Nevoile fiziologice in timpul sarcinii, de multe ori un tabu - jurnal de sarcina
Nevoile fiziologice sunt extrem de importante, iar pe durata sarcinii multe aspecte ale acestor nevoi se schimbă.
Partea tristă este că în jurul unora dintre aceste nevoi există un soi de taboo ce împiedică comunicarea liberă despre ele, acestea fiind văzute ca o rușine, când de fapt, ele sunt o normalitate și cu cât vorbim mai mult despre ele cu atât gândirea și percepția despre ele se va schimba în a le vedea ca pe ceea ce sunt: normalitate!
- vei citi:
Experiențele mele din timpul sarcinii legate de nevoile fiziologice
Aerul - nevoia de a respira
Hidratarea - nevoia de a bea lichide
Nutriția - nevoia de a te hrăni
Urinarea - nevoia de a urina
Somnul - nevoia de odihnă
Scaunul - nevoia de a elimina fecale
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Jurnal de sarcina
- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii JimmysGirl - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii
Experiențele mele din timpul sarcinii legate de nevoile fiziologice
Toată lumea are nevoie de odihnă și face asta prin somn, toată lumea are nevoie de oxigen și face asta prin a respira, toate lumea are nevoie să se hidrateaze și face asta prin a bea, toată lumea are nevoie de nutrienți și face asta prin hrană, toată lumea are nevoie să elimine anumite substanțe și toxine din corp prin transpirație, urină, fecale, gaze sau vomă.
Despre prima parte se vorbește deschis, însă despre eliminarea substanțelor și a toxinelor din corp mult, mult prea puțin. O să vă povestesc despre experiențele mele din timpul sarcinii legate de aceste nevoi fiziologice. Dacă nu vreți detalii acesta nu este un articol pe care ar trebui să-l citiți.
Aerul - nevoia de a respira
Primul lucru asupra căruia am simțit o schimbare a fost simțul mirosului, ceea ce este o schimbare destul de frecventă în timpul sarcinii, acesta fiind mult mai ascuțit. Nu au fost multe mirosuri deranjatoare, iar de cele mai multe ori mirosurile mi-au provocat doar greață nu și vomă cu excepția mirosului de usturoi, care m-a făcut de fiecae dată să vomit, nu doar la începutul sarcinii, mirosul de vânătă coaptă, care m-a făcut să vomit și în luna a șaptea de sarcină, și mirosurile puternice de detergenți sau substanțe chimice, cum ar fi mirosul de la șervețelele speciale de curățat ochelari. Fiecare sarcină e diferită, și pentru unele femei grețurile trec după primul trimestru. În cazul meu am vomitat de mai multe ori după terminarea primului trimestru decât în primul. O mare nevoie a femeii în timpul sarcinii este să respire aer fără mirosuri.
Hidratarea - nevoia de a bea lichide
Când vine vorba despre hidratare, am observat încă de la început o creștere ridicată a nevoii de a bea lichide, însă apa la temperatua camerei mi-a făcut întotdeauna greață. Combinația de apă de la frigider cu apă la temperatura camerei, cola zero, anumite ceaiuri, au fost cele care m-au ajutat să mă păstrez hidratată.
Ad-Extra3:
Nutriția - nevoia de a te hrăni
Nu am avut o poftă de mâncare exacerbată, dar nefiind mâncăcioasă de fel nu mi-am făcut probleme prea mari. Unele alimente au început să aibă un gust mult mai intens, și unele gusturi să se schimbe (înainte de a fi însărinată tânjeam dincând în când după vinete coapte, iar acum doar simțindu-le mirosul îmi vine să vomit). Poftele au fost până acum o săptămână (luna a opta de sarcină), doar pofte sănătoase: am poftit la supe, la legume, la fructe și cam atât. De vreo săptămână în coace am început să am pofte de dulce cum ar fi ciocolata, iar eu sunt o persoană căreia nu îi place ciocolata.
Urinarea - nevoia de a urina
Asta m-a omorât, cam de prin luna a doua am simțit că s-a așezat ceva (cineva) pe vezică și s-a făcut comod acolo. A început cu urinări foarte dese, și din zece în zece minute, cu o cantitate foarte mică de urină, cam ca la infecția urinară, dar fără usturimi. Pe lângă asta, dacă mă țineam începea să mă doară burta. Asta, din fericire a încetat acum vreo trei săptămâni (deci cam 5 luni de zile am trăit mai mult în baie consumând cel puțin două role de hârtie igienică pe zi). Acum merg la fiecare 20-40 de minute la baie ceea ce e lux comparativ.
Tot legat de urinare, nu știu exact când, dar aveam ceva burtică deja, deci cred că prin luna a doua - a treia, am avut un șoc mare când în timp ce vomitam am făcut și nițel pipi involuntar de la contractarea mușchilor. Trecând peste șoc am acceptat situația și am trecut mai departe, însă nimeni nu mi-a zis niciodată că a făcut pipi pe ea în timpul sarcinii, deși este un lucru perfect normal, mai ales dacă nu ai mușchii foarte bine dezvoltați. De asta și vreau să precizez asta în acest articol.
Un ultim aspect legat de urinat. Am observat că sunt anumite poziții în care iese mai ușor și anumite unghiuri în care ese mai greu...
Somnul - nevoia de odihnă
Încă de la începutul sarcinii am oservat accentuarea nevoii de somn și m-am simțit foarte obosită. După ce am început să beau chefir de lapte făcut în casă s-a mai ameliorat puțin.
Un alt aspect este că din cauza urinărilor frecvente m-am trezit de cel puțin două ori în fiecare noapte pentru a mă duce la baie. Am luat asta ca antrenament pentru când se naște bebe și trebuie să mă trezesc noaptea.
Citeste Somnul si sarcina: ghid complet
Scaunul - nevoia de a elimina fecale
Ce am de menționat la acest capitol este că prin luna a treia sau a patra am început să mă constip (am rezolvat asta tot cu chefirul de lapte, cafea, morcovi cruzi, ceai de mentă), însă știu că am avut un șoc când ăncercînd să împing am simțit ceva între mușchi și intestine (sarcina), ca un balon de apă. E foarte ciudat.
Cam așa au fost alterate nevoile mele fiziologice în timpul sarcinii și încă experimentez cu ultimul trimestru, să văd ce se mai schimbă!
Autor - JimmysGirl, o mamica de la Desprecopii - publicat aici
Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA
Comunicarea cu bebelusul din burtică: 5 lucruri esentiale
5 moduri distractive de a interactiona cu bebelusul nenascut
Ce aude bebelusul din burtica mamei
In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
Ce simte fatul in uter: intrebari si raspunsuri
De ce lovesc bebelusii in burtica mamicii: motivele lor
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.
Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.
Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
In burtica mamei: ce aude bebelusul Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina
Sapte pacate ale sarcinii
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Noua luni... in mintea unui barbat
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Dopul gelatinos
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
Momente cheie in sarcina
Sarcina prelungita
Cand vine barza?
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2020)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII