Copilul prea protejat. Prea multi parinti obositori si copii stresati - iata care sunt efectele
Daca nu cumva si tu esti unul din ei - Ii vezi in parc, la poarta scolii, pe plaja, in magazine. Sunt acei parinti superprotectivi, usor isterici. SI toată lumea pare să recunoască faptul că părinții supraprotectivi (părinții elicopter) sunt obositori. Cei mai mulți sunt de acord că probabil nu este bine pentru copii. Și totuși, tendința către așa-numitul „parenting elicopter” crește mai puternic în fiecare an....
in acest articol veti citi mai multe despre:
Leagănele sunt considerate acum prea periculoase...
Pe de altă parte, ce este greșit în a fi prudent?
Există două tipuri de stres
Stresul acut (scurt) are efecte pozitive
Stresul acut este bun pentru sistemul imunitar!
Cum rămâne cu spălarea obsesivă a mâinilor și germofobia?
Esti o mama elicopter? Afla facand acest TEST
Leagănele sunt considerate acum prea periculoase...
Chiar și leagănele - da, leagănele - sunt considerate acum de părinți prea periculoase pentru unele locuri de joacă. În ciuda absurdității brevetului unei astfel de credințe, cei mai mulți dintre noi răspundem cu un oftat și cu ochii închiși.
Dacă ar fi să spui unui părinte în anii '70 sau chiar în anii '80 că leagănele erau prea periculoase pentru copii, probabil că te-ar privi ca și cum ai două capete. În zilele noastre, îndepărtarea leagănelor de pe locurile de joacă are un aer de inevitabilitate. Știm că este o prostie, dar recunoaștem că este următorul pas logic în acest marș fără sens spre ... așteptați, spre ce anume?
Pe de altă parte, ce este greșit în a fi prudent?
Dacă copiii se pot răni, nu are sens să-i protejăm? La urma urmei, principalul job al părinților și al școlii este să-și păstreze copiii în siguranță, nu? Poate nu...
Există două tipuri de stres
Stres pe termen scurt / acut și stres susținut / cronic. Toată lumea este de acord că stresul cronic este foarte rău. La copii, stresul cronic vine din lucruri precum abuzul, neglijarea, privarea senzorială, îngrijorarea excesivă, expunerea regulată la violență și așa mai departe. O mare parte din cercetări confirmă faptul că o copilărie stresată cronic duce adesea la un adult cu anxietate, depresie și alte tulburări de dispoziție. Sau mai rau. Toată lumea este de acord că cei mici trebuie protejați de stresul cronic.
Pe de altă parte, stresul acut este răspunsul la un stimul înfricoșător, competitiv sau periculos, care se rezolvă complet în câteva secunde sau minute. Este o scurtă explozie de stres, apoi s-a terminat. Multe forme de joc, în special jocul fizic, implică un anumit nivel de stres acut. Sporturile, jocurile video și alte competiții și concursuri sunt inductoare puternice ale stresului acut. Aceasta este o parte din motivul pentru care ne bucurăm de ele. Dovada crește că stresul acut nu este doar distractiv, ci benefic, chiar necesar dezvoltării copilăriei.
Ad-Extra3:
Stresul acut (scurt) are efecte pozitive la copii
Oamenii de știință au descoperit recent că episoadele de stres acut (scurt) au avut efecte pozitive asupra dezvoltării creierului la șobolani. Șobolanii supuși în mod regulat la un stres acut minor aveau mai mulți neuroni, celule stem neuronale și conexiuni în hipocampul lor, zona creierului remarcat pentru rolul său în transformarea memoriei pe termen scurt în memorie pe termen lung. (Hipocampul este de obicei prima victimă a bolii Alzheimer.)
Într-un alt studiu, șobolanii cărora li s-a refuzat capacitatea de a se angaja în lupta normală a jocului ca "minori", au arătat probleme sociale grave ca adulți. Acești șobolani privați de stres au crescut devenind hiper-agresivi și chiar antisociali.
Mai departe, șobolanii care sunt lipsiți de stres în urma jocului cresc ca adulți care îngheață complet atunci când se confruntă cu situații stresante. Șobolanii condiționați de stres în timpul copilăriei, pe de altă parte, câștigă capacitatea de a naviga în situații stresante fără a se bloca.
Stresul acut este bun pentru sistemul imunitar!
Stresul acut ușor ajută șobolanii să învețe răspunsuri adecvate la frică ca adulți.
Stresul a fost studiat la o varietate de animale, iar concluzia generală este că stresul acut ușor este benefic pentru dezvoltarea creierului, abilități și comportamente sociale și chiar inteligență. S-a demonstrat chiar, că stresul acut, spre deosebire de stresul cronic, este bun pentru sistemul imunitar!
Cercetările arată că o cantitate sigură și controlată de stres acut, poate fi de fapt bună pentru noi, mai ales pentru copii. Stresul sigur este o modalitate de a alina o „supapă de stres” care scade de fapt nivelurile de stres cronic pe termen lung.
Părinții elicopter care încearcă să-și protejeze copiii de toate formele de adversitate nu le fac niciun favor. Efortul fizic, confruntările pe locul de joacă, competițiile, oboseala, vânătăile minore și chiar frica periodică sunt toate inducătoare de stres acut.
Căderea de pe un leagăn, de exemplu, învață un copil o varietate de lecții care pur și simplu nu pot fi învățate altfel. Dacă copiii sunt protejați de toate riscurile posibile atunci când mizele sunt reduse, cum vor naviga asumarea riscurilor atunci când sunt adulți și mizele sunt mult mai mari? În timp ce cu toții ar trebui să ne străduim să protejăm copiii de stresul cronic, lipsirea de forme sănătoase de stres sigur îi poate lăsa în imposibilitatea de a face față stresului ca adulți.
Cum rămâne cu spălarea obsesivă a mâinilor și germofobia?
Ar putea fi și asta ceva rău. Expunerea copiilor la „germeni siguri” timpuriu și des, întărește sistemul imunitar pe termen lung. De asemenea, îi face mai puțin susceptibili să dezvolte alergii și boli autoimune. Acest lucru are sens, deoarece sistemele noastre imunitare sunt slab dezvoltate la naștere. Imunitatea noastră este ca orice altceva ce facem: pentru a ne pricepe la ceva, trebuie să exersăm.
Un studiu a arătat că, cu cât copiii sunt expuși mai des la fecalele animalelor înainte de a doua zi de naștere, cu atât este mai mică șansa ca aceștia să dobândească o boală inflamatorie ca adulți.
Nu uitați că tipurile de bacterii, viruși și alți microbi care trăiesc în sol (și chiar la majoritatea animalelor și plantelor) nu sunt cei care ne îmbolnăvesc. Luăm virusuri și bacterii patogene de la bolnavi, nu de la murdărie. Prin expunerea la bogăția de bacterii inofensive și viruși care se găsesc în natură, sistemele noastre imunitare învață să facă diferența dintre microbi patogeni și non-patogeni.
Desigur, mânerele ușilor și scaunele de metrou sunt o poveste diferită. Evident, cu toții ar trebui să ne spălăm pe mâini atunci când facem schimb de germeni cu alte persoane, în special cu copiii și mai ales în sezonul rece. Dar când vine vorba de germeni generali de afară, poate nu este atât de rău dacă copiii noștri se rostogolesc în iarbă, se joacă în pământ, își îmbrățișează câinii și se îngroapă în nisip.
Politica siguranței copilului este complicată de factori legali, financiari și sociologici care sfidează adesea logica și bunul simț. Înrăutățind, specia noastră are o puternică tendință către isterie irațională, alimentată de mediatizarea senzaționalistă. Cu toate acestea, nu merită biologia și psihologia un loc la masă când vine vorba de a face politici publice cu privire la siguranța copilului?
Să rămânem în afara parentingului elicopter și să lăsăm leagănele unde sunt. Binele pe care îl fac pentru dezvoltarea copiilor noștri depășește cu mult vânătăile și juliturile ocazionale.
► Citeste: Parintii elicopter si legatura lor cu succesul scolar al copilului
Esti o mama elicopter? Afla facand acest TEST
Te-ai intrebat vreodata daca te implici prea mult in viata copilului tau? Desigur, la prima vedere pare o intrebare fara sens – orice parinte trebuie sa se implice in viata propriului copil, sub o forma sau alta. Felul in care se exercita aceasta implicare este insa determinant pentru evolutia unui copil. A-l sufoca cu grija permanenta, cu indicatii si preautii este, se pare, la fel de problematic ca si a-l ignora si a-i da libertate totala in tot ceea ce face - citeste in continuare aici.
Despre stilurile de parenting mai poti citi:
Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII