Unde voi naste: spital privat sau maternitate de stat - jurnal de sarcina

Unde voi naste -  spital privat sau maternitate de stat - jurnal de sarcina

Unde voi naste: spital privat sau maternitate de stat - jurnal de sarcina

Azi vreau sa vorbesc un pic despre alegerea dificila a spitalului unde voi naste. Orasul meu ma limiteaza la doua optiuni de stat si una privata, iar pandemia a facut de fapt ca doar una din maternitatile de stat sa mai fie disponibila (exact cea pentru care nu as fi optat), cealalta fiind suport COVID.

Nu sunt nici eu o panseluta, nu ma astept sa ma tina o asistenta de mana si o alta sa imi recite poezii de calmare, dar as dori un minim de empatie si de decenta in conditiile in care noi suntem in pozitii destul de vulnerabile.

Sa mi se vorbeasca pe un ton calm, profesional, sa mi se explice procedurile medicale etc. si nu expresii de genul "nu ai pregatire medicala, asa ca de ce te intereseaza ce perfuzie/medicament iti dau?", "hai nu te mai plange atat de durere acum ca atunci cand l-ai conceput ti-a placut", "hai mai repede, impinge, ca nu stam aici toata ziua dupa tine!", "de ce sa iti aducem bebelusul, ce sa faci tu cu el?", "nu ai dat inca atentia moaselor/asistentelor/anestezistului?" si astea sunt variantele mai "light" din ce am gasit la mamici...

- vei citi:
Nasterea la stat ma sperie
Neajunsuri in maternitatea de stat
Atuu-rile spitalului privat
Am ales pana la urma spitalul privat
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Jurnal de sarcina

- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii Joyful - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Nasterea la stat ma sperie

Nu ma consider neaparat fricoasa, dar trebuie sa recunosc ca toate povestile de nastere din maternitatile de stat din Romania citite de la alte mamici pe diferite forumuri si grupuri chiar ma sperie. Este vorba in primul rand de modul cum sunt tratate mamicile si modul cum li se vorbeste. Nu sunt nici eu o panseluta, nu ma astept sa ma tina o asistenta de mana si o alta sa imi recite poezii de calmare, dar as dori un minim de empatie si de decenta in conditiile in care noi suntem in pozitii destul de vulnerabile.

Sa mi se vorbeasca pe un ton calm, profesional, sa mi se explice procedurile medicale etc. si nu expresii de genul "nu ai pregatire medicala, asa ca de ce te intereseaza ce perfuzie/medicament iti dau?", "hai nu te mai plange atat de durere acum ca atunci cand l-ai conceput ti-a placut", "hai mai repede, impinge, ca nu stam aici toata ziua dupa tine!", "de ce sa iti aducem bebelusul, ce sa faci tu cu el?", "nu ai dat inca atentia moaselor/asistentelor/anestezistului?" si astea sunt variantele mai "light" din ce am gasit la mamici.

Si iar ceva cu care nu sunt de acord din principiu si nici nu ma descurc sa o fac este celebra "atentie". Trebuie sa recunosc ca sunt stangace la asta, nici nu sunt de acord si nici nu inteleg cum o poti face, tu esti teoretic intr-un halat de spital fara buzunare la nastere, plina de dureri si mintea ta ar trebui sa fie concentrata pe actul nasterii in sine si nu pe cui i-ai dat si cui nu i-ai dat, catre cine trebuie sa iti mai indrepti atentia ca sa nu iti fie teama ca nu se vor comporta decent cu tine daca nu ai apucat sa le bagi celebrii bani in buzunar.

Neajunsuri in maternitatea de stat

Acestea ar fi motivele principale care m-au determinat sa iau in calcul si alegerea unui spital privat, desi costurile sunt destul de ridicate. Pe langa aceste motive initiale am mai descoperit pe parcurs si alte neajunsuri in maternitatea de stat care au mai cantarit la alegerea mea: lipsa toaletelor pe saloane, lipsa apei calde in anumite situatii, medicul de garda ( doar cu el poti naste in perioada asta la stat ) isi face aparitia doar in ultimele 15-20 de minute, asta daca apuca, in rest doar o asistenta sau o moasa te mai verifica ocazional, dar niciodata la cerere.

Atuu-rile spitalului privat

Deci din start spitalul privat pleaca cu niste atuuri destul de importante pentru mine: medicul ales iti va fi alaturi si pe perioada travaliului si a nasterii, de cand te internezi ti se desemneaza o asistenta sau o moasa care te va asista pana dupa nastere, modul de adresare nu este jignitor sau ofenasator,  saloanele au grupuri sanitare proprii, bebelusul poate sta cat doresti tu langa tine, iti este acordata asistenta la nevoie doar prin apasarea unui buton.

Alegerea ar fi parut simpla daca luam doar aceste aspecte in calcul, dar din pacate chiar si spitalul privat are anumite dezavantaje: costuri ridicate per pachete ( cel de baza depaseste 2000 euro ), daca apar complicatii care necesita zile extra de spitalizare costurile pe zi pot fi nesimtit de mari, incubatoarele sunt limitate de aceea daca este cazul pot aparea transferuri catre spitalele de stat, daca testul Covid iese pozitiv de asemenea se face transfer catre spitalul suport nefiind restituiti banutii.

Acesta este un aspect destul de suparator, in orice situatie in care internarea/interventia nu mai are loc la spital, banutii nu sunt restituiti conform contractului. Din pacate noi facem parte din categoria de persoane pentru care acest cost reprezinta un efort, adica facem eforturi pentru a strange banutii necesari pachetului de spitalizare, pachetului de celule stem, produselor, mobilierului  si tuturor lucrurilor necesare nou venitului plus ceva extra pentru situatii neprevazute, deci daca nu facem interventia in spitalul privat banutii care nu ne vor fi restituiti nu ne sunt chiar indiferenti.

Ad-Extra3:

Am ales pana la urma spitalul privat

Cam acestea sunt punctele importante dezbatute de mine si partener pentru alegere, desigur avantaje si dezavantaje mai sunt pentru ambele variante, dar mai mici in importanta pentru noi. Am ales pana la urma spitalul privat, desi mici indoieli inca mai avem, mergem pe siguranta serviciilor, sunt foarte incantata de medicul ales si ma bucur ca ma poate asista pana la final asa, speram ca si buburuza va sta cat trebuie in burtica, nu va vrea sa ne cunoasca mai repede si speram nici sa nu apara complicatii. Incercam sa gandim pozitiv, pana acum sarcina a decurs normal si speram ca la fel va fi in continuare. Asa ca ... spor noua la strans bani si strans cureaua :)).

► Citeste si: 8 intrebari pe care sa i le adresezi medicului cu care vei naste

Autor - Joyful, o mamica de la Desprecopii - publicat aici


Alte povestiri despre nastere

Nasterea in timp de pandemie - jurnal de nastere

Am nascut la Suceava si sunt norocoasa ca am scapat cu bine - jurnal de sarcina

Nasterea naturala. Ar fi cazul sa impingi - jurnal de nastere

Nu recomand cezariana - spune Anca Serea, la a sasea nastere

Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII