Adolescentii si suplimentele de proteine - o problema pentru sanatate?

Adolescentii si suplimentele de proteine - o problema pentru sanatate?

Adolescentii si suplimentele de proteine - o problema pentru sanatate?

Îngrijorarea cu privire la sănătate faţă de numărul în creştere al adolescenţilor care folosesc suplimente proteice!

Unii adolescenti incep sa ia shake-uri proteice ca și vedetele sportive, în încercarea de a arăta mai bine.
Retele sociale fac presiuni asupra tinerilor de a utiliza suplimente pentru a câștiga rapid corpul perfect.

- veţi citi:
Tinerii şi-ar putea pune în pericol sănătatea
Există o presiune din ce în ce mai mare asupra tinerilor
Succesul este un proces care necesită timp

Exista tot mai multi adolescenti care intrebuinteaza suplimente cu proteine. Insa, sunt aceste suplimente cu proteine sanatoase pentru adolescenti? Aceasta este una din ingrijorarile parintilor. Iata parerea specialistilor.

Tinerii si suplimentele de proteine - sunt acestea un pericol pentru sanatate?

Un expert în sănătate din Marea Britania și fost olimpic a ridicat semne de întrebare cu privire la riscurile pentru sanatate pe care l-ar putea avea aceste suplimente asupra adolescenților.

Pe de o parte, Alianța Europeană pentru Nutriție Sportivă Specialistă a declarat că suplimentele cu proteine nu au fost niciodată destinate copiilor si adolescentilor.

Cercetările recente au descoperit că 12% dintre persoanele din Marea Britanie iau suplimente pentru exerciții fizice. In ceea ce ii priveste pe tineri, cifrele au ajuns la 23% la băietii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și 18% la tinerele  cu vârste între 16 și 24 de ani.

Dar,  în timp ce produsele pot fi adecvate pentru sportivii profesioniști, tinerii isi pot pune în pericol sănătatea din cauza lipsei de testare a suplimentelor pe tineri.

Un tanar din Marea Britanie, Evans, a început antrenamentul cu greutăţi în garajul său după ce tatăl său i-a cumpărat un set de greutăți - și a folosit suplimentele pentru a-l ajuta să îşi construiască corpul.

"Eram extrem de slab, aveam 1,88 m înălţime, dar aveam doar 57 kg, deci nu eram departe de a fi anorexic, așa că, pentru încrederea mea, pentru că am fost agasat destul de mult în școală, am început antrenamentul cu greutăţi.
În acea perioadă social media oferea noile repere în materie de orice domeniu, așa că urmăream în permanență tot felul de sportivi care erau cu 15, 20 de ani mai mari decât mine, ei luau aceste produse iar faptul că eu foloseam aceleaşi suplimente ca şi ei mă făcea să simt ca şi cum aş avea un fel de relaţie cu ei.” a adăugat el.

Există o presiune din ce în ce mai mare asupra tinerilor

Acum, când este antrenor personal, a spus că, deşi el a folosit produsele în siguranță pentru a-și ajuta regimul de fitness, există o presiune din ce în ce mai mare asupra tinerilor pentru a obține rapid un anumit tip de corp.

El a spus că mulţi tineri foloseau suplimente pentru a-şi rezolva rapid problema, mai degrabă decât să se concentreze pe rutine de exerciţii şi nutriţie.

 

„În ultimii cinci, șase ani, de când social media a intrat atât de pregnant în vieţile oamenilor, nu poți naviga liniştit pe Facebook sau Instagram fără să vezi un bărbat dezbrăcat în partea de sus sau pe cineva într-o formă excelentă.
Cred că trebuie să arăţi într-un anumit mod pentru a fi acceptat, iar aceasta este o perspectivă greşită."

 

Dr. Ruth Fairchild, nutriționist la Universitatea Metropolitană Cardiff, a spus că, deși suplimentele proteice pot fi potrivite pentru sportivi, este posibil ca ele să nu fie potrivite pentru o persoană obișnuită care merge la sală.

„S-ar putea să fi fost testate în rândul sportivilor de elită, de exemplu, dar nu în rândul publicului larg. Niciun supliment sportiv nu este cu adevărat potrivit pentru copii din simplul motiv că nu s-au făcut teste pe copii.”

Succesul este un proces care necesită timp

Michaela Breeze, o fostă olimpică la haltere a spus că unii tineri foloesesc produsele cu proteine pentru că au văzut vedete sportive care le folosesc.

„Cred că trebuie să fie foarte clar, în special pentru tinerii care doresc să ia suplimente pentru a-şi îmbunătăți performanța – ca succesul este un proces care necesită timp.

Există modalităţi rapide pentru a ajunge acolo, dar acestea nu sunt sigure. Efectele asupra sănătății și riscurile sunt mult prea riscante, după părerea mea, pentru a merita să le iei.”

 

Alianța Europeană pentru Nutriție Sportivă Specialistă a insistat că aceste suplimente să fie produse cu „reglementări foarte stricte” - de la producție la etichetare și comercializare. 

Președintele Dr. Adam Carey a spus: „Aceste produse sunt destinate utilizării de către sportivi care au nevoi nutriționale specifice şi diferite faţă de publicul larg pentru a-i ajuta să ajungă la cele mai bune performanţe ale lor.
Atât timp cât sunt utilizate din motive corecte și în dozele potrivite, nu reprezintă un risc pentru sănătatea generală a unei persoane.”

Suplimentele de proteine se găsesc sub formă de pastile sau pudre cu diferite arome: de ciocolată, vanilie, zmeură sau căpşune. Ele provin fie din produse de origine animală, precum zer sau cazeină, fie din plante precum soia, orez, cânepă sau mazăre.

Ad-Extra3:

În sălile de fitness nu le explică nimeni tinerilor care sunt riscurile consumului de proteine în exces.

Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog: Dacă tu ai 70 de kilograme îţi trebuie 140 grame. Dacă tu vrei să îţi faci muşchii şi mai mari şi nu ceri sfatul nimănui şi înghiţi 200 de grame de proteină, atunci pot să apară probleme.

Alex Marcu, nutriţionist sportiv şi preparator fizic: Este un exces de acid uric care se creează şi acest acid uric tt lumea ştie că este eliminat prin rinichi şi pune presiune mare pe ei. Dacă avem nevoie de 200 de grame de proteine şi am băgat 250 de grame de proteine, acele 50 de grame vor fi eliminate de corp prin procesare ficat şi excreţie la nivelul rinichilor. Acest surplus de proteine va pune presiune pe sistemul digestiv şi renal. Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog: Rinichiul şi ficatul sunt de bază, sunt de neînlocuit şi dacă începem să le defectăm de la o vârstă tânără e destul de greu să le dregem. Chiar dacă sunt tineri, pot să aibă o tensiune nedepistată, un diabet la început, iar dacă eu dau acest shake proteic pot să decompensez problema.

De aceea, cel mai bine apelați la sfatului unui specialist: nutriţionist sau antrenor de fitness. Informarea vă poate scuti de multe probleme. Dieta echilibrată şi sportul făcut în mod controlat sunt cheia pentru o sănătate de fier şi o siluetă de invidiat, construite în timp, cu răbdare.

 De citit si O alimentatie bogata in proteine scurteaza viata

Alimentatia sanatoasa a adolescentului: ghid

Adolescentul tau nu mananca decat mancare proasta? Este pretentios/ pretentioasa cand vine vorba de obiceiuri de alimentatie? Ca parinte, este datoria ta sa iti faci adolescentul sa inteleaga importanta consumului dietelor nutritive. Adolescenta este perioada in care copilul tau trece prin schimbari rapide in cadrul organismului sau. Se spune ca 20% din inaltimea adultilor si 50% din greutatea acestora este dobandita in timpul adolescentei.
Mai departe aici...

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII