Mămici care alăptează: consumul de lapte al mamei poate reduce alergiile alimentare la bebeluș
Copiii mamelor care in timpul alăptarii beau lapte de vacă - prezintă un risc redus de a dezvolta alergii alimentare. Aceasta este concluzia cercetătorilor suedezi.
Rezultatul se bazează pe un sondaj de peste 1500 de obiceiuri alimentare ale femeilor suedeze și prevalența alergiilor la copiii lor la vârsta de un an.
- vei citi:
Consumul de lapte în timpul alăptării poate reduce alergiile alimentare la copii
Ipoteza igienei
O conexiune clară între aportul de lapte al mamei și incidența mai mică a alergiilor alimentare
Mai multe despre alergiile la copii
Cum provoacă laptele aceste efecte?
Consumul de lapte în timpul alăptării poate reduce alergiile alimentare la copii
Copiii mamelor care in timpul alaptarii beau lapte de vaca - prezintă un risc redus de a dezvolta alergii alimentare. Aceasta este concluzia cercetătorilor suedezi de la Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia, într-un nou studiu publicat în revista științifică Nutrients.
„Am constatat că mamele copiilor sănătoși in varsta de 1 an - au baut mai mult lapte de vacă în timpul alăptării decât mamele copiilor alergici de un an. Deși asocierea este clară, nu susținem că consumul de lapte de vacă ar fi un remediu general pentru alergiile alimentare." spune Mia Stråvik, autor al studiului.
Există mulți factori în spatele riscului de alergie alimentară, nu în ultimul rând predispoziția genetică. Totuși, așa cum explică Mia Stråvik, „Alimentatia este un factor în care părinții înșiși pot avea o influență directă. În zilele noastre, femeile tinere evită să bea lapte, parțial tendințelor și preocupărilor predominante, dintre care unele sunt legate de miturile despre alimentatie."
Ea subliniază că alergia la proteinele din lapte este mai puțin frecventă la adulți, astfel încât majoritatea femeilor pot consuma lapte și produse lactate fără probleme. Intoleranța la lactoză este cu totul diferită, atunci când organismul nu poate descompune zaharurile din lapte. Și în acest caz, produsele lactate fără lactoză sunt tolerate de organism.
Ipoteza igienei si a imunității
Potrivit profesorului Ann-Sofie Sandberg, o posibilă explicație poate fi că laptele din alimentatia mamei conține substanțe care stimulează maturizarea sistemului imunitar.
"În dezvoltarea timpurie a copilului, există o fereastră de timp în care stimularea sistemului imunitar este necesară pentru ca copilul să dezvolte toleranță la diferite alimente."
Potrivit unui lucru cunoscut sub numele de ipoteza igienei, contactul timpuriu cu diferite microorganisme poate funcționa ca un element de start pentru sistemul imunitar al unui copil, explică ea. „Dar, odată cu prevalența mai mică a microorganismelor în zilele noastre în societatea noastră mai igienică, substanțele luate prin dieta mamei pot fi un alt mod de a stimula maturitatea sistemului imunitar”, spune Ann-Sofie Sandberg.
Studiul acesta nu este primul care leagă laptele de vacă din dieta mamei de un risc redus de alergii la copii. Cu toate acestea, studiile anterioare s-au bazat adesea doar pe răspunsuri la chestionare - atât în ceea ce privește obiceiurile alimentare, cât și prezența alergiilor. În acest studiu, atât datele cât și concluziile sunt semnificativ mai robuste.
"În acest studiu, am reușit să verificăm consumul de lapte și produse lactate raportat de femei prin biomarkeri în sângele și laptele matern. Biomarkeri sunt doi acizi grași formați în stomacul vacii, care sunt specifici produselor lactate", spune Mia Stråvik. "Mai mult, toate cazurile de alergie la copii au fost diagnosticate de un medic specializat în alergii la copii."
O conexiune clară între aportul de lapte al mamei și incidența mai mică a alergiilor alimentare
Mamele din studiu, mai mult de 1500, au prezentat detalii despre obiceiurile lor alimentare în trei ocazii - în a 34-a săptămână de sarcină, la o lună după naștere și la patru luni după naștere. La vârsta de un an, copiii au fost examinați medical și au fost identificate toate cazurile de alergie alimentară, eczemă atopică și astm.
După ce materialul a fost ajustat pentru diferiți alți factori, cum ar fi predispoziția ereditară sau cauzalitatea inversă, cercetătorii au putut stabili că a existat într-adevăr o legătură clară între aportul de lapte și produse lactate al mamei și incidența mai mică a alergiilor alimentare la copiii lor.
"Indiferent de modul în care am analizat și interpretat datele, am ajuns la aceeași concluzie. Cu toate acestea, mecanismele din spatele motivului pentru care laptele are acest efect preventiv împotriva alergiilor sunt încă neclare."
O explicație suplimentară a diferitelor ipoteze poate fi găsită mai jos.
Un alt rezultat al studiului este faptul că, copiii mamelor care alăptează, care la varsta de patru luni consumau multe fructe (și fructe de padure), au avut tendința de a suferi de eczeme într-o măsură mult mai mare - deși subliniază că sunt necesare studii suplimentare înainte să se poată spune ceva cu certitudine despre această legătură.
În prezent se desfășoară un studiu de urmărire pentru a examina sănătatea copiilor la vârsta de patru ani.
Ad-Extra3:
Mai multe despre alergiile la copii
Alergia este cea mai frecventă boală cronică care afectează copiii și devine din ce în ce mai răspândită în tarile europene. Dintre cei 1508 de copii incluși în studiul actual:
7,7% dintre copii (39) au avut o alergie alimentară diagnosticată la vârsta de un an, cel mai frecvent la lapte de vacă sau ouă (sau la ambele);
6,5% dintre copii (33) au fost diagnosticați cu eczemă atopică și același procent a fost diagnosticat cu astm;
23% dintre copii au avut alergii de un anumit tip (inclusiv nealimentare) la vârsta de un an.
Cum provoacă laptele aceste efecte?
Nu este clar de ce laptele de vacă din dieta mamei poate reduce riscul de alergie la copil. Potrivit cercetătorului Malin Barman, există mai multe explicații posibile.
„O ipoteză este că laptele de vacă conține ceva care activează sistemul imunitar al copilului și îl ajută să-și dezvolte toleranța. Această cauză încă necunoscută ar putea fi găsită în grăsimea laptelui sau în conținutul său de proteine. Dar ar putea fi și cazul că laptele în sine este neutru în raport cu sistemul imunitar. Atunci ar putea fi mai simplu o chestiune de un aport mai mare de grăsimi din lapte care să ducă la un aport relativ mai mic de grăsimi polinesaturate.
Acest lucru ar ajuta, deoarece credem că nivelurile ridicate de grăsimi polinesaturate din dieta unei mame pot contracara maturarea sistemului imunitar al unui copil la o vârstă fragedă."
Citeste si 15 alimente din alimentatia mamei care provoaca gaze si colici bebelusilor alaptati
Despre alimentia in timpul alaptarii, mai cititi:
Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei
> citeste si mai multe informatii despre alimentatia in timpul alaptatii aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:
Pe grupurile de Alaptare ale Comunitatii Desprecopii - puteti citi despre multe probleme in alaptare si sfaturi foarte utile de la alte mamici care au alaptat.
Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
Alaptatul - Help Line (11)
Alaptatul - Help Line (10)
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Referințe: Stråvik, M., et al. (2020) Maternal Intake of Cow’s Milk during Lactation Is Associated with Lower Prevalence of Food Allergy in Offspring. Nutrients. doi.org/10.3390/nu12123680.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII