Mersul la somn la ore neregulate are un impact imens asupra comportamentului si dezvoltarii copilului
Uneori, lupta de a-ți pune copilul la somn în fiecare seară te poate face să crezi că ar fi mai ușor să-l lași să adoarmă când vrea el, dar există beneficii uriașe pentru o rutină consistentă de culcare și un mare dezavantaj dacă îl lași să se culce când vrea.
- vei citi:
Copiii cu o oră de culcare neregulată au mai multe dificultăți de comportament
Niciodată nu este prea târziu pentru a ajuta copiii să aibă un program de somn
Ora de culcare are legatură cu obezitatea de mai tarziu a copilului
Despre somnul copilului
Copiii cu o oră de culcare neregulată au mai multe dificultăți de comportament
Un studiu din Marea Britanie a analizat obiceiurile de culcare a 10.000 de copii când aveau între 3 și 7 ani și a constatat că cei cu o oră de culcare neregulată aveau mai multe dificultăți de comportament decât cei cu o rutină previzibilă de culcare.
Studiul a fost publicat în 2013 în jurnalul Pediatrics și a constatat că aproximativ 20% dintre părinți au declarat că cei de 3 ani nu au o oră de culcare bine stabilită. Cercetătorii au descoperit că, copiii care nu aveau un program clar de culcare erau mai nefericiți și neîncrezători.
Potrivit cercetătorului principal al studiului, Yvonne Kelly, dacă într-o seară punem copilul la somn la ora 8 apoi în următoarea seară la ora 10, el va suferi de un fel de „jet lag social”, chiar dacă obține aceleași ore de somn. „Ritmurile circadian și sistemul hormonal al copilului au mult de suferit”, explică Kelly într-un articol din 2017 pe care l-a scris pentru The Conversation.
Niciodată nu este prea târziu pentru a ajuta copiii să aibă un program de somn
În articolul respectiv, ea explică că echipa ei „a găsit și o veste bună, de asemenea: acele efecte negative asupra comportamentului păreau reversibile”.
Când copiii din studiu au trecut de la ora de culcare neregulată la la una regulată, au existat îmbunătățiri măsurabile în comportamentul lor. „Acest lucru arată că niciodată nu este prea târziu pentru a ajuta copiii să aibă un program, iar o mică schimbare ar putea face o diferență mare” explică ea.
Într-un studiu de urmărire publicat în 2017, cercetătorii au descoperit că orele de pat neregulate nu au doar un impact asupra comportamentului, dar pot pune și copiii în pericol de obezitate și stima de sine scăzută și își depun scorurile matematice. Pe de altă parte, orele de pat obișnuite pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării, sănătății și comportamentului copilului.
Așa că data viitoare când ești tentată să-ți lași copilul să se culce când vrea, nu uita că prin a fi strict cu ora de culcare, nu numai că-ți protejezi propriul somn și timpul de îngrijire de sine, ci protejezi și ritmurile circadiene ale copilului, iar mâine el va fi un copil mai fericit.
Ora de culcare are legatură cu obezitatea de mai tarziu a copilului
La ce ora merge copilul tau la somn? Noi stim ca in general, in Romania, copiii merg mult prea tarziu la culcare. Insa, expertii sustin ca mersul la culcare prea tarziu poate avea o legatura directa cu cresterea in greutate in perioada adolescentei.
Iată la ce oră trebui să iti culci copilul pentru a nu deveni obez in adolescentă și pentru a avea un grad maxim de concentrare la scoală citeste in continuare despre ora de mers la culcare aici.
Despre somnul copilului, merită citit si:
Copiii au nevoie de povesti inainte de culcare
Somnambulismul la copil
De cat somn are nevoie copilul tau?
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.
Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste mai departe aici
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.autor: redactor DC - toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII