Circumferința capului bebelușului 0-2 ani - graficul creșterii capului bebelușului fetiță
Cum crește capul bebelusului - grafic pentru fetițe.
Circumferinta capului bebelusului se masoara de obicei din primul pana in al doilea an de viata. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unui centimetru plasat deasupra sprancenelor si urechilor, de jur imprejurul capului. Rezultatul (in cm) se compara cu masuratorile precedente.
Iata cum arata graficul de crestere al circumferintei capului bebelusului fetiță dar și ce trebuie sa știi daca capul crește prea repede sau prea încet.
veti citi
Cum crește capul bebelușului fetiță
Graficul dimensiunii capului bebelușului fetiță 0-2 ani
Ce se intamplă dacă capul bebelușului crește prea repede
Ce se intamplă dacă capul bebelușului crește prea încet
Cum crește bebelușul in primele 12 luni de viata - grafice de creștere
Cum crește capul bebelușului fetiță
Circumferinta medie a craniului unui bebelus la nastere este de 35 cm si creste rapid pana la 45 cm in primul an de viata.
Majoritatea bebelușilor cresc foarte repede după recâștigarea greutății la naștere, în special în timpul puseelor de creștere, care apar în jurul a șapte-zece zile și din nou între trei și șase săptămâni. ... Circumferința medie a capului nou-născutului măsoară aproximativ 13 cm și 35 cm, crește până la 38 cm (15 cm) intr-o lună.
Circumferinta capului copilului se masoara de obicei din primul pana in al doilea an de viata. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unui centimetru plasat deasupra sprancenelor si urechilor, de jur imprejurul capului. Rezultatul (in cm) se compara cu masuratorile precedente.
Cresterea capului bebelusului are loc ca urmare a dezvoltarii creierului . Este "relativ" independenta de cresterea corpului si de alimentatie. Factorii genetici joaca adesea un rol important in cresterea capului: de exemplu, daca dimensiunea capului tatalui este mai mare decat media, copilul poate avea la randul lui un cap mare. Cresterea rapida a capului are loc in primii doi ani de viata.
Graficul dimensiunii capului bebelușului fetiță 0-2 ani
Graficul de crestere al circumferintei capului bebelusului fetiță - pentru o varianta mai mare - apasati aici.
Aici graficul la baietei 0-2 ani
Ce se intamplă dacă capul bebelușului crește prea repede
In cazul in care capul copilului creste prea repede, in special daca nu ajunge sa intersecteze graficul de crestere, va trebui urmarita foarte atent dezvoltarea hidrocefalului ( "apa" din creier) sau se poate pune problema existentei altor probleme neurologice. Cresterea capului la un copil hidrocefal poate fi rapida.
Ad-Extra3:
Ce se intamplă dacă capul bebelușului crește prea încet
Daca dimensiunea capului copilului este sub medie , dar continua sa creasca respectand acelasi procent (de exemplu este 90% din dimensiune normala la 3 luni si tot 90% la sase luni), de obicei nu sunt motive de ingrijorare.
Pe de alta parte, o dimensiune mica a capului copilului , mai ales daca nu respecta procentii este un motiv de important ingrijorare (de exemplu este 5% la 3 luni si in afara graficului normal de crestere la 6 luni). Aceasta poate indica o afectiune numita "microcefalie" care adesea este asociata cu probleme de dezvoltare neurologica. Una din cauzele frecvente ale microcefaliei este cresterea inadecvata a creierului.
Atata timp cat cresterea craniului este legata de cresterea creierului, daca dezvolarea creierului este afectata, aceasta va duce la o dimensiune mica a capului.
Un cap mic este rareori o consecinta a suturarii defectuoase a craniului , de obicei acest fapt duce la o forma ciudata a capului.
Citeste Primele 12 luni ale bebelusului: ghid pe luni
Cum crește bebelușul in primele 12 luni de viata - grafice de creștere
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Graficele de crestere ale bebelusului: cand trebuie sa ne ingrijoram
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
articol coordonat de Medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte
Academia Americana de Pediatrie
Graficele sunt adaptate dupa normele www.nvk.nl, Academia de Pediatrie din Olanda 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII