Lipsa de vitamine la copii: ce vitamine pot fi deficitare și cand se recomandă suplimente - recomandari
Pot avea copiii lipsa de vitamine? Cat de prevalent este deficitul de vitamine la copii? Ce vitamine reprezintă cea mai mare îngrijorare? Care copii sunt mai expuși riscului deficienței? Copiilor trebuie să li se administreze suplimentar vitamine? Iata intrebari pe care si le pun parintii, cand e vorba despre vitamine si suplimente alimentare pentru copii.
Avem informatii si recomandari despre necesarul de vitamine al copiilor de la Academia Americana de Pediatrie si Institutul de Sanatate Publica din Marea Britanie.
- veți citi:
Pot avea copiii lipsă (deficit) de vitamine?
Cât de frecvent este deficitul de vitamine la copii?
Cine prezintă riscul carenței de vitamina D?
Cum rămâne cu mofturoșii la mâncare?
Cand are nevoie un copil de suplimente de vitamine?
despre vitamine, alte informatii
Pot avea copiii lipsă (deficit) de vitamine?
Conform Academiei Americane de Pediatrie, deficitul excesiv de vitamine este neobișnuit la copii, în afară de vitamina D.
Copiii care au in general piealea acoperita (locuiesc in tari nordice), au o pigmentare ridicată a pielii sau care petrec puțin timp în aer liber riscă să aibă un nivel scăzut de vitamina D.
Se pot lua vitaminele din alimentatie? Mulți părinți raportează că alimentayia copiilor lor este limitată în funcție de varietate, mărimea porției sau ambele. Dar cât de prevalent este deficitul de vitamine la copii? Ce vitamine reprezintă cea mai mare îngrijorare? Care copii sunt mai expuși riscului deficienței? Copiilor trebuie să li se administreze suplimentar vitamine?
Cât de frecvent este deficitul de vitamine la copii?
Pentru majoritatea copiilor, vitaminele sunt relativ ușor de obținut printr-o alimentatie mixtă și variată, incluzând zilnic alimente din cele cinci grupuri alimentare. Dar copiii cu o boală acută sau cronică pot avea cerințe diferite.
Părinții și cadrele medicale sunt adesea îngrijorați de aportul limitat de fructe și legume al copiilor. Dovezile recente sugerează că aportul de fructe și legume la școlari a fost mai puțin decât dorit, în special la copiii de 15-18 ani (200g pe zi, spre deosebire de 400g pe zi). O cincime dintre copiii chestionați cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani, nu au consumat fructe în perioada de studiu, iar 4% nu au consumat legume. Cu un aport limitat de fructe și legume, nivelurile adecvate de vitamine A și C sunt la risc.
Vitamina A este implicată în funcția imunitară, o piele sănătoasă, vederea și creșterea copilului.
Vitamina C are un rol în imunitate și în menținerea stării de sănătate, dar, de asemenea, important în facilitarea absorbției de fier, în special din surse non-hemice (vegetariene). Pentru acestea și pentru majoritatea altor vitamine, deficiența excesivă este rară. Aporturile de vitamine cheie din toate sursele dietetice au fost mai mari sau aproape de recomandările pentru toate grupele de vârstă, cu excepția vitaminei D, conform Studiului Național de Dietă și Nutriție (NDNS) din 2011. Rezultatele prezentate din acest sondaj nu s-au adresat în mod special copiilor care erau mofturoși la masă.
Vitamina D este vitamina de care trebuie să fim cei mai preocupați. Aporturile medii de vitamina D au fost mai mici decât în sondajele anterioare NDNS. Deficitul de vitamina D poate provoca o varietate de simptome diferite, inclusiv spasme musculare, creștere slabă, dezvoltare dentară slabă, iritabilitate, probleme imunitare și, în final, rahitism - copilul dezvoltă o deformare osoasă și poate avea picioare curbate sau arcuite.
Cine prezintă riscul carenței de vitamina D?
Copiii care isi acoperă pielea, au o pigmentare ridicată a pielii sau care își petrec puțin timp în aer liber, riscă un nivel scăzut de vitamina D, riscă cel mai mult să aibă o deficiență de vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că, contribuția majoră la statutul de vitamina D nu provine din dietă (peștele și alimentele fortificate asigură doar cantități mici), dar din acțiunea luminii solare asupra pielii.
Un studiu din 2011 a descoperit că 35% dintre copiii de 4-18 ani aveau un nivel scăzut de vitamina D. Nivelurile nu au fost afectate de dietă sau de gen, dar există un risc crescut de niveluri scăzute la tipurile de piele care nu sunt albe, cei care au făcut mai puțin efort în aer liber, care au stat mai mult în interior și care sunt supraponderali. Crema de soare poate preveni producerea de vitamina D. Părinților trebuie să li se ofere sfaturi importante cu privire la expunerea sigură la soare pentru ei și copiii lor, care să le permită să evite efectele dăunătoare ale soarelui, maximizând în același timp absorbția de vitamina D.
Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) în asociere cu Cancer Research UK a declarat că „Expunerea la soare este cea mai importantă sursă de vitamina D. A merge regulat afară timp de câteva minute în jurul primei jumătăți a zilei, fără protecție solară, în timp ce aveți grijă să evitați arsurile solare, ar trebui să fie suficient pentru a primi beneficiile vitaminei D fără a crește în mod nejustificat riscul de cancer de piele.
Există și alte grupuri vulnerabile ce riscă o deficiență de vitamina D. Departamentul de Sănătate (DH) recomandă administrarea unei doze zilnice de vitamine A (233ug), C (20mg) și D (7,5ug) următoarelor grupuri:
- sugari alăptați, de la șase luni (sau de la o lună, dacă există vreo îndoială cu privire la anuminte deficiențe ale mamei în timpul sarcinii);
- sugari hrăniți cu formulă, care au peste șase luni și care consumă mai puțin de 500 ml lapte pe zi;
- copii sub cinci ani.
Femeile însărcinate și care alăptează sunt sfătuite să ia un supliment zilnic de vitamina C, D și acid folic.
Ad-Extra3:
Cum rămâne cu mofturoșii la mâncare?
Mofturile la mâncare sunt obișnuite și extrem de frecvente la copiii mici, iar refuzul alimentar este destul de normal, în special în cazul alimentelor noi. Părinții sunt adesea îngrijorați în privința deficiențelor de vitamine și pot avea nevoie de sprijin în această situație temporară. Ar trebui încurajați, acolo unde este posibil, să includă zilnic alimente din fiecare dintre grupurile alimentare principale. Cantitățile mici de alimente noi încercate des ar trebui să funcționeze. Părinții ar trebui să evite alimentarea cu forța sau să ofere mâncare drept recompensă. Părinții trebuie să ofere vitaminele A, C și D până la vârsta de 5 ani. Copiii cu refuz alimentar extrem, vor avea, probabil, nevoie de multivitamine.
Cand are nevoie un copil de suplimente de vitamine?
Are nevoie copilul de suplimente de vitamine dacă nu este un mancăcios?
Dacă un copil are o alimentatie completă si echilibrată - conform piramidei alimentare recomandate, copilul nu are nevoie de vitamine suplimentare. Dar daca alimentatia sa nu acopera toate elementele nutritive, este posibil ca, micutul sa creasca si sa se dezvolte normal datorita caloriilor ingerate. Insa, s-ar putea ca echilibrul nutritional de care organismul sau are nevoie sa nu fie realizat. Deci, ce fel de vitamine trebuie sa-I dau copilului meu? Si in ce cantitate? Citeste mai departe...
Tot despre vitamine mai poti citi:
5 Vitamine si antioxidanti pentru sanatatea tenului
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului
autor: Redactia Desprecopii - toate drepturile rezervate 2021
referinte: WebMD, Journal of Pediatrics - New York
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII