Ce legatura este intre nasterea prin cezariana si autismului copilului? Parerile sunt impartite - iata de ce.
De cativa ani in multe publicatii medicale de prestigiu s-au publicat studii care evidentiaza o legatura intre nasterea prin cezariana si autismului copilului. Foarte recent, un nou studiu care combină datele a peste 20 de milioane de nașteri sustine că o cezariană este asociată cu tulburarea spectrului autist (autism) și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Cercetările din Suedia, publicate în revista JAMA Network Open, au legat nașterile prin cezariană de tulburările neurodezvoltării, în special o șansă cu 33% mai mare de autism.
Cum trebuie interpretate aceste studii?
- vei citi:
Nașterea prin cezariană a fost semnificativ asociată cu autism și ADHD
Dar nu înseamnă că operația de cezariană este cauza bolii
Ce este autismul?
Ce este ADHD?
Stim din start ca aceasta stire va crea multa emotie in randul mamicilor care au nascut prin cezariana. Chiar daca aceste studii nu sunt neaparat vesti bune - ne facem datoria de a le publica si de a va indemna la calm. Uneori, stirile medicale trebuie tratate cu prudenta.
Nașterea prin cezariană a fost semnificativ asociată cu autism și ADHD
Raportul spune: „În această revizuire sistematică și meta-analiză a 61 de studii cuprinzând peste 20 de milioane de nașteri, nașterea prin cezariană a fost semnificativ asociată cu tulburarea spectrului autist și tulburarea cu deficit de atenție / hiperactivitate.”
Citeste stirea pe larg aici Nasterea prin cezariana creste cu 60% riscul de autism al bebelusului
Dar obstetricianul, australian dr. Alex Polyakov spune că studiul este inconcludent și îndeamnă oamenii să îl ia cu prudență.
Nu înseamnă că operația de cezariană este cauza bolii
"Analiza statistică care a fost efectuată în cadrul acestei cercetări ar fi putut arăta o asociere, dar nu înseamnă că operația de cezariană este cauza bolii", spune el.
Gino Pecoraro, obstetrician celebru din Australia susține acest lucru și îndeamnă oamenii să nu fie alarmați de cercetare. „Din păcate, ceea ce sună ca un bun studiu științific nu ajută cu adevărat situația, ci doar creează anxietate și panică”, spune el.
„Acest studiu este cu siguranță interesant și solicită cercetări prospective suplimentare pentru a încerca să răspundă la întrebarea dacă cezariana crește povara problemelor de sănătate mintală la copii. În cele din urmă, acest studiu nu răspunde la această întrebare, ci doar vine cu recomandarea corectă că „sunt necesare cercetări suplimentare”."
Gino spune că această cercetare nu ar trebui să afecteze decizia unei femei de a avea o cezariană. „Acest lucru nu ar trebui să amâne femeile să aibă o operație de cezariană dacă au nevoie de una”, spune el. Aceasta poate fi o intervenție salvatoare pentru femeile cu sarcini și nașteri complicate.
Ce este autismul?
Autismul denumit tulburare de spectru autist, reflectă gama largă de diferență pe care o experimentează oamenii din spectru și măsura în care pot fi afectați. Nu există două persoane din spectrul autismului asemănătoare și toate au puncte forte și interese unice.
Toți oamenii din spectrul autismului sunt afectați într-o oarecare măsură în două domenii principale: comunicarea socială și tiparele repetitive de comportament. Autismul este, de asemenea, adesea caracterizat de sensibilități senzoriale, este o condiție de dezvoltare pe tot parcursul vieții.
Ad-Extra3:
Caracteristicile tulburării de spectru autist (ASD) pot include:
• Limbaj - comunicare absenta, întârziate sau anormala
• Joc - izolat, repetitiv, o preferință pentru jocul previzibil, dificultate în gândirea flexibilă
• Mișcări ale corpului - comportament cum ar fi bătaia din palme și mersul pe degetele de la picioare dar și alte comportamente care pot provoca auto-vătămare, cum ar fi mușcătura mâinilor
• Accesele de furie - în încercarea de a exprima confuzie extremă, stres, anxietate, furie și frustrare atunci când nu pot să-și exprime emoțiile
• Sensibilități senzoriale - la anumite sunete, culori, gusturi, mirosuri și texturi
Ce este ADHD?
ADHD este un termen folosit pentru a descrie o tulburare de neurodezvoltare cu un model de comportament recunoscut și persistent. Se crede că este o tulburare genetică moștenită.
O tulburare de neurodezvoltare este o afecțiune care se manifestă de obicei la începutul dezvoltării copilului, adesea înainte ca acesta să intre în școala primară și se caracterizează prin deficite de dezvoltare care produc deficiențe ale funcționării personale, sociale, academice sau ocupaționale.
ADHD se caracterizează prin niveluri inadecvate de dezvoltare, de neatenție, impulsivitate și hiperactivitate.
Caracteristicile cheie ale ADHD sunt:
• Neatenție
• Distractibilitate
• Hiperactivitate
• Impulsivitate
Sfaturile de la Desprecopii despre cezariana:
1. Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
2.Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
3.Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,
Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe
Despre cezariana, mai cititi
Nasterea prin cezariana: 6 intrebari si raspunsuri de la medici
Operatia cezariana si riscurile legate de placenta
Nasterea prin cezariana
Cate operatii de cezariana poate avea o femeie ?
Bagajul pentru spital
Sfaturi pentru insotitorul la travaliu
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Aveti grija de dumneavoastra
Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum
Forumul despre nasteri
Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite
autor: Desprecopii -Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte
Don't Panic, Scientists Haven't Shown C-Sections 'Cause' Autism
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII