Ce probleme de infertilitate sunt specifice bărbaților și ce este de făcut? Sfatul specialistului ✔
Diagnosticul de infertilitate masculină se pune in urma unui examen medical complex, de catre o echipă medicală interdisciplinară. Cele mai frecvente situatii care duc la infertilitatea masculina sunt cauzate de probleme ce afecteaza fie producerea de spermatozoizi fie transportul acestora. Aproximativ doua treimi din barbatii infertili au parametrii spermatici suboptimali, adica functia testiculara afectata.
⇒ Mai multe informatii despre acest subiect ne ofera Dna. Embriolog Senior Mihaela Radu.
veti citi
Cum se pune diagnosticul de infertilitate masculină?
Cum tratăm infertilitatea masculină?
Injectia intracitoplasmică
Cum se pune diagnosticul de infertilitate masculină?
Diagnosticul de infertilitate masculina se pune in urma unui examen medical complex, de catre echipa medicala interdisciplinara: medic cu specializare in RUA, medic urolog si embriolog/androlog.
Examenul fizic general, istoricul medical si spermograma sunt primele investigatii care pot sa ne ghideze conduita de tratament. De obicei consultul fizic presupune examinarea organelor genitale, ecografia scrotului si intrebari legate de boli mostenite, probleme cronice de sanatate, leziuni sau interventii chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea. Medicul va poate intreba si despre obiceiurile dumneavoastra sexuale si despre dezvoltarea sexuala in perioada pubertatii.
Spermograma reprezinta analiza macro si microscopica a spermei, oferind informatii esentiale asupra functiei testiculare si a glandelor anexe. Volumul spermei, aspectul, vascozitatea si lichefierea, PH-ul, concentratia de spermatozoizi per ml si per volum, mobilitatea - procentul de spermatozoizi motili si modul in care se misca si progreseaza, forma spermatozoizilor sau morfologia toti acesti parametrii sunt cuantificati prin aceasta analiza. Pentru ca spermatogeneza este un proces extrem de complex, mai multe teste ale ejaculatului sunt necesare pentru un diagnostic corect.
In urma acestor investigatii medicul mai poate recomanda: testarea hormonala. Hormonii produsi de glada pituitara, hypotalamus si testicule joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea sexuala si testiculara. Testarea genetica atunci cand concentratia de spermatozoizi este foarte mica sau acestia lipsesc din proba, testele genetice pot diagnostica sindroame congenitale sau mostenite.
Teste de laborator suplimentare ca de exemplu testele de aglutinare care indica existenta anticorpilor antispermatici in ejaculat, testarea functiei spermatice de exemplu testarea vitalitatii- supravietuirea spermatozoizilor dupa ejaculare, testarea integritatii ADN-ului spermatic care ne indica capacitatea de atasare si fertilizare a ovocitului, si ne ghideza in alegerea corecta a metodei de RUA.
Cum tratăm infertilitatea masculină?
Odata facute aceste investigatii vom avea un tablou aproape complet. De cele mai multe ori insa restabilirea functiei testiculare necesita o perioada indelungata de timp, sau infertilitatea poate fi cauzata de mai multi factori greu de stabilit si controlat. Medicul poate interveni chirurgical, poate trata infectiile tractusului urogenital descoperite, poate trata anumite probleme cauzate de disfunctiile erectile, poate recomanda tratament hormonal si medicamentos, dar de cele mai multe ori, singura optiune a unui barbat infertil sa devina tata, sunt tehnicile de reproducere umana asistata.
Injectia intracitoplasmică
Injectia intracitoplasmica este cea mai frecvent folosita tehnica de RUA in cazul infertilitatii masculine. Tehnica presupune ca fertilizarea ovocitului sa aiba loc in afara corpului femeii, in laboratorul de embriologie, intr-un mediu extrem de controlat.
Tehnica se realizeaza exclusiv prin manipularea ovocitului si spermatozoidului de catre embriolog. Presupune selectarea unui spermatozoid normal morfologic, cu motilitate progresiva si prin manipulare microscopica fertilizarea are loc prin injectarea spermatozoidului direct in citoplasma ovocitului. Se foloseste in cazul probelor de sperma severe cu parametrii mult suboptimali: concentratie mica, mobilitate astenica, morfologie anormala, dar si atunci cand recoltarea spermatozoizilor s-a realizat chirurgical prin biopsie testiculara.
Am amintit doar cateva cauze, metode de depistarea si tratament la care putem apela atunci cand ne confruntam cu diagnosticul de infertilitate. Este important insa de mentionat ca fertilizarea in vitro este un domeniu intr-o dinamica continua. Exista multe optiuni care pot fi particularizate in functie de diagnosticul de cuplu. De aceea discutia cu medicul curant si embriologul poate duce la gasirea solutilor rapide de tratament.
Despre perioada de concepere a unui copil, te sfatuim sa citesti si:
Cat timp trebuie sa incerc pana raman insarcinata? Raspunsul si sfatul medicului
Care este legatura intre fertilitate si varsta femeii? Dar a barbatului? - Sfatul specialistului
10 întrebări pe care toate femeile le au atunci când își doresc un bebe pentru prima dată
Infertilitatea la barbati: 10 cauze care o pot provoca, iar unele din ele sunt foarte comune
Exista zece motive majore care pot provoca infertilitate unui barbat, desi de obicei nu manifesta simptome vizibile. Adesea, infertilitatea masculina este identificata numai dupa incercarile persistente, nereusite de conceptie ale cuplului.
Infertilitatea la barbati: 10 cauze care o pot provoca, iar unele din ele sunt foarte comune...
autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia doamnei Embriolog Senior Mihaela Radu
Toate drepturile rezervate Desprecopii
PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă
12 săptămâni de sarcina
- Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
- Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
- Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
- Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
până la naștere
- Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
- Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
- Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
- Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului
- Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
- Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
- Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
- Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de oboseală
*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj