10 lucruri CIUDATE dar total NORMALE despre bebelușul nou-născut - sfatul medicului pediatru

10 lucruri ciudate dar total normale despre bebelusul nou-nascut - sfatul medicului pediatru

10 lucruri CIUDATE dar total NORMALE despre bebelușul nou-născut - sfatul medicului pediatru

Pe parcursul sarcinii, viitoarea mamică este fascinată de felul în care bebelușul ei se dezvoltă în călătoria magică din burtică, iar travaliul și nașterea sunt momente de mare așteptare. Multe graviduțe se pregătesc pentru nopți nedormite și alăptare, dar ce facem cu scutecele explozive, cojitele de pe cap sau acei ochișori curioși?

Înainte de a suna panicată medicul pediatru, descoperă o listă de lucruri ciudate, dar complet normale, pe care le vei observa la nou-născut – și sfatul medicului!

- vei citi:
Crustele de lapte
Scaunele explozive
Glanda mamară a bebeluşilor
Bebe scoate zgomote ciudate
Nou-născutul strănută constant
Reflexul Moro la nou-născuți
Capul nou-născutului are o formă ciudată
Organe genitale umflate
Sânge în scutec
Bebe are ochii încrucișați

Crustele de lapte de pe căpusor

Crustele de lapte sunt destul de comune. Cunoscute și sub numele de dermatită seboreică, crustele de lapte arată ca mătreața sau ca niște zone descuamate, cu cruste groase, gălbui sau maronii. Vestea bună este că orice uscăciune sau neplăcere vor dispărea, de obicei, în primele luni ale bebelușului (deși pentru unii, ar putea continua mai mult). Între timp, încearcă să ungi sclapul cu ulei pentru bebeluși de două sau trei ori pe săptămână.

Dna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir - ne sfatuiesca ca aceasta să fie o rutină înainte de baia bebelușului și să-l lăși să acționeze cam 15 minute, apoi să speli blând piele cu un șampon delicat și cu apă călduță. Nu insista aupra cojilor care nu se desprind pentru că poți provoca răni. 

Când să îți faci griji: din fericire, nu trebuie să îți faci prea multe griji - nu este decât o erupție obișnuită. Dar, dacă se răspândește dincolo de scalpul bebelușului sau pare să crească din ce în ce mai sever, discută cu medicul.

citeste mai multe detalii aici Crusta de lapte (dermatita seboreica infantila)

Scaunele explozive

Bine, poate că utilizarea cuvântului „exploziv” e puțin spus. Dar adevărul este că nu ați fost inițiati oficial până când nu a trebuit să faceți față unui scutec exploziv. Cu alte cuvinte, nu ești prima mamă care a curățat căcuța copilul de pe pereții pictați recent...

Dna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir  spune: „Scaunul nou-născutului este în mare parte lichid, cu o textură ca de semințe de muștar amestecate”, spune ea. „Drept urmare, nu este nevoie de multă putere pentru a-l propulsa într-o cameră.”

Când să îți faci griji: atâta timp cât are culoare (de la maro la verde până la galben) și câteva particule mici solide, scaunul copilului ar trebui să fie ok. Dar dacă observi semne de sânge este timpul să suni pediatrul.

Mai multe detalii aici Bebelusul are scaune explozive? Iata ce trebuie sa stii

Glanda mamară a bebeluşilor

Îți amintiți de acei hormoni nebuni te-au plagiat întreaga sarcină? (Cum ai putea să uiți!) Ei bine, și-au lăcsat amprenta și la bebeluș. Și, din păcate, unul dintre efectele secundare ale celor 9 luni în poate fi ... ei bine, sâni mari (glanda mamară a bebeluşilor). Expunerea bebelușului la hormonii tăi poate provoca deseori dezvoltarea țesutului mamar. Însă nu te stresa, în general nu are de ce să te preocupe și ar trebui să dispară în timp.

Când să îți faci griji: observai o roșeață în jurul sânului la bebeluș? Dacă da, Dna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir sugerează, de asemenea, luarea temperaturii, pentru a vedea dacă roșeața este însoțită de febră. Aceste simptome pot fi un semn al ceva mai grav și un motiv pentru care copilul trebuie să fie verificat.

Ad-Extra3:

Bebe scoate zgomote ciudate

Dacă te aștepți doar la un mic plâns ocazional... gândește-te din nou. Bebelușii fac spectacol! Există mormăituri, gemete, sforăit și tot felul de alte sunete amuzante pe care le vei auzi. Dar, conform Dnei doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir, toate aceste zgomote ciudate sunt cauzate de trecerea nazală a bebelușului, fiind destul de îngustă în stadiul nou-născutului, ceea ce duce la mucusul care este prins acolo pentru a crea unele efecte sonore adăugate. Așadar, dacă ai auzit o simfonie de sunete în ultima vreme, este posibil să fie nevoie să petreci mai mult timp pentru a curăța nasul bebelușului cu un aspirator nazal.

Când să îți faci griji: dacă bebelușul are un sunet guturat, hârâit cu fiecare respirație, ar putea avea probleme cu respirația. În acest caz, dna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir spune să apelezi medicul pediatru DE URGENTA.

Nou-născutul strănută constant

Nu uitați că bebelușul este nou în această lume și, în consecință, este extrem de sensibil la multe lucruri. Așadar, dacă bebelușul strănută des dar nu este bolnav, probabil încearcă doar să alunge orice  particule străine care și-au făcut drum în pasajele nazale. Alte cauze comune ale strănutului ar putea fi eliminarea de mucus suplimentar sau chiar lichid amniotic din căile respiratorii.

Când să îți faci griji: dacă strănuturile bebelușului sunt însoțite de respirație șuierătoare, discută cu medicul pediatru pentru a vedea dacă poate fi vorba despre alergii sau altceva care are nevoie de tratament.

Mai multe detalii aici Bebelusul stranuta des? Iata de ce stranuta bebelusii si cand e cazul sa te ingrijorezi

Reflexul Moro la nou-născuți

În primele luni, bebelușul se va confrunta cu o mulțime de schimbări de dezvoltare, una dintre ele fiind reflexul Moro. Acesta este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat dintr-o dată. Apare după primele 9 săptămâni ale fătului în uter și este pe deplin format la naștere, urmând să dispara pe la 3-4 luni.

Când să îți faci griji: de fapt, ar trebui să îți faceți griji numai dacă bebelușul nu prezintă astfel de mișcări spastice. Absența lor ar putea însemna că ceva nu este bine. Deci, dacă bebelușul nu arată niciunul dintre aceste semne, discută cu medicul.

Capul nou-născutului are o formă ciudată

Nașteterea este o muncă grea. Copilul "lucrează ore suplimentare" pentru a coborâ acel canal de naștere. Și după această călătorie, nu este de mirare că a ieșit cu un aspect purpuriu și umflat. Întrucât capul mic al bebelușului este moale și maleabil la început, oasele pelviene pot provoca cu siguranță unele aplatizări. Dacă nu se va întâmpla în timpul nașterii, bebelușul ar putea avea, de asemenea, niște zone plate ale capului, mai târziu, de la dormitul prea mult pe spate.

Când să îți faci griji: dacă ai încercat totul și capul copilului încă pare plat în anumite locuri, discută cu medicul pediatru. Este posibil să fie nevoie să poarte o cască temporară pentru a corecta forma capului. Căștile sunt cele mai eficiente dacă sunt purtate încă de la 4 până la 6 luni, așa că nu aștepta prea mult.

Organe genitale umflate

Nu există nicio modalitate delicată de a spune acest lucru. Dacă tocmai ai născut un băiat, poți observa că părțile sale intime sunt mult mai mari decât te așteptai probabil. Mai exact, testiculele. Deci, care-i treaba? Bebelușul poate fi afectat de expunerea hormonilor din burtică chiar înainte de naștere. Sau s-ar putea să existe acumulări de lichid în sac în jurul testiculelor sale. Însă nu este motiv de îngrijorare. Același lucru este valabil și pentru fetițe, care poate avea labiile umflate câteva zile după naștere. Oricum ar fi, totul va reveni la normal.

Când să îți faci griji: dacă inflamarea nu scade în câteva zile după naștere, ar trebui să discuți cu medicul, mai ales dacă ai un băiețel. Băieții pot dezvolta o afecțiune numită hidrocel, care poate dura de fapt până la un an să se corecteze de la sine.

Sânge în scutec

Depistarea chiar și a celei mai mici urme de sânge în scutecul bebelușului este suficient pentru a alarma orice părinte; dar adevărul este că nu întotdeauna cauza unei alarme. Există multe motive pentru care se poate întâmpla, toate fiind temporare. Dacă ai o fetiță, este posibil să apară unele reacții adverse de la expunerea la hormonii tăi în utero. Copilul tău a fost circumcis recent? Sângele poate fi din cauza rănii.

Când să îți faci griji: orice ar fi, discută cu medicul!

Citeste mai multe informatii aici Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce

Bebe are ochii încrucișați

La început, este de așteptat un caz ușor de ochi încrucișați la bebeluș. Bebe încă încearcă să rezolve toate abilitățile noi, inclusiv vederea, și va dura ceva timp pentru a obține puțin control muscular și a perfecționa aceste tehnici de focalizare. Uneori chiar și atunci când ochii bebelușului pot părea că sunt încrucișați, este posibil să nu fie. Din cauza unei punți largi a nasului, pliurile pielii suplimentare pot masca unele dintre părțile albe ale ochilor bebelușului. Aceasta poate crea un fel de iluzie optică numită pseudoesotropie.

Când să îți faci griji: conform dnei doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir , dacă bebelușul mai arată semne de ochi încrucișați până la 6 luni, ar trebui să faci o programare la oftalmolog.

Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești mămică de bebelus? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Ce cumparam inainte de nastere?
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana
4 strategii pentru mame obosite
Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Taierea grabita a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu vi le spune nimeni
321... start la dieta pentru proaspete mamici!
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici? 

Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII