Preparea laptelui formula pentru bebe. Iata ce apa putem folosi pentru siguranta bebelusului
Prepararea laptelui formula pentru bebeluși necesită și apă. Dar ce fel de apă trebuie folosită? Si care sunt recomandările specialiștilor?
→ Iată ce variante există si la ce trebuie să fii atentă - atunci cand prepari laptele formula pentru bebelușul tău.
- vei citi:
Cea mai bună apă pentru formula bebelușului
Ce zici de apa distilată pentru formula copiilor?
Apa la sticlă - când o putem da bebelușului și de care - iată ce trebuie să știi
Ar trebui sa folosesc apa de la robinet, apa fiarta sau apa imbuteliata pentru diluarea laptelui praf?
Iata una dintre intrebarile frecvente ale mamicilor pe forumul Desprecopii. Desigur, depinde de sursa apei (sursa de alimentare din zona in care te afli).
Cea mai bună apă pentru formula bebelușului?
Academia Americana de Pediatrie si Asociatia Stomatologica Americana recomanda sa nu folosim apa cu un nivel ridicat de fluoruri la prepararea laptelui praf pentru bebelusi.
Asadar, cand preparam laptele formula pentru bebelus, este important ca apa folosita sa fie pură si fara fluoruri. In Europa, doar in cateva zone din Marea Britanie si Elvetia - se practica fluorizarea apei publice pentru a proteja dintii de carii - iar in Romania nu se practica acest lucru.
In Statele Unite insa apa de la robinet contine fluor. Fluorul se găsește în 70% din apa din oraș și uneori în apa îmbuteliată. Prea multă fluorură pune copilul în pericol de fluoroză a smalțului, o afecțiune care se dezvoltă în timp ce dinții se formează în gingii. Nu este o boală, dar poate duce la linii albe slabe sau pete albe pe zone ale dinților permanenți.
Fluorul poate fi găsit în mod natural atât în formulă (in cantitati foarte mici, sub limitele admise de Comisia Europeana- referinta 1) cât și în laptele matern.
Ca și în cazul altor surse de apă dulce (de exemplu, apa de izvor), apele îmbuteliate au niveluri scăzute de fluor. Apa de suprafață proaspătă conține în medie doar 0,05 ppm. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, apa fluorurată artificial (folosind substanțe chimice fluorurate de calitate industrială) conține 0,7 până la 1,2 ppm fluor, care este de 14 până la 24 de ori mai mare decât nivelul natural mediu.
Se poate folosi apa minerala imbuliata pentru prepararea laptelui formula pentru bebelusi?
Apa minerală îmbuteliată poate fi folosită pentru prepararea laptelui formula, dar există câteva aspecte importante de luat în considerare pentru a asigura siguranța și sănătatea bebelușului:
Aspecte de Luat în Considerare
1. Conținutul de Minerale:
- Verifică eticheta pentru a vedea conținutul de minerale al apei. Unele ape minerale pot avea niveluri ridicate de sodiu, calciu sau magneziu, care pot fi nepotrivite pentru bebeluși.
- Caută apă minerală cu conținut scăzut de sodiu (mai puțin de 20 mg/litru) și minerale în limitele recomandate pentru bebeluși.
2. Etichetarea: Unele ape minerale îmbuteliate sunt special etichetate ca fiind sigure pentru prepararea laptelui formula pentru bebeluși. Alege apă care specifică pe etichetă că este sigură pentru prepararea alimentelor pentru bebeluși sau că are un conținut redus de sodiu și alte minerale.
3. Fierberea Apei: Chiar și apa îmbuteliată ar trebui să fie fiartă și apoi lăsată să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi folosită pentru prepararea laptelui formula. Acest lucru asigură eliminarea oricăror bacterii potențiale.
4. Apa Plată: Apa plată îmbuteliată (apă de izvor sau apă purificată) este de obicei o opțiune mai sigură decât apa minerală, deoarece are un conținut de minerale mai scăzut și mai stabil.
Apa pentru pregatirea laptelului formula - legislatia apelor plate din Romania
Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizație scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă! Unele din aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie sau alte instituții de profil și poartă pe eticheta mențiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.
Pentru că laptele matern şi laptele praf conţin cantitatea necesară de minerale şi săruri pentru dezvoltarea sugarului, apei îi revine doar funcţia de rehidratare a organismului. Principala ei calitate trebuie să fie puritatea, atât microbiologică, cât şi chimică.
În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie sau alte institute de profil și poartă pe etichetă mențiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.
Menționăm spre exemplu, branduri precum Aquatique, Izvorul Minunilor, Bucovina - în varianta plată sau Izvorul Alb. - extras din GHIDUL APELOR MINERALE DIN ROMANIA
Atentie, apa plata nu se fierbe.
Conform APC Romania, acesta este un top 10 al apelor recomandate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor în funcție de conținutul de sodiu în mg/litru: Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Aquatique, Vedda (Polonia), Jana (Croatia), HiPP (Austria), Bucovina, Humana (Germania), San Benedetto si My Water (Grecia).
„Atât timp cât legislația în domeniu nu obligă producătorul de apă potabilă să declare compoziția chimică după o structură standardizată, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă. În acest caz, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă acest produs în cunoștință de cauză, ci influențat de publicitatea producătorilor. În ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința constituienților și valorilor acestora. Totodată, instituțiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de către Ministerul Sănătății/Organismul Național de Acreditare. ” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Putem folosi apă fluorurată pentru a pregăti formula sugarilor. Cu toate acestea, dacă bebelușul nu mănâncă și nu bea altceva decât formula pentru sugari amestecată cu apă fluorurată, poate exista o șansă crescută de fluoroză dentară ușoară. Pentru a diminua această posibilitate, putem folosi apă îmbuteliată cu un conținut scăzut de fluor pentru formule; aceste ape îmbuteliate sunt etichetate ca fiind deionizate, purificate, demineralizate sau distilate. Dacă au adăugat fluor, eticheta va spune acest lucru.
Apa de la chiuveta in prepararea laptelui formula
Pentru a prepara laptele formula cu apa de la chiuveta, ideal ar fi sa fai mai intai un test de laborator apei - pentru a sti compozitia sa. Apoi, trebuie sa stii ca intotdeauna apa rece e mai indicata. In plus, e bine sa lasi apa sa curga pentru cateva secunde inainte de a o folosi. Acest lucru va mai scadea sansele ca apa sa fie contaminata cu minerale. Medicul pediatru te poate sfatui sa fierbi apa pe care o folosesti cu laptele praf; in acest caz, asigura-te ca apa a fiert intr-adevar bine.
Fierbe-o pentru aproximativ un minut, apoi las-o sa se raceasca inainte de a o folosi. Nu fierbe apa de mai multe ori si pentru prea mult timp, deoarece acest lucru poate duce la concentrarea impuritatilor din ea.
Ad-Extra3:
Apa din fantana in prepararea laptelui formula
Daca stai la casa si iti procuri apa dintr-o fantana, ar trebui sa o testezi la un laborator alimentar pentru a fi sigura ca bebelusul o poate consuma. Puturile cu apa pot contine niveluri ridicate de nitrati, de exemplu. Prin fierbere, o astfel de apa nu devine neaparat potabila pentru micutul tau – de fapt, fierberea ar putea concentra mai mult nitratii!
Apa distilată in prepararea laptelui formula
Apa distilată poate fi utilizată pentru a dilua formula de lapte praf sau pentru a prepara alimente pentru bebeluși. Nu va aduce efecte nedorite, deoarece este cea mai pură formă de apă provenită din procesul de condensare și recondensare.
(Apa distilată (numită și apă demineralizată) este apa din care impuritățile au fost eliminate prin procesul de distilare, care presupune fierberea apei (vaporizarea) și apoi condensarea vaporilor obținuți într-un anumit recipient.[1] De asemenea, alte procese de obținere includ deionizarea și osmoza inversă - atentie apa distilata nu este "apa fiarta si racita")
Apa la sticlă - când o putem da bebelușului și de care - iată ce trebuie să știi
Apa îmbuteliată pentru bebeluși: când ii putem oferi bebelușului o sticlă de apă și care este avantajul unei ape care se auto-denumește - apă pentru bebeluși?
Imaginează-ți asta: Ești afară cu bebelușul tău și îi este sete, dar realizezi că i-ai uitat sticla de apă acasă. Fără altă opțiune, te îndrepți către un magazin și cumperi apă îmbuteliată... mai departe
Despre laptele formula pentru bebelusi, trebuie sa cititi si
Hranirea bebelusului cu lapte formula
Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi
Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinta 1 Fluoride levels in UK infant milks
2. Ghidul Apelor Minerale
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII