferinta sau anomalie deja cunoscuta
- exista trei sau mai multi fetusi - mama are un herpes genital care poate fi transmis copilului printr-o nastere vaginala mama
- are placenta previa (placenta este implantata asa de jos in uter incat blocheaza iesirea copilului)
- sau placenta abruptio cand placenta este separata de peretele uterin si fatul este in pericol 
- o preeclampsie materna se inrautateste rapid facand ca intarzierea nasterii sa devina foarte periculoasa
- exista in antecedente operatii uterine invazive sau multiple cezariene

Citeste pe larg Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

Cum se poate preveni nasterea prin cezariana ?

Nu toate operatiile cezariene pot fi sau ar trebui prevenite. Dar exista o serie de cai prin care puteti reduce sansele de a le preveni, printre care : ramanerea intr-o stare de sanatate in timpul graviditatii, o hrana adecvata, exercitii fizice, multa odihna cand se porneste travaliul sa fiti intr-o stare optima de sanatate aflati daca rata de operatii cezariene a obstetricianului dumneavoastra este neobisnuit de mare, si daca este asa, adresati-va altui medic ginecolog apelati la o moasa care oricum are o rata scazuta a operatiilor cezariene apelati la o moasa care sa asiste la nasterea dumneavoastra.

Studiile arata ca prezenta unei moase experimentate in timpul nasterii reduce incidenta operatiilor cezariene. mentinerea unei pozitii ridicate atat timp cat puteti in timpul travaliului. Mersul si ortostatismul pot grabi procesul facand contractiile mai puternice, mai lungi si mai eficiente. Cititi pe larg: Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana

Chiar daca sedeti, in loc sa stati alungita, puteti scurta semnificativ durata travaliului pastrarea unei bune hidratari in timpul travaliului. De asemenea beti multe lichide acasa in fazele incipiente ale travaliului. consultati literatura de specialitate pentru sfaturi privind evitarea unei operatii cezariene. 

Am nascut primul copil prin cezariana. Pot sa il nasc pe urmatorul pe cale vaginala ?

Desi nu s-au facut suficiente cercetari pentru a demarca o limita a numarului operatiilor cezariene care pot fi facute in conditii de siguranta, medicii sunt de parere ca cele mai multe femei pot avea 3 nasteri prin aceasta metoda. Dar, este important de stiut ca fiecare operatie de cezariana, este in general, mai complicata decat anterioara. Despre cate nasteri prin cezariana poate avea o femeie cititi pe larg  Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ? 

► Citeste Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII