5 dintre cele mai periculoase COMPLICAȚII la naștere
O complicație la naștere se referă la orice afecțiune obstetricală anormală sau eveniment advers care apare în timpul sarcinii, travaliului sau nașterii, care poate avea un impact negativ asupra mamei sau copilului. Complicațiile obstetricale sunt cele care cauzează leziunile la naștere. Există o serie de complicații la naștere bine-cunoscute care apar într-un anumit procent din toate sarcinile cu rate diferite de apariție.
• Unele dintre aceste complicații sunt relativ benigne, în timp ce altele pot fi periculoase și chiar pot pune viața femeii în pericol.
Lista de mai jos identifică cele mai periculoase complicații la naștere. Acestea sunt complicațiile care sunt cel mai dificil de gestionat de medici și care au cel mai mare potențial de a provoca leziuni catastrofale la naștere sau moarte. Deși este important să cunoști semnele de avertizare, nu uita că aceste evenimente sunt rare.
- vei citi:
Ruptura uterină
Distocia de umăr (umerală)
Prolapsul cordonului ombilical
Corioamniotita
Macrosomia fetală
Ruptura uterină
Ruptura uterină este în topul listei noastre, deoarece este, fără îndoială, cea mai periculoasă dintre toate complicațiile obstetricale atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Ruptura uterină este un eveniment rar în care peretele sau mucoasa uterului mamei se deschide. Ruptura peretelui uterin apare brusc și, de obicei, fără niciun avertisment prealabil. În cazuri grave, rupturile deschid o gaură în peretele uterului, permițând lichidului amniotic și chiar bebelușului să iasă din uter.
Motivul pentru care ruptura uterină este atât de periculoasă, este că de îndată ce apare o ruptură, bebelușul se află sub amenințarea imediată a lipsei de oxigen, ceea ce provoacă leziuni cerebrale majore sau deces, foarte repede. În momentul în care uterul se rupe, copilul este în pericol. În funcție de gravitatea rupturii, bebelușul trebuie să fie născut prin cezariană de urgență în decurs de 10-30 de minute pentru a evita o vătămare cerebrală sau moartea.
Chiar și în cele mai bune circumstanțe, atunci când ruptura este diagnosticată imediat și medicii sunt pregătiți pentru o cezariană de urgență, 10-30 de minute nu este adesea suficient timp. Dar foarte puține rupturi uterine apar în circumstanțele optime. Deși cele mai multe rupturi apar în spital în timpul travaliului, acestea nu sunt întotdeauna diagnosticate imediat. Acesta este motivul pentru care ruptura uterină este un eveniment atât de periculos.
Distocia de umăr (umerală)
Distocia umărului este o urgență care poate apărea brusc în timpul nașterii vaginale în care umărul bebelușului se blochează în timp ce intră în canalul de naștere, de obicei pe osul pelvis al mamei. Apariția distociei umărului în timpul nașterii prezintă un pericol urgent pentru bunăstarea copilului. Când bebelușul se blochează în canalul de naștere din cauza distociei, privarea de oxigen creează un risc de leziuni ale creierului sau chiar de moarte dacă situația nu este depășită rapid.
Distocia umerilor impune ca medicii să acționeze rapid pentru a disloca bebelușul, pentru a evita o vătămare hipoxică. Există o serie de manevre care sunt de obicei folosite pentru a elibera umărul blocat. Totuși, ceea ce face distocia umărului deosebit de periculoasă pentru copil, este că tinde să fie o sabie cu două tăișuri. Răspunsul la distocia umărului este adesea la fel de periculos pentru bebeluș ca starea în sine. În graba lor de a elibera umărul bebelușului, medicii și asistentele din sala de naștere folosesc adesea prea multă tracțiune laterală sau forță. Trag, împing și răsucesc prea tare și prea repede, și astfel ajung să provoace rănirea fizică a bebelușului.
Când distocia umărului nu este gestionată suficient de repede, lipsa de oxigen rezultată poate provoca leziuni cerebrale și dizabilități, cum ar fi paralizia cerebrală. Forța excesivă ca răspuns la distocia umărului poate provoca fracturarea oaselor sau deteriorarea nervilor plexului brahial la baza gâtului. Acest tip de afectare a nervilor este cauza unei leziuni specifice la naștere numită paralizia lui Erb.
Prolapsul cordonului ombilical
O altă complicație de urgență periculoasă în timpul travaliului și al nașterii este prolapsul cordonului ombilical. Cordonul ombilical este linia de salvare critică care leagă bebelușul și mama. La o naștere normală, bebelușul trece mai întâi prin canalul de naștere și este urmat de cordonul ombilical și de placentă. Prolapsul apare atunci când cordonul ombilical iese primul în deschiderea cervicală și ajunge în fața bebelușului în timp ce intră în canalul de naștere.
Acest lucru este foarte periculos, deoarece pe măsură ce capul bebelușului împinge în jos, acesta va comprima cordonul de pelvis sau de pereții canalului de naștere. Această comprimare a ordonului poate restricționa sau chiar întrerupe complet alimentarea cu oxigen a bebelușului de la mamă. Cordonul se comprimă din ce în ce mai mult pe măsură ce contracțiile continuă să împingă bebelușul.
Comprimarea unui cordon ombilical prolapsat impune nașterea imediată a copilului pentru a evita asfixia la naștere. Unul dintre motivele pentru care prolapsul cordonului ombilical este atât de periculos este acela că este unul dintre puținele evenimente care pot întrerupe complet oxigenul pentru bebeluș, spre deosebire de restricționarea sau scăderea acestuia. Acesta este motivul pentru care rata mortalității perinatale pentru prolapsul cordonului poate fi de până la 50%. Din fericire, acesta este un eveniment foarte rar raportat, la mai puțin de jumătate din procentul tuturor nașterilor.
Ad-Extra3:
Corioamniotita
Corioamniotita este o complicație în timpul sarcinii în care o infecție bacteriană maternă se infiltrează în lichidul amniotic și / sau membranele fetale. Infecția își are originea în zona vaginală a mamei și se răspândește în sus spre uter. Deși infecțiile materne în timpul sarcinii sunt destul de frecvente, corioamniotita este un tip unic de infecție maternă care nu este frecventă (se găsește la numai 2% din sarcini) și este considerabil mai periculoasă.
Corioamniotita pune fătul într-un pericol semnificativ. Motivul pentru care corioamniotita este atât de periculoasă este că infecția din membranele fetale poate perturba direct aportul de oxigen și substanțe nutritive de la mamă la copil. Noi cercetări au arătat că acest tip de infecție intraamniotică poate provoca privarea sau perturbarea prenatală a oxigenului și poate provoca leziuni cerebrale. Corioamniotita este acum recunoscută ca fiind o cauză semnificativă de paralizie cerebrală. Un alt pericol potențial al acestui tip de infecție este acela că poate provoca un travaliu prematur și naștere, ceea ce crește considerabil riscul de leziuni majore la naștere.
Macrosomia fetală
Macrosomia fetală este termenul științific pentru un copil prea mare pentru o naștere vaginală sigură. Definițiile clinice ale macrosomiei fetale diferă, dar orice copil care depășește 4 082 grame la termen este considerat macrosomic. În sine, macrosomia fetală nu este de fapt o stare de sănătate adversă. Nu este nimic inerent nesănătos la un copil mare. Macrosomia fetală nediagnosticată este o complicație potențial periculoasă.
Nașterea vaginală nu este sigură pentru bebelușii macrosomici, deoarece sunt prea mari și este foarte probabil să se blocheze în canalul de naștere. Când un bebeluș rămâne blocat în canalul de naștere în timpul nașterii, este expus riscului de lipsire de oxigen, ceea ce poate duce la leziuni cerebrale majore.
Vârsta maternă avansată este legată de un risc mai mare de probleme pentru mame și bebeluși
Chiar și așa, descoperirile se adaugă dovezilor care leagă vârsta maternă avansată de un risc mai mare de probleme pentru mame și bebeluși.
Deși multe dintre aceste probleme pot fi gestionate chirurgical, studiul evidențiază unele complicații rare, care sunt mai greu de tratat și pot fi fatale, cum ar fi insuficiența renală și lichidul amniotic care intră în sânge - provocand ambolie cu lichid amniotic.
Despre complicatiile la nastere, citeste si
Embolia cu lichid amniotic: simptome, factori de risc, diagnostic si tratament
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
sursa: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology
Maternal Mortality: A US Public Health Crisis by J. Phillip Gingey, American Journal of Public Health, March 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII