Lectiile barbatilor: Infertilitatea masculina

Lectiile barbatilor -  Infertilitatea masculina

Lectiile barbatilor: Infertilitatea masculina

Multi doctori definesc infertilitatea ca fiind imposibilitatea conceptiei dupa cel putin un an de incercari. Cercetarile au aratat ca circa o treime din cazurile de infertilitate sunt rezultatul unei probleme masculine, in general legate de cantitatea si calitatea spermei partenerului de sex masculin. De aceea majoritatea barbatilor considera infertilitatea o problema dificila, pe care n-o pot accepta prea usor.

Cum sa abordam infertilitatea masculina?

Multi doctori definesc infertilitatea ca fiind imposibilitatea conceptiei dupa cel putin un an de incercari. Cercetarile au aratat ca circa o treime din cazurile de infertilitate sunt rezultatul unei probleme masculine, in general legate de cantitatea si calitatea spermei partenerului de sex masculin. De aceea majoritatea barbatilor considera infertilitatea o problema dificila, pe care n-o pot accepta prea usor.

Ce se poate intampla rau?

Un test al spermei poate furniza un diagnostic clar al majoritatii cazurilor de infertilitate masculina. Anormalitatile pe care un astfel de test le poate detecta sunt:

  • Numar mic de spermatozoizi fata de numarul normal de cel putin 20 milioane spermatozoizi per mililitru de sperma.
  • Nu exista nici un spermatozoid, datorita unei disfunctii testiculare.
  • Slaba mobilitate/motilitate a spermatozoizilor.
  • Defecte de forma (morfologie) ale spermatozoizilor

Aceste anormalitati nu sunt insa singurele cauze ale infertilitatii masculine. Pot sa existe dificultati sexuale cum ar fi probleme de ejaculare si impotenta. Cercetarile au aratat de asemenea ca un mare numar de cupluri sufera de "infertilita imunologica", caz in care sistemul imunitar al partenerei respinge sperma partenerului. Exista de asemenea un numar in crestere de barbati care sunt infertili ca urmare a vasectomiilor.

 Posibilitati de tratament

Tratatamentul poate varia in functie de cauza si gravitatea problemei. Din cauza ca unele tratamente nu sunt prea raspandite sau sunt prea scumpe, doctorii si pacientii se confrunta cu multe decizii dificile. In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva dintre tratamentele principale.

Tratamentul medicamentos

Nu exista nici un medicament care sa creasca concentratia de spermatozoizi sau sa corecteze forma acestora, dar totusi unele medicamente au fost folosite cu succes in tratamentul impotentei. De asemenea, cand partenerul de sex masculin sufera de o boala numita hypogonadism -  in care testiculele nu pot produce spermatozoizi din cauza stimularii hormonale insuficiente sau inadecvate a testiculelor - se poate recurge la un tratament hormonal pentru stimularea testiculara.

Fertilizarea "in vitro" (artificiala)

Fertilizarea in vitro (IVF) foloseste tehnica originala a "eprubetei" si este metoda de conceptie asistata cea mai larg raspandita pe glob. Se preleveaza unul sau mai multe ovule din ovare si se fertilizeaza in laborator, folosind sperma partenerului de sex masculin. O parte dintre embrionii astfel rezultati pentru implantare si sarcina. Desi aceasta tehnica a fost dezvoltata pentru tratarea infertilitatii feminine, ea se dovedeste utila si pentru problemele datorate numarului mic de sprematozoizi produsi sau defectele de forma ale acestora. Metodele moderne de preparare (spalare si cultura) pot de asemenea sa imbunatateasca viabilitatea esantioanelor de sperma si sa favorizeze fertilizarea ovulelor.

Inseminarea artificiala

Inseminarea cu sperma de la un donator de sperma a fost in general o metoda rezervata cazurilor de anormalitati grave si este realizata cu sperma de la un donator anonim. Cu noile tehnici cum ar fi injectia intracitoplasmica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm injection sau ICSI) se pot obtine insa cazuri de sarcina l oncentratii de spermatozoizi mult sub cele normale si astfel s-a largit gama tratamentului cu sperma provenita de la partenerul de sex masculin.

Schimbarea stilului de viata

Numarul de spermatozoizi sanatosi produsi se poate maximiza prin renuntarea la fumat, prin consum redusde alcool si in general prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Evitati saunele si baile prea fierbinti si incarcati sa evitati pe cat posibil stresul. Daca serviciul pe care il aveti va expune la riscuri potentiale, asigurati-va ca masurile sanitare si de protectie sunt respectate cu strictete.

Cum sa abordam infertilitatea

Capacitatea unui barbat de a se obisnui cu o problema de infertilitate depinde da cat de bine reactioneaza din punct de vedere emotional. In mod obisnuit, barbatii se simt deprimati si stresati, dau toata vina pe ei insisi pentru dezamagirile partenerei si se vad pe sine insisi decazuti din calitatea de barbat adevarat. Multi barbati isi fac griji ca partenera ii poate parasi pentru cineva fara probleme de infertilitate. Pentru acestia este important sa discute cat mai mult cu partenera si poate cu cineva de specialitate. Desi nu pare la prima vedere asa, o problema de fertilitate este de domeniul medical si nu trebuie sa induca nici un fel de opinii asupra sexualitatii, potentei sau virilitatii unui barbat.

Editor: Emilia Manea

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 30:

  1. beata
    beatatrimis la 4/5/2015

    Ce tratament e pt azoospermie ajutor va rog

    Raspunde la acest comentariu
  2. Iulia
    Iuliatrimis la 21/2/2012

    Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:iulia_305@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  3. dana
    danatrimis la 27/1/2012

    eu si sotul meu ne confruntam cu aceeasi problema ,nu sunt destui spermatozoizi in urma analizei facute de el,a fost un soc ptr.toti.as vrea sa ne ajute cineva in masura cu un tratament ptr.asa ceva ..

    Raspunde la acest comentariu
  4. claudiu
    claudiutrimis la 24/1/2012

    am fost diagnosticat cu oligoteratoastenospermie,doctorul urolog care m-a diagnosticat a zis ca nu exista tratament,nu stiu ce sa fac

    Raspunde la acest comentariu
  5. luminita
    luminitatrimis la 29/12/2011

    ce tratament un exista momentan pe piata pt dignosticul de azospermie

    Raspunde la acest comentariu
  6. dany
    danytrimis la 22/12/2011

    pentru oligospermografie cam ce remediu recomandati?

    Raspunde la acest comentariu
  7. trimis la 13/12/2011

    ce tratamente exista ptr infertilitate masculina

    Raspunde la acest comentariu
  8. elena
    elenatrimis la 11/7/2011

    Sotul meu a fost diagnosticat cu oligospermie astenospermie marcata. Dr. ne-a spus ca singura posibilitate este FIV. Insa pot sa va spun ca am langa mine o persoana deosebita , ma refer la sot, care mi-a propus ca in cazul in care nu am reusi prin FIV sa apelam la inseminare cu donator necunoscut. Nu suntem de acord sa infiem atata timp cat unul din noi poate.Asa cel putin este copilul meu , il simt cum creste in burtica mea si nu avem cum sa nu-l iubim. Dar cand infiezi nu stii ce iei. Imi cer scuze si va rog sa nu ma intelegeti gresit. Asa gandim noi. Insa nu as fi niciodata de acord sa ma culc cu cineva pt. a ramane insarcinata. Atunci chiar mi-as trada sotul.Oricum , este o hotarare care ii priveste doar pe soti si cel mai indicat este sa nu stie nimeni. Stiti ca lumea este rea si te judeca fara sa te cunoasca sau sa sie prin ce-ai trecut. Si oricum , in oala acoperita nu dau muste. Va salut si nu va pierdeti credinta si speranta. Sa aveti copii mult doriti.

    Raspunde la acest comentariu
  9. tyq
    tyqtrimis la 10/10/2010

    salutare !pentru cei cu nr mic de s permatoizi incercati 3 luni de zile branca urasului 3-sau 4 ori pe zi cate o lingurita ....sa vedeti ce ce multi vor iesi...mult succes

    Raspunde la acest comentariu
  10. cocut
    cocuttrimis la 25/4/2010

    Cumnatul meu a avut aceasta problema.A mers la Sovata si,in urma unor masaje facute de specialisti,

    Raspunde la acest comentariu
  11. miki
    mikitrimis la 24/5/2009

    E DUREROS SA NU AI COPII MAI ALES KND EL ARE O PROBLEMA SI NU RECUNOASTE

    Raspunde la acest comentariu
  12. alexandru
    alexandrutrimis la 10/11/2008

    bun articolul. in felul acesta ne informam cat mai bn. tot asa!

    Raspunde la acest comentariu
  13. ana maria   salaj
    ana maria salajtrimis la 29/9/2008

    buna santem un cuplu tanar si tot asa ne confruntam si noi cu problema nr de spermatozoizi prea mic.am facut analize si ni sa dat un medicament care zicea d-nul doctor ca e ceva vitamine se numea vitralius daca bine miamintesc.daca vreun medic specialist in problema asta vede acest mesaj va rog sami trimiteti un raspuns prin emaill sau orice alta solutie aveti pt asa ceva ca sat disperata.any_guapa_30@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  14. naomi
    naomitrimis la 12/3/2008

    sotul meua re si el aceeasi problema,numarul de spermatozoizi este mult prea mic pentru a concepe un copil,suntem disperati,nici nu mai stim ce sa mai facem,tratamente din cate am inteles nu sunt!si cand ma gandesc ca suntem tineri imi vine rau!poate ca pana la urma o sa infiem un copil...

    Raspunde la acest comentariu
  15. laurentiu
    laurentiutrimis la 24/7/2007

    Intr-adevar infertilitatea este o problema serioasa. Va sugerez cateva optiuni:-se poate consuma polen de la albine 1 lingura pe zi, ginseng, alimente yang(orez, mei, hrisca) -se practica dusul cu apa rece pe testicule-nu se recomanda abuzuri sexuale(pierderea de samanta prin ejaculari repetate; organismul uman nu este nicidecum fabrica)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII