Gripa - cele mai serioase complicații apar la copii, gravide și vârstnici. Iată cum îi putem proteja
Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusurile gripale.
Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Virusurile gripale A și B provoacă epidemii sezoniere în fiecare an, în timp ce virusul gripal C nu provoacă epidemii, ci o formă ușoară de boală. În ceea ce privește virusul gripal D, acesta nu afectează omul, ci bovinele.
Gripa - cele mai serioase complicatii apar la copii, gravide si varstnici
Termenul de "gripă sezonieră" este folosit uzual pentru virusurile gripale care în fiecare an sunt răspândite de la om la om în sezonul rece, focarele de gripă sezonieră apărând în fiecare an, de obicei între lunile octombrie și martie.
Deoarece virusurile gripale suferă în permanență mutații, de la un sezon la altul, protecția imună la nivel individual și de grup nu poate fi asigurată pentru mult timp.
Gripa sezonieră este o infecție pe care noi o așteptăm anual toamna, în sezonul rece, undeva începând din luna octombrie până în lunile februarie-martie. Ea apare negreșit în fiecare an, doar că, la interval de 2-3 ani pentru virusul gripal A și la 4-5-6 ani pentru virusul gripal B, apar niște vârfuri epidemice, cu număr mai mare de cazuri pe an decât se întâmplă în mod uzual în fiecare an. Deci, practic, este o infecție care nu lipsește în niciun an din sezonul rece. – explică prof. univ. dr. Victoria Aramă
Principalul instrument de prevenire a gripei este, fără îndoială, vaccinarea antigripală, care reduce semnificativ șansele de a contracta boala.
Vaccinarea trebuie să se facă la începutul fiecărui sezon de gripă, întrucât, de la un an la altul, virusul tinde să îşi schimbe structura chiar dacă este în mică măsură. Vaccinarea se va efectua numai în cazul în care persoana se află în stare bună de sănătate, iar perioada cea mai indicată pentru administrarea acestuia este aproximativ între mijlocul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie.
Complicațiile gripei
Complicațiile gripei sunt foarte multe la număr și noi le vedem an de an la pacienții care ajung să fie internați în institutul nostru, respectiv „Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș”, unde vin de obicei formele severe. Și, din păcate, vedem anual murind de gripă mulți pacienți care, din păcate, nu s-au vaccinat și au ajuns să facă forme severe de gripă […] - cei cu boli cronice pot face aceste forme severe și cu complicații. Complicațiile gripei pot fi la nivelul aparatului respirator și sunt produse fie de virusul gripal, și aici se încadrează laringita acută, care apare de obicei la copilul mic și care poate să îmbrace o formă severă care să meargă până la forme obstructive, cu insuficiență respiratorie acută, după care urmează complicațiile numite pneumonii, pneumonii care pot fi, unele produse de virusul gripal și care sunt deseori severe și conduc la detresă respiratorie acută a adultului, respectiv o insuficiență respiratorie acută, care impune introducerea pacientului într-o secție de terapie intensivă și ventilarea lui mecanică.
De asemenea, pot să apară complicații la nivelul plămânului prin suprainfectarea bacteriană peste leziunile inițial virale produse de virusul gripal, și mă refer aici la bacterii cum ar fi Streptococcus pneumoniae sau pneumococul, stafilococul hemofilus influence, care, după o săptămână de evoluție a gripei pot să producă bronhopneumonii severe, care pot și ele, în absența unui tratament eficient, să conducă spre agravare și deces. La nivelul respirator mai putem încadra sinuzitele, bronșitele, mastoiditele și otitele, otitele apărând ca și complicație după gripă, mai ales la copii. În afara aparatului respirator, gripa poate produce, de asemenea, multe complicații.
Cele mai de temut sunt cele la nivelul sistemului nervos central, la nivel neurologic, pentru că trebuie să știți că gripa poate să producă inclusiv encefalite, mielite și, de asemenea, poliradiculonevrite, deci niște complicații neurologice severe care pot și ele să conducă către deces sau către sechele severe ulterioare, după rezolvarea gripei. De asemenea, poate fi afectat și cordul în tipul gripei, sub forma unei miocardite sau pericardite, complicații care pot și ele să antreneze uneori decesul pacientului, spre exemplu printr-o tulburare de ritm, care apare în mod secundar miocarditei. Mai poate fi, de asemenea, afectat ficatul, și aici putem vedea acest lucru prin creșterea transaminazelor în serul pacientului, deci analize modificate, care reflectă afectarea hepatică. Cam acestea ar fi, practic, cele mai frecvent întâlnite complicații ale gripei și vedeți că ele sunt răspândite în toate organele și sistemele organismului și sunt deseori severe, amenințătoare de viață pentru pacient.
- PROF. UNIV. DR. VICTORIA ARAMA, citat de pe platforma AtlasGripal
Experții recomandă vaccinarea antigripală a copiilor în fiecare an, începând cu vârsta de 6 luni.
Mai multe informații despre vaccinarea antigripală veti găsi pe platforma educațională www.atlasgripal.ro.
Alte măsuri simple și eficiente care ne pot proteja de gripă
1. Igiena mâinilor timp de 20 secunde, cu apă și săpun, de mai multe ori pe zi!
2. O alimentație bogată în legume și fructe - cât mai colorate. Acestea vor consolida imunitatea, fiind bogate în antioxidanți, proteine și vitamine. Alimentele care conțin multă vitamina C sunt: citricele, roșiile, căpșunile, ardeiul gras, broccoli, conopida, varza, pătrunjelul și papaya.
3. Evitarea contactul cu persoanele bolnave. Mai ales de sărbători și onomastici avem tendința de a-i îmbrățișa și de a-i săruta pe toți cei care ne sunt apropiați. Încearcă să eviți gesturile de afectivitate dacă persoana în cauză tușește sau strănută.
4. Sport și mișcare în aer liber. Nu este nevoie de exces de zel, însă trebuie stiut că mișcarea în aer liber și exercițiile fizice zilnice, moderate, ajută la consolidarea sistemului imunitar, care va lupta mai eficient împotriva virusurilor și a bacteriilor.
Despre vaccinul antigripal, mai cititi
Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII