Vaccinarea antigripală la copii în perioada de coronavirus (SARS-CoV-2)

Vaccinarea antigripala la copii in perioada de coronavirus (SARS-CoV-2)

Vaccinarea antigripală la copii în perioada de coronavirus (SARS-CoV-2)

Vaccinarea antigripală în perioada 2020-2021 este mai importantă ca niciodată.

Imunizarea este acel proces prin care un copil devine imun sau rezistent la o boală infecțioasă, de obicei prin administrarea unui vaccin ce stimulează răspunsul imun al organismului.

Gripa este o afecțiune respiratorie severă, care este frecvent confundată cu o răceală obișnuită sau cu alte infecții ale tractului respirator din cauza simptomelor uneori asemănătoare. Spre deosebire de alte infecții respiratorii, gripa este cauzată de virusuri specifice și duce la o îmbolnăvire moderată sau gravă, determinând uneori complicații severe precum bronșită, pneumonie sau otită.

Apariția gripei este determinată de infectarea cu virusul gripal

Virusul gripal este un virus periculos, fiind capabil să își modifice configurația genetică.

Sunt trei tipuri de virusuri gripale ce aparțin ortomixovirusurilor: A, B, C. Dintre ele pot da epidemii și chiar pandemii, virusurile gripale de tip A si B. Tulpinile de virus gripal circulant variază de la an la an. Ele își schimbă învelișul, proteinele pe care le expun și altfel pot da îmbolnăviri persoanelor care au trecut deja printr-un episod de gripă. Organizația Mondială a Sănătății este cea care stabilește ce tulpini vor fi folosite în vaccinurile din sezonul următor, printr-un program de predicții și o analiză cât mai exactă a tulpinilor circulante în sezonul respectiv. Sezonul gripei începe toamna, aproximativ în lunile octombrie-noiembrie, și poate dura până în aprilie, chiar mai. Vaccinarea ar trebui să fie efectuată înainte de debutul sezonului, pentru a oferi o protecție încă de la început. Virusurile gripale se modifică în mod constant, astfel încât compoziția vaccinului se poate modifica de la an la an. În plus, imunitatea individuală scade în timp. De aceea, chiar o persoană vaccinată sezonul gripal anterior sau care a trecut prin boală sezonul anterior, este posibil ca până la apariția unor noi tulpini de virus să nu mai aibă suficienți anticorpi protectori, chiar dacă cele două sezoane ar fi cu tulpini asemănătoare. Așadar, pentru o cât mai bună acoperire vaccinală, este necesar ca fiecare dintre noi să se vaccineze la începutul sau chiar înainte de fiecare sezon de gripă.” explică dr. Ilinca Tranulis.

Se estimează ca aproximativ 5-10% dintre adulți și un număr dublu, 20 până la 30% dintre copii, sunt infectați anual cu virusul gripal.  Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea antigripală, ce se poate efectua începând cu vârsta de 6 luni.

Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea de gripă, poate preveni apariția complicațiilor, poate reduce riscul spitalizării, precum și durata și severitatea bolii

Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea de gripă, poate preveni apariția complicațiilor, poate reduce riscul spitalizării, precum și durata și severitatea bolii. Copiii sunt transmițători foarte eficienți ai bolii. Se pare că vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani este caracterizată printr-o rată foarte înaltă de infecții. La această vârstă, copiii sunt în colectivitate, cei mai mulți dintre ei, iar gesturile de prevenție folosite de obicei de adulți - cum ar fi o igienă riguroasă a mâinilor, acoperirea cu cotul a gurii și a nasului atunci când strănutăm sau tușim, sunt gesturi încă în formare la vârste mai mici și de aceea ele nu sunt eficiente în prevenția împrăștierii virusului atunci când ne referim la cei mici.

Experții în sănătate publică au subliniat importanța deosebită a vaccinării împotriva gripei în timpul pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) pe de-o parte pentru a evita riscul de dublă infectare (cu Covid-19 și cu virus gripal), iar pe de altă parte ca instrument de limitare a stresului asupra sistemelor de îngrijire a sănătății.

Copiii ar trebui să primească vaccinul gripal pentru a fi protejați și pentru a preveni răspândirea gripei

Gripa este o boală respiratorie acută cauzată de virusurile gripale A sau B și rareori C, care apare în focare la nivel mondial în fiecare an, în principal în anotimpurile de iarnă (în climă temperată). La copiii sănătoși, gripa este, în general, o boală autolimitată și necomplicată. Cu toate acestea, poate fi asociată cu morbiditate și mortalitate la copiii sănătoși și la anumite grupuri de copii și adulți care prezintă un risc crescut de boli severe sau complicații cauzate de gripă. Imunizarea este cel mai eficient mijloc de prevenire a infecției gripale.

O provocare pentru oficialii din domeniul sănătății publice este cum să ajungă la părinții care nu solicită vaccinarea anuală împotriva gripei pentru copilul lor. Când vaccinarea anuală împotriva gripei nu este o obișnuință, părinții trebuie să fie îndemnați să se gândească la motivul pentru care copilul lor are nevoie de vaccin împotriva gripei și când trebuie să-l facă.

De obicei, medicii de familie și pediatrii îi ghidează pe părinți cu privire la ce vaccinuri ar trebui să primească copiii. Unii își concentrează discuțiile asupra vaccinurilor specifice care vor fi administrate în timpul vizitei la cabinet din ziua respectivă; acest lucru funcționează bine pentru vaccinurile administrate într-un interval de timp bazat pe vârstă, dar exclude discuția despre vaccinul gripal pentru copiii care nu sunt programați pentru vizite în timpul sezonului vaccinului gripal.

O altă barieră este impactul Covid-19 asupra sistemului de asistență medicală. Multe cabinete au vizite în persoană limitate.
Aceste schimbări în îngrijire pot reduce timpul petrecut de părinți vorbind cu medicul, împiedicându-le capacitatea de a pune întrebări despre siguranța și eficacitatea vaccinului gripal, acestea fiind preocupări semnificative pentru mulți părinți.

Pentru unii părinți, coronavirusul are, de asemenea, un impact negativ asupra dorinței lor de a-și aduce copilul într-un mediu de îngrijire a sănătății - pentru vaccinul gripal sau alte servicii - din cauza preocupărilor legate de expunerea la Covid-19. Majoritatea medicilor au făcut schimbări în mediul lor de la cabinet și în protocoale pentru a menține copiii și părinții în siguranță atunci când vin. Părinții care sunt îngrijorați de expunerea la coronavirus ar trebui să contacteze medicul pentru a afla ce tipuri de precauții au fost puse în aplicare.

Pe măsură ce focarul Covid-19 continuă să evolueze, au fost făcute comparații cu gripa. Ambele cauzează boli respiratorii, dar există diferențe importante între cele două virusuri și modul în care se răspândesc. Acest lucru are implicații importante pentru măsurile de sănătate publică care pot fi puse în aplicare pentru a răspunde la fiecare virus.

Epidemiile de gripă generează o creștere a ratei de morbiditate şi mortalitate

„Lansarea platformei Atlas Gripal este un pas extrem de important în dialogul cu publicul larg și sper să readucă în atenția individuală o responsabilitate colectivă. La nivel local și global, epidemiile de gripă generează o creștere a ratei de morbiditate şi mortalitate și constituie nu doar o problemă socială majoră, ci și un element de impact economic semnificativ.”, a declarat Dr. Dana Ștefana Popescu, Medic Primar Medicină de Familie, Secretar SNMF.

În acest context, lansarea platformei educaționale Atlas Gripal are misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021. Prin intermediul conținutului interactiv realizat cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății, platforma Atlas Gripal își propune să devină unul dintre cele mai relevante și mai importante instrumente în procesul de informare în legătura cu vaccinarea antigripală la copii și adolescenți, o sursă sigură și puternică de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații esențiale în legătură cu gripa și imunizarea împotriva acesteia.

În ce fel COVID-19 și virusurile gripale sunt diferite?

Viteza de transmitere este un punct important de diferență între cele două virusuri. Gripa are o perioadă mediană de incubație mai scurtă (timpul de la infecție până la apariția simptomelor) și un interval serial mai scurt (timpul dintre cazurile succesive) decât virusul Covid-19. Intervalul serial pentru virusul Covid-19 este estimat la 5-6 zile, în timp ce pentru virusul gripal, intervalul serial este de 3 zile. Aceasta înseamnă că gripa se poate răspândi mai repede decât Covid-19.

Mai mult, transmiterea în primele 3-5 zile de boală sau transmiterea potențială pre-simptomatică - transmiterea virusului înainte de apariția simptomelor - este un factor principal de transmitere a gripei. În schimb, în timp ce aflăm că există persoane care pot elimina virusul Covid-19 cu 24-48 de ore înainte de apariția simptomelor, în prezent, acest lucru nu pare a fi un factor principal de transmitere.

Numărul de reproducere - numărul de infecții secundare generate de la un individ infectat - se înțelege a fi între 2 și 2,5 pentru virusul Covid-19, mai mare decât pentru gripă. Cu toate acestea, estimările atât pentru virusul Covid-19 cât și pentru virusul gripal sunt foarte specifice contextului și timpului, ceea ce face mai dificile comparațiile directe.

Copiii sunt factori importanți ai transmiterii virusului gripal în comunitate

Pentru virusul Covid-19, datele inițiale indică faptul că cei mici sunt mai puțin afectați decât adulții și că ratele de atacuri clinice din grupa de vârstă 0-19 ani sunt scăzute.

În timp ce gama de simptome pentru cele două virusuri este similară, fracția cu boală severă pare să fie diferită. Pentru Covid-19, datele până în prezent sugerează că 80% dintre infecții sunt ușoare sau asimptomatice, 15% sunt infecții severe care necesită oxigen și 5% sunt infecții critice, care necesită ventilație. Aceste fracțiuni de infecție severă și critică ar fi mai mari decât cele observate pentru infecția gripală.

Cei mai expuși riscului de infecție gripală severă sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii, cei cu afecțiuni cronice medicale subiacente și cei imunosupresionați. Pentru Covid-19, vârsta înaintată și condițiile de bază cresc riscul de infecție severă.

Ce vaccinuri gripale există în România?

Există mai multe tipuri de vaccinuri gripale disponibile în România:

Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.
Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil - se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.
Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală - se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.

Deși nu avem cum să ne protejăm de Covid-19, de gripă ne putem proteja prin vaccinare

S-a demonstrat că vaccinurile gripale reduc riscul apariției bolilor asociate cu gripa, spitalizării și decesului. Administrarea unui vaccin gripal poate, de asemenea, economisi resurse medicale atât de necesare în această perioadă pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19.

Vaccinul gripal scade mult șansele unei persoane de a contracta gripa. De asemenea, poate face ca simptomele să fie mai puțin severe dacă cineva care a primit vaccinul a contractat virusul gripal.

Dacă copilul a primit vaccinul gripal anul trecut, acesta nu-i poate oferi suficientă protecție anul acesta, deoarece tulpinile virale se schimbă. De aceea, vaccinul este actualizat în fiecare an pentru a include cele mai actuale tulpini, acestea fiind stabilite anual de către Organizația Mondială a Sănătății pe baza unor sisteme de predicție.

Uneori, aceleași tulpini virale sunt incluse în vaccin de la un an la altul. Chiar și atunci, este încă important să ofacem vaccinul anual împotriva gripei, deoarece imunitatea organismului împotriva virusului gripal scade în timp.

Administrarea vaccinului împotriva gripei nu numai că va proteja copilul de gripă, de asemenea, va ajuta la protejarea oamenilor și a comunității din jurul său.
Vaccinul gripal face ca cineva să aibă mai puține șanse să se îmbolnăvească de gripă și, prin urmare, mai puțin probabil să răspândească gripa. Administrarea vaccinului împotriva gripei este o modalitate excelentă de a proteja persoanele care sunt expuse riscului de gripă, cum ar fi persoanele în vârstă, bebelușii și persoanele cu afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul. În fiecare an, mii de oameni mor din cauza gripei, iar vaccinarea împotriva gripei este o modalitate de a preveni acest lucru.

În timpul sezoanelor în care tulpinile virale ale vaccinului gripal sunt similare tulpinilor gripale circulante, s-a demonstrat că vaccinul gripal reduce riscul de a avea gripă cu 40% până la 60% (1).

Vaccinul gripal poate salva copiii - un studiu din 2017 (2) a fost primul de acest gen care a arătat că vaccinarea împotriva gripei poate reduce semnificativ riscul unui copil de a muri de gripă.

Se pare că este mai probabil ca, în caz contrar, copiii sănătoși să sufere de boli grave din cauza gripei decât din cauza Covid-19, mai ales dacă nu au fost vaccinați împotriva gripei.

Vaccinarea antigripală poate proteja persoanele din jur, inclusiv pe cei care sunt mai vulnerabili la boli grave, cum ar fi bebelușii și copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni cronice de sănătate. Protejează-ți copilul, protejează-ți familia! Sună-ți medicul și programează o vizită!

Mai multe informații despre vaccinarea antigripală pot fi consultate pe platforma www.atlasgripal.ro

(1) - https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectiveness-studies.htm
(2) - https://www.cdc.gov/media/releases/2017/p0403-flu-vaccine.html

Despre vaccinul antigripal, mai cititi

Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII