6 rețete speciale cu usturoi care vă feresc de răceală și gripă
Probabil cineva strănută chiar acum în preajma ta. Virozele și gripele își fac de cap în această perioadă, iar dacă încă nu ai fost expus, este doar o chestiune de timp. Dincolo de spălatul frecvent pe mâini și evitarea aglomerației, poți să îți ajuți sistemul imunitar să fie pregătit pentru luptă adăugând un plus de savoare în alimentație.
Iată 6 rețete delicioase cu usturoi crud, menite să-ți protejeze familia de gripe și răceli. Și partea cea mai bună? Sunt nu doar sănătoase, ci și extrem de gustoase!
in acest articol veti citi urmatoarele:
Guacamole cu usturoi
Sos Bulgaresc de castravete
Vinete cu usturoi
Sos Tiganesc
Vinegreta de usturoi
Spanac cu usturoi
Despre gripa si raceala, mai cititi
5 retete cu usturoi crud care tin departe raceala si gripa ...
Usturoiul crud nu este chiar chiar atat de gustos si usor de consumat simplu (sau poate fi, pentru unii oameni), insa inclus intr-un fel de mancare delicioasa, acesta va fi delicios. Pentru un sezon ferit de raceli si gripe, Desprecopii va recomanda urmatoarele 5 retete cu usturoi crud.
De ce ne protejeaza usturoiul de raceala?
Usturoiul protejează împotriva răcelii și gripei datorită compușilor săi activi care susțin sistemul imunitar și combat infecțiile. Iată câteva motive:
Allicina – principalul ingredient activ: Când usturoiul este zdrobit sau tăiat, se eliberează allicina, un compus cu proprietăți antimicrobiene și antivirale puternice. Aceasta ajută la distrugerea bacteriilor și a virusurilor care cauzează infecțiile respiratorii.
Stimularea sistemului imunitar: Usturoiul conține compuși de sulf care sprijină producția de celule albe din sânge, esențiale pentru combaterea infecțiilor.
Proprietăți antiinflamatorii: Consumul de usturoi ajută la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate ameliora simptomele asociate cu răceala și gripa.
Bogăție de antioxidanți:Usturoiul este bogat în antioxidanți, care protejează celulele corpului de stresul oxidativ și ajută la reducerea riscului de îmbolnăvire.
Îmbunătățirea circulației: Prin îmbunătățirea circulației sanguine, usturoiul asigură transportul eficient al nutrienților și oxigenului, susținând vindecarea și recuperarea mai rapidă.
Consumul regulat de usturoi, fie crud, fie în preparate, poate contribui la reducerea frecvenței și severității răcelilor și a gripei. Este o soluție naturală, simplă și eficientă pentru a sprijini sănătatea pe termen lung.
Guacamole cu usturoi
Un remediu incredibil de usor de preparat si delicios este guacamole cu usturoi crud.
Veti avea nevoie de:
- 3 avocado
- 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
- o lamaie verde (limeta)
- 1 1/2 ceasca ceapa rosie, tocata
- 4 rosii taiate cubulete
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita piper rosu
- 3 linguri de coriandru proaspat, tocat
Prepararea este cat se poate de simpla: se piseaza bine avocado si se amesteca cu restul ingredientelor: sucul lamaii verzi, condimentele, rosiile, ceapa, si coriandrul.
Ad-Extra3:
Sos Bulgaresc de castravete
Veti avea nevoie de:
- 2 catei de usturoi, decojiti
- 1/2 cana nuci curatate
- 2 castraveti, decojiti, fara seminte si tocati
- 1 lingurita de otet
- 1/3 ceasca ulei de masline
- 2-4 linguri de apa
- sare
Amestecati usturoiul si nucile intr-un procesor de alimente sau pisati-le intr-un mojar. Apoi adaugati restul ingredientelor si la final apa pentru a subtia sosul. Se serveste cu paine, biscuiti sarati sau cruditati.
Vinete cu usturoi
Veti avea nevoie de: - 1 vanata mare
- Ulei de masline, cat este necesar
- 4 catei de usturoi, curatati si tocati
- 2 linguri suc proaspat de lamaie
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita de sare
- 1/2 ceasca patrunjel proaspat tocat
Vanata se spala bine, se taie feliute (se lasa cu coaja) si se ung cu ulei de masline extravirgin pe ambele parti. Incalziti bine o tigaie si caliti vinetele pana devin aurii pe fiecare parte, iar cand sunt gata aranjati-le pe un platou. Intr-un castronel, amestecati sucul de lamaie cu usturoiul, 1 lingura de ulei de masline si sarea. Stropiti vinetele cu sosul rezultat, presarati patrunjelul si poftiti la masa.
Sos Tiganesc
Veti avea nevoie de:
- 1/2 ceasca rosii uscate la soare
- 1 ceasca rosii Roma
- 2 linguri de masline Kalamata
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1/4 ceasca ceapa, tocata nu foarte marunt
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de patrunjel
- 1 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita busuioc uscat
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1/8 lingurita fulgi de ardei iute
- 1/2 lingurita sare de mare
- 1/2 lingurita piper negru, proaspat macinat
Adaugati toate ingredientele intr-un procesor de alimente si amestecati-le pana se omogenizeaza. E ideal de mancat pe paine dar si ca baza pentru pasta.
Vinegreta cu usturoi
O reteta clasica pentru un dressing care se potriveste cu o mare varietate de salate.
Veti avea nevoie de:
- 1/4 ceasca otet de mere
- 1/2 ceasca ulei de masline sau ulei din seminte de floarea-soarelui
- 1/2 lingurita de sare
- 1/4 lingurita piper negru
- unul sau mai multi catei de usturoi, zdrobiti
Se agita bine primele patru ingrediente: otetul, uleiul, sarea si piperul. Ajustati unele ingrediente daca este necesar, iar la final adaugati usturoiul.
Spanac cu usturoi
Veti avea nevoie de:
- o legatura de spanac (2kg) curatat si foarte bine spalat
- o ceapa curatata si spalata
- 4-5 catei de usturoi curatati si spalati
- doua rosii decojitesau 3-4 linguri de pasta de rosii
- zeama de la o lamaie
- doua linguri de ulei
- sare
- piper proaspat macinat
- 1,5 Litri de apa
Pregatim aragazul.Pregatim o cratita mare in care punem apa, adaugam sare si lasam sa fiarba. Tocam ceapa marunt.Taiem rosiile in cubulete mici.Zdrobim usturoiul. Cand apa fierbe, punem spanacul. Adaugam spanacul in reprize, daca nu are loc toata cantitatea (pe parcurs se va face loc in cratita). Lasam sa fiarba timp de maxim doua minute, pentru a se opari bine. Pregatim o strecuratoare si rasturnam spanacul oparit. Lasam sa se scurga bine. Punem apa rece in aceeasi cratita in care am oparit spanacul. Rasturnam spanacul scurs in cratita cu apa rece (astfel spanacul isi va pastra culoarea).
Scurgem spanacul din nou si scuturam cat mai energic strecuratoarea pentru a scoate apa. Strangem spanacul puternic cu mana, pentru a scoate toata apa ramasa. Pregatim o cratita in care vom gati spanacul. Punem uleiul in cratita, adaugam ceapa si calim timp de un minut. Adaugam o jumatate de pahar cu apa calda, apoi rosiile, amestecam si lasam sa fiarba pana cand legumele devin moi. Tocam marunt spanacul scurs. Cand legumele au devenit moi, adaugam spanacul tocat in cratita, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic, timp de 5-10 minute. Adaugam apoi usturoiul zdrobit. Punem treptat zeama de lamaie, condimentam cu sare si piper macinat, amestecam si gustam. Inchidem aragazul si servim simplu, ca preparat de post (vegetarian), cu un ou ochi deasupra (cu galbenusul moale) sau ca si garnitura langa friptura.
Gripa sau raceala - ghidul simptomelor
Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala? Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala ... mai departe
Despre gripa si raceala, mai cititi:
Vaccinul antigripal e prea tarziu sa-l facem?
Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti
Pana la 42% dintre copii se pot imbolnavi de gripa
Infectiile streptococice respiratorii (cu streptococ)
Copilul frecvent bolnav
Tusea convulsiva
Sinuzita
Virozele respiratorii la copii
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
Forum de Parenting modern
autor: Desprecopii.com © Toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
ptr febra si dureri in gat?
foarte eficieente,chiar le practic
Ce bune sunt retetele! Numai ca iarna abia incepe si ne trebuie un ingredient muuult maiputernic. E vorba de miere cu propolis si laptisor de matca. Toate aceste trei produse ale stupului sunt extrem de puternice in lupta cu virusii. Iar la acestea trei se adauga si sfanta ceapa-un puternic antibiotic natural.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII