Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.

Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. 

Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

- vei citi:
Noul coronavirus este un agent patogen redutabil
Coronavirusul și sarcina
Cum se transmite noul coronavirus?
Află de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Epidemia provocată de noul coronavirus izbucnită în China la finalul anului trecut, este un subiect de interes pentru întreaga lume, mai ales că a fost prezentată la un moment dat ca o potențială pandemie. Pentru a clarifica termenii, pandemia este o epidemie ce se întinde pe un teritoriu foarte mare, chiar la nivel global.

Ultima pandemie, comparabilă cu ceea ce se anunță acum în cazul noului coronavirus, este gripa spaniolă de acum 100 de ani. Extinsă la nivel global, aceasta a ucis între 10 și 20 % dintre indivizii infectați, ducând la o reducere a populației cu 3-5% la nivel mondial la acele vremuri. A fost una dintre cele mai devastatoare epidemii din toate timpurile, însă ce a frapat la ea, pe lângă rata mortalității, a fost gradul de penetrabilitate. Cazuri de gripă spaniolă au fost înregistrate atunci până și în cele mai îndepărtate insule din Pacific și în comunități arctice izolate, și asta înainte de apariția transportului aerian comercial. De aceea sunt voci care susțin că în zilele noastre o pandemie ar avea un efect copleșitor la nivel global.

Noul coronavirus este un agent patogen redutabil

Totuși, numărul de cazuri în afara Chinei este destul de redus, iar mortalitatea de 2-3% nu este ieșită din comun, deci la prima vedere nu ar trebui sa intrăm în panică. Cu toate acestea trebuie recunoscut faptul că noul coronavirus este un agent patogen redutabil și ar trebui tratat cu respectul care i se cuvine.

Pentru a ne proteja de acesta nu trebuie sa purtăm măști, ci mai degrabă sa practicam o buna igiena a mâinilor și să evităm să ne atingem fața. In cazul in care incepem sa tușim sau sa strănutăm avem obligația morală de a purta o masca chirurgicala, pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru. Nu ar trebui sa apelam la spitalele deja supraaglomerate decât dacă aceste simptome se însoțesc și de o reală dificultate de a respira.

Coronavirusul și sarcina

Deși la noi în țară nu s-au înregistrat cazuri încă, iar pericolul coronavirus pare unul îndepărtat, din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum.

Acest virus provine din familia coronavirus, care include alte virusuri cum ar fi MERS, SARS, precum și alte variante mai puțin virulente, care produc răceli banale. În acest moment, consensul în lumea medicală este că noul coronavirus este mai transmisibil decât SARS, însă mortalitatea este mai scăzută. Dovezile de până acum indică faptul că transmiterea de la om la om pare să fie mai mare decât la SARS și până acum s-a dovedit că transmisia se face în mare parte prin picături de secreție respiratorie. Cu alte cuvinte acest virus este vehiculat de picături emise prin strănut sau prin tuse de la o persoană infectată, pe distanțe scurte. Dacă aceste picături vin în contact cu ochii, nasul sau gura unei alte persoane, direct - sau indirect, prin vehicularea cu mâna - acea persoană va deveni infectată.

Cum se transmite noul coronavirus?

Pentru a clarifica lucrurile, până în acest moment se pare totuși că acest virus nu se transmite prin aer. Există alte virusuri care se transmit prin aer cum ar fi varicela, însă nu este cazul noului coronavirus. Acest nou coronavirus se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor. Si aici se impune o explicație - de exemplu atunci când o persoană tușește sau strănută, picăturile de secreție cad pe anumite suprafețe, cum ar fi spre exemplu butoanele unui lift, sau o masă, sau un scaun, iar acest virus ar putea să rămână acolo viu până la câteva zile. Când altcineva atinge aceste suprafețe și ia acest virus pe mână, dacă-și va atinge cu acea mână ochii, nasul sau gura înainte să se spele pe mâini, atunci va fi infectat. De aceea ar trebui să punem accent pe igiena mâinilor în primul rând. Virusul este distrus de majoritatea dezinfectanților dintre cei mai comuni precum alcoolul medicinal, însă este de ajuns chiar o spălare cu apă și săpun.

Pentru coronavirus, în general, pacienții devin contagioși atunci când au simptome, când deja tușesc sau strănută. Contagiozitatea unei persoane la care virusul se află în perioada de incubație este foarte foarte scăzută.

Astfel, consensul în lumea medicală este că, cel mai eficient mod prin care ne putem proteja de acest nou virus este igiena personală adecvată. Ar trebui să ne spălăm pe mâini în mod regulat cu apă și săpun și să evităm să ne atingem fața cu mâinile.

Ad-Extra3:

Află de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Sună foarte simplu, însă este cel mai complicat lucru, pentru că avem tendința să ne atingem fața cu mâinile mult mai mult decât ne dăm seama. Și ceea ce este mai interesant și mai important de spus, este că măștile nu oferă niciun fel de protecție. Ba mai mult, din cauza faptului că întotdeauna avem tendința de a ne ajusta masca cu mâinile, purtând o mască nu facem altceva decât să ne creștem riscul de a infecta. Măștile nu ne dau decât un sentiment de falsă siguranță. Măștile sunt în schimb foarte eficiente atunci când trebuie să îi protejăm pe ceilalți din jurul nostru, atunci când suntem deja infectați și riscăm prin tuse sau strănut să dăm virusul mai departe. Acesta este singurul moment în care avem nevoie de măști.

Pentru a recapitula: noul coronavirus este redutabil însă este puțin probabil să provoace următoarea pandemie. Pentru a ne proteja de acesta nu trebuie sa purtăm măști, ci mai degrabă sa practicăm o bună igienă a mâinilor și să evităm să ne atingem fața. În cazul în care începem sa tușim sau să strănutăm avem obligația morală de a purta o mască chirurgicală, pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru. Nu ar trebui sa apelăm la spitalele deja supraaglomerate decât dacă aceste simptome se însoțesc și de o reală dificultate de a respira.

Ce este coronavirus - virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Wuhan, orașul central din China, unde a fost detectat coronavirusul, a anunțat Marți o serie de măsuri noi, inclusiv anularea viitoarelor sărbători de Anul Nou Lunar, care se așteptau să atragă sute de mii de oameni. Se știe că cel puțin 9 persoane au murit (minim 440 au fost afectate) în urma virusului, care a apărut în orașul chinez Wuhan în Decembrie. Citeste mai departe AICI

Despre imunitate, merita citit si:

5 modalitati usoare de a stimula imunitatea copiilor
6 moduri de a creste imunitatea copilului in sezonul rece
Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim
Cafea cu ulei de nuca de cocos: sau cadoul zilnic de energie si imunitate 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

→  autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII