DA: Alimentația mamei în timpul alăptarii influentează calitatea laptelui matern și beneficiile pentru bebeluș
Laptele matern este sursa optimă de nutriție pentru bebelusi. Oferă protecție atât împotriva bolilor copilariei care pun viața bebelusului în pericol cât și a bolilor care pot aparea in viata de adult, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile inflamatorii intestinale.
Studii recente au arătat incă un detaliu fascinant. Dovezile științifice arata că ceea ce mănâncă o mamă în timp ce alăptează poate modula compoziția benefică a laptelui matern si are efecte asupra sanatatii bebelusului și chiar a sa.
- vei citi:
Alimentatia mamei în timpul alăptării modeleaza calitatile microbiomului din intestinul bebelusului
Indicii cu privire la efectul alimentatiei mamelor care alapteaza
Descoperirile pot avea implicații nu numai pentru copil, ci și pentru mamă
Super alimente pentru mămici care alăpteaza
Alimentatia mamei în timpul alăptării modeleaza calitatile microbiomului bebelusului
Într-un nou studiu publicat în revista Nature Scientific Reports, cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor, SUA descriu un mecanism natural care poate modifica beneficiile laptelui matern.
Ei raportează primele dovezi că alimentatia mamei în timpul alăptării poate modela profilul oligozaharidelor din laptele matern (OLM), un tip de carbohidrați complecși (carbohidrați care "înmagazinează" mai mulți nutrienți decât carbohidrații simpli, deoarece sunt mai bogați în fibre și se digera mai lent) din laptele matern. Schimbarea acestor oligozaharide - care susțin dezvoltarea florei microbiene intestinale, modifică la rândul său abilitățile funcționale ale microbiomului din lapte. Stabilirea unui microbiom sănătos la nou-născut și sugar influențează sănătatea metabolică pe tot parcursul vieții.
„În lucrările anterioare efectuate atât la oameni, cât și la primate, am constatat că ceea ce mănâncă o femeie în timpul sarcinii are capacitatea de a afecta sănătatea metabolică a copilului său pe tot parcursul vieții. În studiul actual prezentăm primele dovezi care arată că alimentatia unei mame care alăptează poate afecta compoziția bebefica a laptelui", a declarat autorul principal al studiului.
„Acest lucru este deosebit de interesant, deoarece oligozaharidelor din laptele matern sunt practic substanțe inerte pentru o mamă sau pentru bebelușul ei. Cu toate acestea, își exercită beneficiile pentru sănătate acționând ca hrană pentru microbi - atât bacterii, cât și unele virusuri. Acest lucru pare a fi un exemplu foarte interesant unde ceea ce mâncăm afectează microbii noștri printr-un intermediar - si anume aceste oligozaharite pe care îl realizăm, dar nu beneficiem direct. Ne oferă o privire fascinantă asupra a ceea ce noi și alții credem că este un proces natural de co-evoluție", a spus autorul.
• Citeste alte detalii aici Bebelusii alaptati au mai putine virusuri in sistemul gastrointestinal
Indicii cu privire la efectul alimentatiei mamei
In cadrul studiului, echipa de cercetători a oferit mamelor care alăptează toate mesele într-un cadru controlat la Centrul de Cercetarea Nutriției pentru Copii din USDA. Mamele au consumat o anumită alimentatie timp de 30 până la 70 de ore. După o perioadă de două săptămâni (de pauză), aceeași femeie a consumat o alimentatie diferită, de asemenea, oferită de cercetători.
Cercetătorii au colectat cu atenție probe de lapte de la fiecare mamă în aceste momente diferite, inclusiv în timpul alimentatiei „schimbate”. În acest fel, fiecare femeie ar putea servi drept propriul control, ceea ce se numește un proiect de încercare "cross-over". Echipa a analizat compoziția HMO și microbiomul laptelui și a obținut indicii cu privire la efectul dietei mamelor.
"Am constatat că sursele distincte de carbohidrați și de energie din schemele de alimentatie pe care le-am furnizat au modificat preferențial concentrațiile de lapte ale OLM și acest lucru a fost însoțit de modificări ale capacității metabolice a microbiomului laptelui. Nu este vorba despre faptul că dieta maternă afectează în mod direct microbii, ci că dieta afectează hrana microbilor, OLM -urile, care la rândul lor modelează capacitatea funcțională a comunității de microbi din laptele care va fi consumat de bebeluș. Interesant este faptul că modificările OLM s-au produs rapid, în 2 - 3 zile, după ce mamele și-au schimbat alimentatia."
Descoperirile au implicații nu numai pentru bebe ci și pentru mamă
„Descoperirile noastre pot avea efecte potențiale asupra sănătății și dezvoltării bebelușului, inclusiv imbunatatirea calitatii mucoasei de la nivelul intestinului. OLM -urile hrănesc anumite comunități microbiene și s-a sugerat că înființarea acestor comunități microbiene este probabil importantă pentru dezvoltarea neonatală a funcției creierului", a declarat coautorul dr. Melinda Engevik. "Speculăm că existența anumitor OLM favorizează creșterea anumitor microbi din lapte, care apoi trec la copil și pot promova dezvoltarea sănătoasă."
„Un alt aspect interesant al studiului nostru este sugestia că OLM -urile par să afecteze preferențial potențialul de creștere al microbilor care pot conferi, de asemenea, risc pentru sănătate sau beneficii pentru mamă. De exemplu, prin modelarea comunității de microbi din lapte - se exclud acei care pot provoaca mastită în timpul alăptării", a spus Aagaard.
Dacă nu este tratată cu antibiotice, mastita sau inflamația dureroasă a țesutului mamar care implică de obicei o infecție, previne alăptarea și poate deveni o afecțiune gravă.
De asemenea, OLM -urile pot determina un microbiom sănătos în alte moduri. De exemplu, prin hrănirea microbilor buni, acționând ca o momeală ce atrage și sechestrează microbii potențial periculoși și prin descompunerea OLM -urilor și producerea de substanțe nutritive care pot aduce beneficii altor microbi.
Ad-Extra3:
Super alimente pentru mămici care alăptează
Contrar tendintei de a renunta la numeroase alimente in perioada alaptarii, din cauza efectului negativ pe care acestea l-ar putea avea asupra calitatii laptelui sau din cauza legaturii unora dintre ele cu colicile bebelusului, mamicile ar trebui sa tina cont in primul rand de faptul ca pentru a le oferi bebelusilor un lapte matern bogat in substante nutritive, trebuie ca ele insele sa aiba o alimentatie foarte variata, echilibrata si sanatoasa - citeste despre super alimente in alaptare aici Super alimente pentru mămici care alăptează
Despre alimentatia mamicii in timpul alaptarii trebuie sa mai cititi :)
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei
Existã un ghid de alaptare?
Pe forumul desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:
Pe grupurile de Alaptare - puteti citi despre multe probleme in alaptare si sfaturi foarte utile de la alte mamici care au alaptat.
Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
Alaptatul - Help Line (11)
Alaptatul - Help Line (10)
Alăptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Sursa: Baylor College of Medicine
Referințe: Seferovic, M.D., et al. (2020) Maternal diet alters human milk oligosaccharide composition with implications for the milk metagenome. Scientific Reports. doi.org/10.1038/s41598-020-79022-6.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII