Analizele în sarcină și teste obligatorii în sarcină indiferent de vârstă - sfatul medicului
Analizele și testele de sarcină pe care le face o graviduță în timpul sarcinii sunt pași importanți pentru monitorizarea sarcinii și pentru ca medicii să se asigure că viitoarea mămică poate duce cu bine sarcina la final. Există însă teste sau analize de sarcină care trebuie făcute obligatoriu - de viitoarea mamă? Iată sfatul medicului.
Teste obligatorii în sarcină, indiferent de vârstă: Analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemiei, acid uric, uree, creatinina, VDRL, HIV, Anticorpi anti HVC şi antigen HBs în fiecare din cele 3 trimestre de sarcină), examen bacteriologic al secreţiei vaginale, urocultură.
- veti citi:
Consultul preconceptional
Teste obligatorii în sarcină, indiferent de vârstă
Exista 3 morfologii importante in cursul sarcinii
Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Factori de risc in sarcina
Suport si grupuri de burtici
Consultul preconceptional
Toate femeile care doresc un bebe sanatos sunt sfatuite sa efectueze un consult preconceptional. Cu ocazia acestei consultatii se poarta o discutie despre antecedentele fiziologice si patologice, alergii medicamentoase, antecedente ginecologice, recomandari referitoare la un set de analize care apreciaza buna functionare a organismului, particularizat in functie de patologia asociata fiecarei femei (unde este cazul).
Tot aici se discuta despre alimentatia si medicatia necesara cu ocazia conceptiei.
Setul standard de analize preconceptionale este alcatuit din:
- HLG
- Grupa sangvina si Rh pentru sot si sotie
- glicemie
- uree si creatinina
- transaminaze, bilirubina
- APTT
- sumar de urina si urocultura
- TSH si free T4
- HIV pentru ambii parinti
- VDRL pentru ambii parinti
- Ag HBs pentru ambii parinti
- Ac anti HVC pentru ambii parinti
Cu ocazia acestei vizite se discuta si despre probele infectioase specific sarcinii - profilul TORCH - acronimul medical al unei pleiade de 5 sau mai multe infectii congenitale, cel mai frecvent de natura virala, care afecteaza fatul sau nou nascutul: T- toxoplasma, R- rubeola, C-citomegalovirus, H-herpes simplex 2, si altele.
Toxoplasma gondii - este un parazit care se poate transmite in timpul sarcinii la gravida prin consumul de hrana contaminata. Infectia este adesea asimptomatica. Fatul poate fi infectat prin intermediul placentei. Sunt afectate in special creierul si retina fatului.
Rubeola - severitatea infectiei cu virusul rubeolic depinde de momentul dobandirii infectiei: consecinte severe sunt in trimestrul I, asimptomatic in trimestrul III. Efectele asupra fatului pot fi: oculare, anomalii cardiace, surditate, retard de crestere, retard mental.
Infectia cu cytomegalovirus - gradul de severitate al infectiei variaza in functie de momentul dobandirii infectiei la fat. Efectele asupra fatului sunt: prematuritate, retard decrestere intrauterina, hidrocefalie, hepato-splenomegalie, anomalii hematologice.
Virusul herpetic - poate fi transmis intrauterin sau in timpul nasterii pe cale vaginala. Efecte asupra fatului: afectare nervoasa, ocular, cutaneo-mucoasa.
De mentionat si determinarea Listeria monocytogenes - implicata in gastro-enterite si entero-colite la mama cu afectarea fatului (sepsis neonatal).
Teste obligatorii în sarcină, indiferent de vârstă
Analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemiei, acid uric, uree, creatinina, VDRL, HIV, Anticorpi anti HVC şi antigen HBs în fiecare din cele 3 trimestre de sarcină), examen bacteriologic al secreţiei vaginale, urocultură.
Exista 3 morfologii importante in cursul sarcinii:
- prima este in saptamana 12 - ecografia morfologica de trimestru I, asociata dublului test pentru investigarea malformatiilor cromozomiale (sindrom Down, sindrom Edwards si sindromul Patau). De mentionat faptul ca acest test nu are valoare absoluta. Este un test statistic si trebuie interpretat ca atare, foarte importanta fiind experienta ecografistului si corectitudinea recoltarii analizelor. Daca dublul test a iesit modificat se poate tenta efectuarea punctiei de vilozitati coriale pentru un diagnostic precoce de certitudine al patologiei suspectate. Este foarte important de adaugat faptul ca exista un risc de 2% de mozaicism in cazul efectuarii acestei punctii de vilozitati coriale.
O alternativa viabila este efectuarea amniocentezei intre 17 si 22 saptamani care pune diagnosticul de certitudine de malformatii genetice. In ambele situatii exista un risc de avort spontan, corioamniotita, putand duce pana la histerectomie. Oportunitatea efectuarii acestor teste invazive de altfel, se discuta cu medicul curant.
- a doua, ecografia morfologica de trimestru II , se face in saptamana 20-22 cand se evidentiaza anomalii morfologice cu studierea atenta a tuturor organelor interne.
- a treia este revaluarea morfologica de trimestru III care se face in saptamana 30-32.
Reevaluarea analizelor se face periodic atat in trimestrul II cat si in trimestrul III pentru aprecierea functionarii normale a organismului mamei (anemie, tulburari de coagulare, infectii urinare sau in sfera genitala, determinarea eventualelor incompatibilitati de grup si/ sau Rh, etc).
Daca in primele 2 trimestre vizitele la medicul obstetrician sunt lunare, in trimestrul III de sarcina vizitele sunt bilunare. Pe masura ce ne apropiem de termen, in saptamana 35 se face consultul ginecologic pentru aprecierea situatiei locale obstetricale si recoltarea analizelor din sfera genital in vederea pregatirii pentru nastere.
In saptamana 36 se face o ultima reevaluare biologica pentru pregatirea pentru nastere, diagnosticul unei anemii, infectie urinara sau genitala trebuind sa fie tratata ca atare conform antibiogramei pentru a preveni afectarea fatului.
In ultima luna de sarcina, vizitele la medic vor fi saptamanale . De ce? Cu acesta ocazie apreciem starea de bine a fatului, prezenta sau absenta contractiilor si reactivitatea copilului prin efectuarea cardiotocogramei. Se apreciaza si situatia locala obstetrical - aprecierea bazinului obstetrical pentru a stabili posibilitatea nasterii pe cale naturala.
Ce analize sunt gratuite pentru gravide?
Din pacate, multe dintre romancele insarcinate nu-si cunosc drepturile si nici faptul ca au acces la un set de analize uzual, care include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total si calciul ionic, magneziu, sideremia, sumarul de urina, urocultura, VDRL, HIV si grupa sangvina si Rh citeste in continuare aici >
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Factori de risc in sarcina
Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Lacul de unghii: risc in timpul sarcinii
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!
Nivelul scazut al seleniului si riscul de preeclampsie in sarcina
Substantele chimice din alimente pot dubla riscul de avort spontan
Infectiile urinare in timpul sarcinii
7 consecinte ale fumatului in timpul sarcinii
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Mai 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: pentru desprecopii.com dna dr Cristina Vladu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Baneasa - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII