Este importantă testarea genetică la inceputul sarcinii? Ce teste sunt recomandate? - sfatul medicului
Despre testele genetice, femeile însărcinate au multe nelămuriri. Este recomandată testarea genetică tuturor gravidelor? Și când se face? Ce teste genetice sunt recomandate?
🔹 Ne răspunde la aceste întrebări dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrică-ginecologie.
Sfatul medicului si raspunsul la aceste intrebari
Investigatiile efectuate in timpul sarcinii au scopul de a ne asigura ca sarcina decurge fara probleme iar daca exista o problema aceasta sa fie identificata cat mai devreme in cursul sarcinii, ideal inca din primul trimestru.
In mod clasic screeningul pentru anomalii cromozomiale se efectueaza prin dublu test care consta intr-o analiza de sange si un examen ecografic ce are loc intre 11 saptamani si 14 saptamani de sarcina rezultatul fiind un rezultat statistic si care are rolul de a identifica sarciniile ce au nevoie de investigatii suplimentare cum ar fi biopsia de vilozitati coriale sau amniocenteza, investigatii ce vin cu riscuri suplimentare.
O modalitate de testare relativ noua si care nu are dezavantajele dublului test, este reprezentata de testul prenatal noninvaziv sau NIPT - denumirea prescurtata din engleza, testul fiind cunoscut si sub alte denumiri care reprezinta marca comerciala.
Acest test se bazeaza pe identificarea si analiza fragmentelor de ADN fetal circulante in scopul detectarii eventualelor anomalii cromozomiale, fiind un test ce se poate efectua de la aproximativ 9-10 saptamani de sarcina.
Ofera posibilitatea de a identifica cele mai comune anomalii cromozomiale: trisomia 21, 13 si 18, unele teste putand recunoaste si alte trisomii si microdeletii.
Are o rata buna de detectie insa este mai putin eficace in cazul sarcinilor multiple, sarcinilor obtinute prin fiv, gravide obeze, mame surogat si sarcini mai mici de 10 saptamani.
Se recomanda in principal a fi efectuat de gravidele peste 35 de ani si de cele cu risc crescut crescut, dar posibilitatea de a efectua acest test trebuie adus la cunostinta tuturor gravidelor.
Poate fi insa efectuat de orice gravida care doreste sa se asigure cat mai devreme in cursul sarcinii ca riscul de astfel de anomalii este mic, decizia de testare fiind una personala.
Testele prenatale: privire generala pe trimestre de sarcina
Testele prenatale sunt una dintre multele metode prin care medicul dumneavoastra poate verifica starea dumneavoastra si a fatului.
In continuare va prezentam o trecere in revista a testelor prenatale.
Despre testele prenatate, mai poti citi:
Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Analizele in sarcina si teste obligatorii în sarcină indiferent de varsta
Testele prenatale: privire generala
Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Aplicatia SARCINA PE SAPTAMANI - ODISEEA SARCINII este cea mai descarcata aplicatie despre sarcina, in limba romana - cu este 500k descarcari. Cu aceasta aplicatie tu mami dari si tati - puteti afla in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce riscuri poate aduce sarcina, cum ai putea sa nasti si cum sa te pregatesti pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2025)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii © 2025
Cu contributia dlui Dr. Andrei Cucu, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII