De ce copiii evită cu orice preț legumele și cum îi putem convinge să le consume regulat?

De ce copiii evita cu orice pret legumele si cum ii putem convinge sa le consume regulat?

De ce copiii evită cu orice preț legumele și cum îi putem convinge să le consume regulat?

Într-o lume perfectă, mama prepară o masă echilibrată și copilul o mănâncă, fără să o pună la îndoială. În realitate, acest lucru nu este întotdeauna posibil! Deci, cum câștigă mama lupta cu mâncarea și îl determină pe micuțul ei să consume mese echilibrate?

Mămicile, de-a lungul veacurilor, au pus această întrebare și mulți au venit cu soluții viabile - vești bune pentru tine și copilul tău mic (chiar dacă încă nu o vezi ca o veste bună).

Dar totuși, de ce urăsc copiii legumele?

Există două motive științifice pentru care copiii urăsc legumele.

1. Copiii sunt programați biologic pentru a evita legumele

În primul rând, trebuie să ne întoarcem înapoi în timp. Strămoșii noștri nu aveau magazine alimentare în care să poată cumpăra în siguranță alimente. Trebuiau să iasă și să le adune singuri și trebuiau să se bazeze pe simțul mirosului și gustului pentru a ghici dacă a mâncarea era sigură. Plantele mai dulci aveau tendința de a fi sigure, în timp ce plantele cu gust amar semnalau adesea că sunt toxice sau otrăvitoare.

Copiii încă învață ce alimente sunt sigure, iar biologia le spune să prefere aromele mai dulci (cum ar fi laptele matern), de asemenea, având o aversiune mai mare față de alimentele amare.

În natură, animalele gustă "alimentele" noi de mai multe ori pentru a se asigura că nu se simt rău înainte de a avea încredere în ele. Copiii nu sunt diferiți. Poate dura până la zece expuneri la un anumit aliment înainte ca cel mic să încerce o mâncare nouă, așa că nu renunța dacă nu se atinge din prima de eceasta.

2. Copiii simt gustul amar mai puternic decât adulții

Bebelușii se nasc cu aproximativ 9.000 de papilele gustative și sunt geniali la regenerare (de aceea ne revenim în doar câteva zile după ce ne-am ars limba). Pe măsură ce îmbătrânim, papilele gustative nu se regenerează la fel de bine și simțul gustului nostru se estompează. Unii oameni sunt, de asemenea, născuți cu o genă (TAS2R38) care îi face mai sensibili la gustul amar, în timp ce alții sunt super-degustători și au un simț dezvoltat pentru sărat, dulce, amar, acru și umami.

Ad-Extra3:

Obiceiurile alimentare se formează în primii ani de viață

Ceea ce mănâncă copiii în primii ani de viață le poate afecta sănătatea pentru mulți ani de acum încolo. Obiceiurile alimentare se formează în primii ani, deci este important să ne încurajăm copiii să mănânce alimente hrănitoare.

Copiii au nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată care să conțină alimente din fiecare grupă de alimente, astfel încât să obțină o gamă largă de substanțe nutritive pentru a-i ajuta să rămână sănătoși.

Pofta de mâncare a copiilor variază în funcție de vârstă, creștere și cât de multă activitate au făcut, deci este important să oferim porții de dimensiuni adecvate.

Importanța fructelor și legumelor în alimentația copiilor

Mulți copii și familii au programe încărcate, iar asta face dificilă o cină la oră fixă în fiecare seară sau mese proaspăt preparate. Așa se ajunge la preparate fast-food sau necorespunzătoare vârstei. Dar aceste alimente pot fi nesănătoase, pot avea un efect negativ asupra sănătății copilului, iar unele dintre problemele cauzelor de alimentație nesănătoasă pot continua până la vârsta adultă.

Evident, ar trebui să ne încurajăm copilul să mănânce cinci porții de fructe și legume pe zi, deoarece acest lucru ne asigură că vor obține întreaga gamă de vitamine și minerale necesare creșterii și dezvoltării. Dar ce facem când cel mic nu acceptă legumele în nici un fel?

Faceți fructele și legumele mai atrăgătoare

Primul pas pentru a face fructele și legumele atrăgătoare este să scăpăm de gustările nesănătoase dulci și sărate. Copilul ar putea dori o gustare sărată, cum ar fi chipsuri. Dar dacă nu există niciunul în casă, va avea mai multe șanse să se bucure de morcovi cu hummus, de exemplu.

Fructele proaspete nu trebuie sa lipsească de pe masă. Pune fructele acolo unde copilul le poate vedea. Un castron cu mere și banane pe masa din bucătărie servește drept memento. În plus, fructele sunt o gustare ușoară pe care o poți lua cu tine mereu.

Lasă copilul să aleagă. Când faci cumpărături, lasă copilul să aleagă ce fructe/legume îl atrag.

Folosește-ți imaginația. Pentru a-l determina pe copil să încerce mai multe fructe și legume, fă totul mai distractiv. Crează o scenă pe farfuria sa formată din alimente. Poți folosi broccoli pentru copaci, conopidă pentru nori și o felie de dovleac galben pentru soare.

Ascunde legumele în diverse preparate. Copilul nu va ști niciodată că mănâncă legume dacă le ascunzi în alte preparate - este o modalitate ușoară de a introduce legume în alimentația sa fără a primi la schimb acele priviri dure. Poți mărunți sau rade legume precum dovlecei, sfecla, dovleac sau morcovi în tocănițe, sosuri pentru spaghetti, pâine sau deserturi.

De asemenea, să nu uităm că laptele și produsele lactate sunt importante în timpul copilăriei, deoarece sunt o sursă bună de calciu, vitaminele A și D, proteine ​​și grăsimi. Calciul este necesar pentru oase puternice și pentru funcția nervilor și a mușchilor. Vitamina D este necesară pentru a ajuta la absorbția calciului și, prin urmare, joacă un rol important în întărirea oaselor dar și pentru sistemul imunitar.

O alimentație sănătoasă are multe beneficii pentru copii. Poate:

Stabiliza energia;
Îmbunătăți memoria;
Chiar și starea de spirit;
Ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase;
Ajuta la prevenirea afecțiunilor de sănătate mintală (depresia, anxietatea și ADHD).

În plus, o alimentație sănătoasă este una dintre cele mai simple și mai importante modalități de prevenire a apariției bolilor.


O alimentație sănătoasă poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Acestea includ obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

Obiceiurile alimentare sănătoase sunt mai predispuse să rămână cu noi dacă le învățăm din copilărie. De aceea, este important să ne învățăm copiii obiceiuri bune acum. Îi va ajuta să rămână cu aceste modele alimentare și să evite dezvoltarea bolilor cronice precum cele enumerate mai sus.

Atenție: cicălirea de a mânca ceva anume creează copilului o asociere negativă. Deși exercitarea unei presiuni ușoare asupra copiilor să-și mănânce legumele ar putea fi acceptabilă, cel mai bine este să eviți a te supăra, deoarece tot ceea ce faci este să creezi o asociere negativă.

 

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Afla in continuare aici >

Despre zahar trebuie sa stii:

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri "bune", E-uri  rele

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII