Dezvoltarea emoțională a băieților de la 6-13 ani: etapa de identificare a genului și a construirii increderii in sine
Intre 6 si 13 ani - este vârsta în care băieții realizează clar rolul de gen și se implică în activități „băiețești”. O caracteristică specială este faptul ca in aceasta perioada, baietii au nevoie de timp de calitate cu tăticii lor. In aceasta etape psihologii ne indeamna sa respectam individualitatea baietelului, sa ii incurajam interesele si sa il invatam cum sa se comporte cand e criticat.
→ Iata sfaturi pentru dezvoltarea emotionala a baietilor de la 6-13 ani: etapa de identificare a genului si a construirii increderii.
veti citi
Etapa 2, de la 6 la 13 ani - etapa de identificare a genului
Băieții sunt băieți ...
Respectă-i individualitatea insă nu il constrânge intr-un tipar
Incurajează-i interesele
Invață-l cum se comporte când este criticat
Când băietii plâng
Cum să petreci mai mult timp de calitate cu copilul tău: cateva idei pentru rutina zilnică
Despre dezvoltarea emoțională a copilului
Etapa 2, de la 6 la 13 ani - etapa de identificare a genului
Intre 6 si 13 ani - este vârsta în care băieții realizează clar rolul de gen și se implică în activități „băiețești”. O caracteristică specială este faptul ca in aceasta perioada, baietii au nevoie de timp de calitate cu tăticii lor.
Iata ce considera psihologii ca fiind următoarele puncte de reper in educatia unui băiat de această vârstă:
Băieții sunt băieți ...
Ideea de aici nu este să încerci să-ți protejezi copilul de ceea ce poți considera activități masculine și mai degrabă agresive, ci mai degrabă, să te ocupi doar de faptul că el are aceste tipuri de interese.
Prețuiește interesele baietelului tau, în timp ce ii încurajezi creșterea, independența și sentimentul de aventură. Dacă vrea să se joace cu un pistol de jucărie sau să joace jocuri video violente - va găsi o cale, în ciuda restricțiilor tale.
Baiatul este incantat sa faca activitati sportive cu tati iar timpul petrecut impreuna ii lasa amintiri pretioase si multă incredere in el. Aceasta este o etapa importanta in care se construieste increderea in sine. Citeste Taticii si acele momente care conteaza
Respectă-i individualitatea si nu il constrânge intr-un tipar
Respectă-i individualitatea, deoarece „băiatul” nu are o definiție inchisa. Există diferite stiluri pentru a exprima masculinitatea și, desigur, este în regulă să ai interes și pentru activitățile feminine.
Ad-Extra3:
Incurajează-i interesele
Încurajarea intereselor diverse. Problema multor părinți este că își doresc ca copiii lor să fie la fel ca ei și să aibă aceleași interese. Dar încurajarea fiului tău să se implice în diferite activități îi va îmbogăți viața și îl va ajuta să aprecieze libertatea de alegere. Incurajeaza-i interesul in muzica, in pictura, sport sau activitati care il pasioneaza.
Invață-l cum se comporte când este criticat
Învață un băiat cum sa reactioneze la critici. Arată-i cum se poate apara fără să fie excesiv de agresiv.
Când băietii plâng
Auzim deseori automatisme de genul - un baiat nu trebuie sa planga - nu plange pentru ca esti baiat - numai fetele plang...
Si totusi copiii au emotii, sentimente si frustrari. De ce ar trebui un baietel sa isi reprime emotia si sentimentele si a nu plange, cand simte nevoia? De ce cerem copiilor sa asculte de dogme depasite? Iata sfatul psihologului...
Cum să petreci mai mult timp de calitate cu copilul tău: cateva idei pentru rutina zilnică
Pe măsură ce fiecare aniversare a copilului tau trece, anii par să aibă viteză supersonică. Copiii de 5 luni devin repede în vârstă de 5 ani și cât ai clipi din ochi, în vârstă de 15 ani. Acest marș al timpului care transformă bebelușii în copii mari este "celălalt" ceas biologic cu care se confruntă cuplurile de parinti. Fiecare zi aduce provocări, repere noi și minuni, dar uneori, provocările legate de jonglarea vieții noastre adulte ne împiedică să apreciem pe deplin nuanțele delicate ale copilăriei copiilor nostri...
Deși zilele petrecute împreună cu copiii par sa fie lungi, realitatea este ca anii zboară. Si intr-o buna zi, te trezesti ca al tau copil zboara din cuibul parintesc spre alte zari ...Iata cateva idei care te pot ajuta sa petreci mai mult timp de calitate cu copilul tau.
► Citeste si 17 sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului tau
Despre dezvoltarea emoțională a copilului, mai poti citi
Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
Copiii si reglarea emotionala
Cand baietii plang - sfatul psihologului
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
10 complimente de care are nevoie copilul tau
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Referinte: The Journal of Psychology
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)
The Everything Parent's Guide To The Strong-Willed Child: An Authoritative Guide to Raising a Respectful, Cooperative, And Positive Child - Paperback – March 4, 2012 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII