Alergiile alimentare la bebeluși - sfatul medicului pediatru 💡

Alergiile alimentare la bebelusi - sfatul medicului pediatru

Alergiile alimentare la bebeluși - sfatul medicului pediatru 💡

Alergiile alimentare la bebeluși: Un bebeluș devine alergic la o substanță când sistemul său imunitar este sensibilizat - iar atunci, sistemul său imunitar începe să producă anticorpi. Odată ce începe producerea anticorpilor, se pot produce o mare varietate de reacții fizice, inclusiv secreții nazale și oftalmice, wheezing, eczeme, iritații, diaree, dureri abdominale, vărsături, iar în cazuri severe - chiar șoc anafilactic.

Bebelușii care au un istoric de alergii alimentare în familie au tendința de a avea un risc mai ridicat de a dezvolta și ei alergii alimentare. Deci, dacă mami sau tati (sau ambii) aveți alergii, astm, eczeme - există un risc mare ca și bebelușul să dezvolte aceste alergii. 🍼👶💡

• Iata sfatul medicului pediatru despre alergiile alimentare la bebelusi.

veti citi
Alergiile alimentare la bebelusi
Cand devine bebelusul alergic?
Ce putem face pentru a impiedica apartia alergiilor alimentare la bebelus?

Alergiile alimentare la bebelusi

Bebelusul meu se apropie de diversificare - cum voi sti daca cel mic este alergic la anumite alimente? Din cate am discutat eu cu alte mamici, sunt multi bebelusi care au alergii alimentare. -  ne intreaba o mamica la sectiunea de intrebari.

Iata sfatul medicului pediatru

Aproape 10-12% dintre copiii sub 18 ani au alergii alimentare, iar factorii declanșatori cei mai frecventi sunt laptele, ouăle, oleaginoasele, soia și grâul.
Bebelușii care au un istoric de alergii alimentare în familie au tendința de a avea un risc mai ridicat de a dezvolta și ei alergii alimentare. Deci, dacă mami sau tati (sau ambii) aveți alergii, astm sau eczeme - există un risc mai mare ca și bebelușul să dezvolte aceste alergii.

Alergiile alimentare la bebeluși se pot manifesta prin diferite simptome, cum ar fi erupții cutanate, piele roșie și mâncărime, strănut, congestie nazală, vărsături, diaree sau scaune moi, dureri abdominale sau balonare. Aceste simptome pot apărea imediat după ce bebelușul a consumat un aliment la care este alergic sau după câteva ore. Dacă suspectați că bebelușul dumneavoastră are o alergie alimentară, este important să consultați un medic pentru a obține un diagnostic adecvat și pentru a vă oferi sfaturi privind tratamentul.

Cand devine bebelusul alergic?

Un bebelus devine alergic la o substanta cand sistemul lui imunitar este sensibilizat - iar atunci, sistemul sau imunitar incepe sa produca anticorpi. Odata ce incepe producerea anticorpilor, se pot produce o mare variatie de reactii fizice, inclusiv secretii nazale si oftalmice, weezing, eczeme, iritatii, diaree, dureri abdominale, voma iar in cazur f severe- chiar soc anafilactic.

Citeste detalii Eczema la bebelusi: cum arata, cauze si tratament - ghid

Trebuie insa precizat ca nu orice reactie adversa la un anume aliment - reprezinta neaparat o alergie. Alergiile sunt mai degraba produse de anumite deficiente enzimatice care declanseaza o intoleranta.

- In mod special, bebelusii cu un nivel insuficient de lactaza enzimatica - nu pot digera lactoza din lapte, astfel incat reactioneaza negativ la lapte si produsele lactate.

- Bebelusii cu boala celiaca nu pot digera glutenul, o substanta care se afla in multe cereale - astfel incat par sa fie alergici la cerealele respective.

Reactiile unui sistem digestiv imatur sau probleme cum sunt colicile - pot fi si ele (gresit) diagnosticate ca fiind alergii. Daca suspectezi insa ca bebelusul tau ar putea avea o alergie alimentara, trebuie sa consulti medicul pediatru sau un alergolog pediatric. Ei vor face o serie de teste pentru a stabili daca bebe are intr-adevar o alergie alimentara sau alta problema (cum ar fi intoleranta la lactoza).

Citeste detalii Intoleranta la lactoza la copil: 7 simptome de urmarit

Ce putem face pentru a impiedica apartia alergiilor alimentare la bebelus?

Există studii care sugerează că alăptarea timp de cel puțin 6 luni poate ajuta la menținerea sub control a alergiilor la bebeluși.

Pentru bebelușii care au un risc ridicat de a dezvolta alergii și care nu pot fi alăptați, se recomandă utilizarea unei formule de lapte hidrolizat în locul tipurilor normale de lapte formula. Aceste formule pot ajuta la reducerea riscului de apariție a alergiilor alimentare.

In ceea ce priveste diversificarea, cu ani in urma se recomanda amanarea introducerii anumitor alimente  precum lactate, oua, fructe de mare sau nuc in speranta controlarii alergiilor - insa de peste 10 ani, Academia Americana de Pediatrie nu mai recomanda aceste masuri pentru ca studiile au demonstrat ca ne-introdcerea anumitor alimente nu impiedica manifestarea alergiilor.  Insa, in mod unanim, pediatrii spun ca poti reduce riscul dezvoltarii unor alergii alimentare daca astepti pana la 6 luni (in loc de 4) pentru inceperea diversificarii bebelusului.

Citeste aici Diversificarea alimentatiei bebelusului: reguli, liste, retete - ghid complet

Daca exista intr-adevar o alergie alimentara pe care copilul o are, va trebui sa NU ii oferi copilului alimente cu potential alergen (iar uneori poate fi pericolos pentru copil chiar sa le atinga sau sa le miroase). Va trebui sa devii specialista in cititul etichetelor - si sa ai un plan de reactie in caz ca bebelusul este expus in mod intamplator la alimente posibil periculoase pentru el. Trebuie sa oferi acest plan tuturor celor care ingrijesc bebelusul - bona, gradinita, scoala...

O veste buna

Alergiile alimentare sunt deseori vindecate in prima parte a copilariei. Expertii sustin ca 80-90% dintre alergiile la oua, lapte, grau si soia dispar pana la varsta de 5 ani.

► Citeste si Alergia bebelusului la lapte de vacă: asigură-te că este reală și nu renunta la alăptare prea ușor.

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
articol coordonat de Medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte - Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Codruta
    Codrutatrimis la 28/6/2020

    Bebele meu are dermatita atopica si e alaptat..daca il trec pe lapte praf hipoalergenic s-ar mai ameliora?pt ca eu tin regim la lactate si poate imi mai scapa

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII