Acestea sunt cele mai bune vitamine si suplimente pentru SISTEMUL IMUNITAR, potrivit experților
Sistemul imunitar este baza sănătatii noastre. În timpul sezonului de răceală și gripă, s-ar putea să auzi pe toată lumea vorbind despre sfaturi si secrete pentru a sustine sistemul imunitar. Și mai ales acum, în timpul unei pandemii globale, toată lumea se întreabă cum își poate intari sistemul imunitar.
Ei bine, dacă îți pui această întrebare, răspunsul este un pic complex...pentru ca potrivit specialistilor americani de la WebMD, sistemul imunitar este o rețea de organe, celule albe din sânge, proteine (anticorpi) și substanțe chimice. Funcționează pentru a vă proteja corpul de bacterii, viruși, paraziți și ciuperci care provoacă infecții și boli.
Insa dieteticienii și medicii au împărtășit câteva vitamine și substanțe nutritive speciale care pot susține/consolida sistemul imunitar.
- vei citi:
Ce este sistemul imunitar?
Vitamina D pentru imunitate
Vitamina C fabricată în natură pentru imunitate
Vitamina A pentru imunitate
Vitaminele B pentru imunitate
Zincul pentru imunitate
Prebiotice și probiotice pentru imunitate
Vitamina E pentru imunitate
Socul pentru imunitate
N-ACETIL CISTINEA (NAC) pentru imunitate
ARABINOGALACTAN pentru imunitate
Curcumina pentru imunitate
Seleniu pentru imunitate
ASTRAGAL pentru imunitate
Ce este sistemul imunitar?
Potrivit specilistilor americani de la WEBMD, sistemul imunitar este o rețea de organe, celule albe din sânge, proteine (anticorpi) și substanțe chimice. Funcționează pentru a vă proteja corpul de bacterii, viruși, paraziți și ciuperci care provoacă infecții și boli.
Dar, din moment ce corpurile noastre sunt diferite, asta înseamnă că și sistemele noastre imunitare sunt diferite. „Semnele că o persoană are un sistem imunitar slab sunt cu adevărat individuale”, spun medicii americani.
În timp ce corpul și sistemul imunitar ar putea avea nevoi foarte specifice, există câteva obiceiuri generale pe care le poți adopta pentru a te îngriji. O abordare holistică poate ajuta. Specialistii americani recomandă să începi cu aceste cinci:
- limitarea expunerii la toxine (inclusiv renunțarea la fumat și consumul moderat de alcool),
- acordarea timpului pentru activitate fizică,
- crearea și menținerea unei bune igiene,
- respectarea a somnului
- o alimentatie sanatoasa cu o abundență de vitamine și minerale bogate în fitonutrienți.
Acordarea atenției sistemului imunitar ar trebui să fie o activitate pe tot parcursul anului, mai degrabă decât ceva de care doar să ne facem griji în timpul sezonului rece și gripal. „Este important să te uiți la sistemul imunitar ca la un mușchi - trebuie să-l antrenezi pentru a-i optimiza funcția”, explică medicii de la WebMD. Mai ales în perioade ca aceasta, este vorba despre a avea un sistem imunitar bine echilibrat, care funcționează corespunzător, atunci când este necesar. Dar nici nu vrei ca acesta să aibă performanțe slabe.
Dar, uneori, poți face toate cele de mai sus pentru a îngriji sistemul imunitar și totuși ai nevoie de un pic de ajutor suplimentar. „Suplimentarea poate fi utilă cu unii dintre nutrienții menționați anterior dacă nu poți obține cantități adecvate din dietă, ai deficiențe, ai nevoi crescute și / sau ești mai susceptibi la răceli, viruși etc.”, spune WebMD.
Administrarea suplimentelor ar trebui să fie al doilea pas după încorporarea unei diete sănătoase și a obiceiurilor de viață, dar dacă decizi să mergi pe această cale, este important să discuți cu medicul, dieteticianul sau un alt profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe un nou regim. Unele suplimente ar putea afecta condițiile preexistente sau orice medicamente pe care le iei. De asemenea, medicul ar putea chiar să solicite teste specifice pentru a identifica nevoile și astfel va putea recomanda dozaje personalizate. Și nu uita să faci cercetări atunci când cumperi suplimente - citește etichetele, verifică dozele recomandate și caută mărcile de încredere.
Având în vedere toate acestea, dieteticienii și medicii au împărtășit câteva vitamine și substanțe nutritive comune care pot susține/consolida sistemul imunitar.
Vitamina D pentru imunitate
Vitamina D joacă un rol în producerea și proliferarea celulelor imune-cheie, iar forma sa activă ajută la reglarea mai multor proteine antimicrobiene.
Există puține surse de vitamina D, dar poți obține nutrienții din anumite alimente, cum ar fi peștele și gălbenușul de ou. Corpul tău produce vitamina D prin expunerea la soare, dar acest lucru poate fi dificil în lunile de iarnă. Deoarece poate fi greu să obții suficient din ea în mod natural, mulți oameni sunt deficienți și trebuie să ia suplimente zilnice.
"În general, creșterea nivelului de vitamina D este ca un serviciu constant. Majoritatea oamenilor pot începe cu 5000 UI (125 mcg) pe zi; persoanele cu boli autoimune ar trebui să înceapă probabil cu 10.000 UI pe zi".
Vitamina C fabricată în natură pentru imunitate
Această vitamină ajută la combaterea răcelii, crește activitatea antioxidantă și ajută la absorbția altor substanțe nutritive, cum ar fi fierul. Cercetările arată că un aport ridicat de vitamina C este asociat cu un risc scăzut de boli cronice comune, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și anumite afecțiuni neurologice.
Când vine vorba de combaterea infecțiilor, puterile de stimulare a imunității a vitaminei C sunt probabil legate de proprietățile sale antioxidante. Adică, vitamina C (care este un antioxidant în sine) ajută la regenerarea altor antioxidanți (cum ar fi vitamina E) din organism, reducând numărul de radicali liberi dăunători care pot susține infecțiile.
Creșterea nivelului de vitamina C poate reduce, de asemenea, durata răcelii obișnuite.
Ad-Extra3:
Vitamina A pentru imunitate
„Similar vitaminei C, acest nutrient poate ajuta la susținerea funcției și integrității celulelor în barierele pe care ne bazăm pe piele, tractul respirator și tractul gastrointestinal”, explică WebMD. "Vitamina A este, de asemenea, critică pentru limfocitele cu celule T și B, care sunt implicate într-un răspuns anticorp la un antigen din organism."
Vitamina A poate fi găsită în legume precum morcovii și dovleceii sub formă de carotenoizi, care sunt antioxidanți ce ajută la combaterea inflamației.
Vitaminele B pentru imunitate
„Vitaminele B - în special vitamina B6, vitamina B9 (sau acidul folic) și vitamina B12 - susțin funcția imunitară". O deficiență a vitaminei B6 este asociată cu o scădere a producției de anticorpi printre alte funcții ale sistemului imunitar - slăbirea funcției. O deficiență a vitaminelor B9 și B12 poate „modifica drastic răspunsurile imune ”printr-o varietate de procese. Vitamina B12 se găsește numai în produsele de origine animală, deci un supliment de vitamina B12 este deosebit de important dacă sunteți vegan sau vegetarian.
Zincul pentru imunitate
WebMD spune că zincul este un mineral esențial care trebuie consumat din alimente, zilnic, deoarece corpul nu are capacitatea de a stoca mineralul. „Zincul susține funcționarea celulelor imune precum neutrofilele și macrofagele”, explică ea. „Ca urmare, o deficiență de zinc poate duce la un risc mai mare de infecții. Probabil ai văzut pastile de zinc la farmacie. Deși cercetarea este conflictuală, se consideră că nutrienții pot reduce durata și severitatea simptomelor asociate cu răceala obișnuită prin prevenirea intrării virusului în celule și oprirea multiplicării acestuia în organism."
Zincul poate ajuta la simptome precum congestia nazală, drenajul nazal, durerea în gât și tuse.
Prebiotice și probiotice pentru imunitate
Sistemul digestiv și sistemul imunitar sunt interconectate, iar un sistem digestiv echilibrat este crucial pentru funcția imunitară - spune WEBMD. "Împreună cu o dietă bogată în legume și fructe, adăugarea probioticelor poate susține tractul digestiv prin adăugarea de bacterii bune care susțin un microbiom echilibrat. Prebioticele sunt fibre care acționează ca un combustibil pentru probiotice."
Vitamina E pentru imunitate
Vitamina E este un antioxidant puternic care poate ajuta la combaterea infecțiilor. Poate fi găsită în surse alimentare, cum ar fi nuci și semințe sau sub formă de supliment.
Socul pentru imunitate
Nutrritionistii de la WEBMD spun ca socul oferă antioxidanți puternici care susțin răspunsul imun. Socul vine sub diferite forme, de la siropuri, gemuri până la drajeuri.
N-ACETIL CISTINEA (NAC) pentru imunitate
Acesta este un supliment care susține detoxifierea, sănătatea respiratorie și recuperarea musculară după antrenamente - spune WebMD „NAC este un precursor al glutationului, cel mai puternic antioxidant al organismului”.
ARABINOGALACTAN pentru imunitate
„Acest supliment provine dintr-o fibră naturală găsită pe zada, un conifer care se dezvoltă în climatul mai răcoros din nord”, spune WebMD. „Arabinogalactanul este o substanță incredibilă pe care studiile au dovedit a fi deosebit de utilă pentru a ajuta organismul să lupte împotriva răcelii obișnuite”.
Curcumina pentru imunitate
Curcumina este un compus care se găsește în rădăcina de curcuma. Lipman spune că este cel mai bine cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. De asemenea, promovează îmbătrânirea sănătoasă și are beneficii pentru ficat, articulații și ochi.
Seleniu pentru imunitate
"Acesta este esențial pentru sănătatea imună și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea sau reducerea susceptibilității la gripă. Vă puteți satisface cu ușurință nevoile consumând două nuci de Brazilia pe zi", spune WebMD
ASTRAGAL pentru imunitate
„Această plantă este folosită în medicina chineză de mii de ani”, explică Poon." În afară de statutul său terapeutic mitic, astragalus are multe beneficii susținute de dovezi, inclusiv sprijin imunitar, prevenirea bolilor de inimă și a diabetului, precum și creșterea puterii și rezistenței."
Este important să reținem că persoanele care iau imunosupresoare, anticoagulante și medicamente diuretice nu ar trebui să ia astragalus, spune WebMD
6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu
Lipsa de vitamine se poate manifesta cu diverse simptome: crapaturi ale buzelor, lipsa gustului, glezne umflate si diverse neplaceri. Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un deficit sau o carenta de vitamine sau minerale?
Iata ce mesaje iti da corpul despre vitaminele si mineralele care ii lipsesc.
Despre vaccinul antigripal, mai cititi
Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Bianca Hariton redactor Desprecopii.com
referinte
health.com
How to Use Your Immune System to Stay Healthy - WebMD
6 Immune System Busters & Boosters - WebMD
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII