Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania
Desprecopii.com considera ca laptele matern este un diamant de sanatate pentru bebelus, fiind cea mai buna optiune de a hrani bebelusul de la 0 la 6 luni. Insa, in cazul in care alaptarea este problematica, mamicile au pe piata diverse formule de lapte pentru bebelusi.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC_ din România, a facut o analiza a celor mai folosite tipuri de lapte praf de început, produs destinat hrănirii sugarilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni, pentru a compara compoziția acestora pe baza informațiilor înscrise pe etichetă. Iata care sunt concluziile acestui studiu pentru care le multumim.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Analiza etichetei din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente din fiecare formulă de lapte praf;
2. Analiza informațiilor prezentate de producător în privința aportului energetic și de nutrienți necesar organismului unui sugar pe parcursul unei zile din a 4-a săptămână de viață;
3. Analiza informațiilor prezentate de producător în privința aportului de sare preluat din laptele praf preparat administrat pe parcursul unei zile din a 4-a săptămână de viață;
4. Identificarea altor substanțe de sinteză în formulele de lapte praf și care nu există în laptele matern;
5. Evaluarea costurilor lunare generate de hrănirea bebelușului cu lapte praf și a accesibilității din acest punct de vedere;
6. Analiza modului în care sunt luate în seamă recomandările Codului International de Marketing al Substituenților de Lapte Matern;
7. Identificarea unor posibile mesaje înșelătoare pentru consumatori.
Alaptarea este cea mai sanatoasa forma de alimentatie a bebelusului de la 0 la 6 luni
Desprecopii.com considera ca laptele matern este un diamant de sanatate pentru bebelus, fiind cea mai buna optiune de a hrani bebelusul de la 0 la 6 luni. Insa, in cazul in care alaptarea este problematica, mamicile au pe piata diverse formule de lapte pentru bebelusi.
Analiza etichetei din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente din fiecare formulă de lapte praf
Ingredientele produselor alimentare trebuie indicate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 5 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:
- Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea 46% au ca prim ingredient laptele degresat, în timp ce în 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat (Humana 1) și laptele de vacă (Vitalact);
- În cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat (a se vedea tabelul nr. 1). Zerul este subprodusul care rezultă din prelucrarea laptelui în brânzeturi. Pentru a obține zerul praf demineralizat sunt extrase între 70% și 90% din mineralele conținute de zerul brut. Zerul praf demineralizat poate cauza reacții alergice;
- La 7% dintre produsele analizate, primul ingredient e reprezentat de proteine din zer.
În ceea ce privește cel de-al doilea ingredient din fiecare produs analizat, s-au constatat următoarele:
- Pentru 54% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este zerul praf demineralizat;
- În cazul a 31% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient îl constituie uleiurile vegetale. În privința acestui ingredient există producători care nu menționează tipul de ulei vegetal folosit (Nestle - NAN 1, Humana 1, Lactovit, Vitalact), precum și proveniența acestuia (agricultura clasică sau cea ecologică);
- Pentru 8% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este laptele de vacă degresat;
- În sfârșit, pentru 7% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este lactoza.
Ingredientele de pe pozițiile 3 și 4 ale fiecărui produs analizat sunt: lactoză, uleiuri vegetale, lapte degresat și alte zaharuri (maltodextrina, amidon).
În concluzie, atunci când numai din considerente medicale trebuie să hrănim bebelușul cu lapte praf, trebuie să avem în vedere în special primele 5 ingrediente din produsul ales. După primele 5 ingrediente urmează multe substanțe chimice de sinteză care au un grad de asimilare diferit față de cele naturale, pe care le înlocuiesc.
În formulele de lapte praf analizate, s-au identificat 84 de substanțe diferite, cele mai puține ingrediente fiind întâlnite în produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat în produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente).
Aici puteți vizualiza rezultatele complete ale acestei analize.
Analiza informațiilor prezentate de producător în privința aportului energetic și de nutrienți necesar organismului unui sugar pe parcursul unei zile din a 4-a săptămână de viață
Această analiză a fost realizată în baza declarației nutriționale date de fiecare producător, iar informațiile respective au fost raportate la conținutul nutrițional mediu al laptelui matern[1].
Aportul energetic zilnic în a 4-a săptămână de viață, obținut prin ingerarea cantității de lapte preparat, recomandat de fiecare producător variază între 429 kcal (Nutricia) și 597 kcal (Novolac 1). Organizația Mondială a Sănătății recomandă în a 4-a săptămână de viață un aport energetic zilnic de 554 kcal pentru băieți și de 515 kcal pentru fete.
Calculele realizate de APC Romania arată că majoritatea producătorilor nu țin cont de aceste recomandări, cu excepția produsului Vitalact.
În privința cantității de macronutrienți (glucide, lipide, proteine) asimilați prin consumarea cantității de lapte preparat recomandate de fiecare producător, în urma calculelor efectuate, am obținut următoarele rezultate:
- Conținutul de grăsimi asimilate zilnic în a 4-a săptămână de viață variază între 21.45 gr (Nutricia, Milupa și Nutricia Bebelac 1) și 30 gr (Novolac 1). În 100 ml de lapte matern, există 4.2 gr de grăsimi. În compoziţia lipidelor din laptele matern acizii graşi saturaţi sunt prezenţi în cantităţi insignifiante, sub formă de urme, în timp ce în formulele de lapte praf acizii graşi saturaţi reprezintă între 34 şi 51 % din cantitatea de lipide;
- Conținutul de glucide asimilat zilnic în a 4-a săptămână de viață calculat pe baza cantității de lapte preparat recomandat de fiecare producător variază între 46.8 gr (Nestle Nan Comfortis 1) și 73.26 gr (Lactovit). În 100 ml lapte matern există 7 gr glucide(a se vedea tabelul nr.2).În laptele matern se regăseşte doar lactoză în timp ce în formulele de lapte praf carbohidraţii sunt reprezentaţi şi de maltodextrină, amidon şi alte zaharuri (a se vedea tablelul nr.4 ). Există şi formule de lapte praf pe eticheta cărora nu se specifică proveninţa carbohidraţilor (Novolac 1);
- Conținutul de proteine asimilat zilnic în a 4-a săptămână de viață calculat pe baza cantității de lapte preparat recomandat de fiecare producător variază între 7.8 gr (Nestle Nan Comfortis) și 15.57 gr (Lactovit). Laptele matern conține 1.1 gr proteine/100ml. Proteinele din laptele matern se regăsesc sub formă de proteine serice şi cazeină în timp ce în alte formule de lapte praf nu se specifică tipul de proteine (a se vedea tabelul nr.4).
Aici puteți vizualiza rezultatele complete ale acestei analize.
Ad-Extra3:
Analiza informațiilor prezentate de producător în privința aportului de sare preluat din laptele praf preparat administrat pe parcursul unei zile din a 4-a săptămână de viață;
Cantitatea de sare asimilată zilnic de catre un sugar hrănit artificial în a 4-a săptămână de viață variază între 276 mg și 875 mg.
În laptele matern există 16 mg sodiu la 100 ml lapte. Conform datelor furnizate de către fiecare producător în declarația nutrițională, conținutul de sodiu variază de la 15,7 mg/100 ml (produsul Lactovit) la 30 mg/100 ml (produsul Holle 1) - a se vedea tabelul nr. 3. Puteți afla conținutul de sare al laptelui praf administrat zilnic copilului dumneavoastră folosind următoarea formula de transformare a sodiului în sare: cantitatea de sare = cantitatea de sodiu x 2,5.
Aici puteți vizualiza rezultatele complete ale acestei analize.
Identificarea altor substanțe de sinteză în formulele de lapte praf și care nu există în laptele matern
Maltodextrina este un aditiv alimentar folosit ca agent de îngroșare și îndulcitor, poate produce reacții alergice, ca îndulcitor are un indice glicemic de două ori mai mare decât zahărul, fapt ce duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Unii producători au folosit taurina în realizarea formulei de lapte praf (Novolac 1,Humana 1, Nestle Nan Comfortis 1, Nestle Nan 1, Nuticia Aptamil 1 cu Pronutra, Nutricia Milumil 1 și Nutricia Bebelac 1), iar cantitatea de taurină asimilată zilnic de catre sugarii hrăniți cu una din aceste formule de lapte praf variază între 29,25 mg/zi (Nestle Nan Comfortis 1) și 51,87 mg/zi (Novolac 1) sau între 906,75 mg/lună și 1067,97mg/lună, ajungându-se astfel la conținutul de taurină dintr-o băutură energizantă de 250 ml.
În unele formule de lapte praf (Hipp 1 Combiotic, Humana 1, Nestle Nan Comfortis, Nutricia Aptamil 1, Nutricia Milumil, Nutricia Bebelac 1) există și fibre alimentare. Acestea nu fac parte din compoziția chimică a laptelui matern.
Despre uleiurile vegetale folosite în formulele de lapte praf analizate, trebuie menționat că există cazuri în care producătorii nu declară tipul de ulei folosit și modul de obținere al acestuia. Digestia uleiurilor vegetale este în general greoaie.
Amidonul este un carbohidrat care produce creșterea bruscă a glicemiei, nu se găsește în laptele matern, iar introducerea acestuia în formula de lapte praf poate genera intoleranță și alergie la acesta în perioada de viață ulterioară.
Fructooligozaharidele sau zahărul artificial a fost interzis în formulele de lapte praf comercializate în Noua Zeelandă.
Siropul de glucoza este o substanta care nu se gaseste in laptele matern,fiind folosit ca emulgator.
Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu sunt substanțe anorganice, cu grad de asimilare redus. Carbonatul de calciu (E 170) este un colorant alb care se obține din calcar alb, folosit ca stabilizator și agent de umplere, poate produce dureri abdominale, pietre la rinichi și comportament confuz.
Probioticele introduse în formulele de lapte praf au mai mult un rol comercial, deoarece flora intestinală a sugarului se dezvoltă după perioada lactației.
Galacto-oligozaharidele pot da simptome precum balonare, gaze și dureri abdominale.
Mineralele sunt bune, dar asimilarea lor ține de o flora intestinală existentă, floră care, în acest caz, se află în formare în primele luni de viață.
Aciditatea crescută artificial datorită zaharurilor introduse în formulele de lapte praf produce o coagulare instantanee a laptelui și implicit favorizează apariția colicilor.
Vitaminele incluse în formulele de lapte praf sunt sintetice, dacă se depășesc anumite valori acestea pot avea efecte toxice, putând cauza dereglări hormonale și dermatite de contact. Vitamina K are rol coagulant și se administrează la bebeluși imediat după naștere ca să prevină eventuale hemoragii, prezența ei în anumite formule de lapte praf nu se justifică.
În sfârșit, conform unui studiu realizat de Universitatea din Keele, Marea Britanie, în unele formule de lapte praf s-a găsit aluminiu într-o cantitate de 40 de ori mai mare decât cel prezent în laptele matern și de câteva ori mai mare decât cel admis în apa potabilă. Prezența aluminiului în laptele praf se datorează echipamentelor de producție și ambalajelor din folie de aluminiu. Conform studiului, un bebeluș poate ingera zilnic peste 600 micrograme de aluminiu, fapt ce poate genera boli gastrointestinale și poate împiedica buna funcționare a funcțiilor renale.
Aici puteți vizualiza rezultatele complete ale acestei analize.
Evaluarea costurilor lunare generate de hrănirea bebelușului cu lapte praf și a accesibilității din acest punct de vedere
Conform calculelor realizate de catre experții APC Romania pe baza cantității de lapte praf recomandată de fiecare producător pentru a pregăti 100 ml lapte, în funcție de numărul de mese recomandate pe parcursul unei zile și în funcție de costul de achiziție al fiecărei formule de lapte praf, o tânără mamă cheltuie lunar pentru a hrăni artificial bebelușul, între 113,83 lei și 340,65 lei (a se vedea tabelul nr. 5) Aceste costuri cresc în situația în care se folosește o apă îmbuteliată special concepută pentru a pregăti hrana bebelușului.
Aici puteți vizualiza rezultatele complete ale acestei analize.
Analiza modului în care sunt luate în seamă recomandările Codului International de Marketing al Substituenților de Lapte Matern
Pe ambalajul fiecărui produs apar mențiuni de genul:
“Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari”, Novolac 1
“Alăptatul este cea mai sănătoasă hrană pentru bebelușul dvs.”, Humana 1
“Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, alăptarea trebuie să continue pe o perioadă cât mai îndelungată”, Nestle Nan Comfortis 1
“Alăptarea este un mijloc neegalat în furnizarea hranei ideale pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasa a sugarilor, creându-se o bază biologică și emoțională unică atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului”, Vitalact
“Alăptatul exclusivă în primele 6 luni de viață este cea mai bună și ieftină modalitate de hrănire a nou-născuților, oferindu-le totodată cea mai bună protecție împotriva bolilor”, Hipp 1 Organic
Pentru a conștientiza importanța alăptării în creșterea și dezvoltarea armonioasă a sugarilor, mențiunile de mai sus ar trebui amplasate pe fața vizibilă a ambalajului, adică lângă denumirea produsului. În prezent aceste mențiuni sunt scrise cu litere foarte mici și apar în anumite părți ale ambalajului care nu sunt vizibile pentru consumatori.
Identificarea unor posibile mesaje înșelătoare pentru consumatori.
Sigla Bioef ce aparține producătorului de lapte praf SC Bioef SRL, care produce laptele praf Vitalact, poate induce în eroare consumatorul, deoarece creează impresia unui produs ecologic prin culorile și caracterele folosite pentru compoziția siglei, iar această sigla se află amplasată pe fața vizibilă a ambalajului, alături de denumirea produsului.
Declarația “Conține peste 99% ingrediente din agricultura organică. Restul de 1% din ingrediente reprezintă vitaminele și nutrienții de care copilul are nevoie” aparține producătorului de lapte praf Holle 1. Considerăm o asemenea declarație de natură a crea o falsă impresie consumatorilor în condițiile în care primele 4 ingrediente provin din agricultura ecologică, iar celelalte 21 de ingrediente din compoziția formulei de lapte praf sunt substanțe chimice de sinteză.
„Laptele matern nu poate fi înlocuit cu laptele praf decât în situații deosebite care au legătură cu anumite afecțiuni medicale ce nu permit alăptarea sugarului. Din păcate, laptele praf a devenit o regulă în privința hrănirii sugarilor, iar laptele matern este excepția de la regulă. Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere își hrăneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere dezavantajele dovedite științific privind folosirea laptelui praf pentru hrănirea bebelușilor, iar tinerele mame ar trebui încurajate și susținute prin programe specifice derulate pe termen lung de către Ministerul Sănătății Publice” a declarat Conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
În urma rezultatelor obținute prin studiul efectuat, se poate concluziona că laptele praf nu poate echivala niciodată laptele matern, putând fi cel mult o soluție substituentă de compromis. Laptele de mamă contine factori imunologici și factori de creștere care nu pot fi imitați. Colostrul reprezintă prima vaccinare.
Medicii pediatri atrag atenția asupra pericolelor alimentației cu lapte praf, cum ar fi:
- risc crescut de constipație;
- risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate și cancere infantile;
- risc crescut de alergii (astm, eczeme) și intoleranță (erupții, diaree);
- risc crescut de infecții respiratorii și alte tipuri de infecții;
- risc crescut de carență de vitamina A;
- risc crescut de dezvoltare intelectuală mai redusă.
APC România dorește să încurajeze prin această cale hrănirea prin alăptare naturală, trăgând și un semnal de alarmă cu privire la rata scăzută a alăptării exclusive, care în prezent este de 29% în primul an de viață (conform unui studiu realizat de UNICEF România în 2014).
Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus
Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului.
Leucocitele sunt celule care se găsesc numai în laptele matern viu. Ele ajuta la lupta impotriva infectiilor. Asadar sunt anticorpii , celulele vii, enzimele și hormonii care fac ideal laptele matern . Acestea nu pot fi adăugate formulei de lapte oricat de mult ar incerca producatorii de lapte formula citeste in continuare despre calitatile laptelui matern aici.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta. pentru ANDROID | pentru IOS (Apple)
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental.
Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII