Calmează colicile bebelușului folosind zgomotul alb
Bebelușul tău are colici și plange fără consolare? Ei bine, il poti calma oferindu-i niște sunet alb...iar dacă asta ti se pare lipsit de sens, ei bine - este confirmat și de Academia Americana de Pediatrie că sunetul alb poate calma bebelușii.
Iată cum poti identifica mai intâi dacă bebelușul are sau nu colici și tot ce trebuie să știi despre sunetul alb.
- veți citi:
Scapă de colicile bebeluşului folosind zgomotul alb
Să indentificăm mai intâi care este cauza plânsului bebelușului
Mai există o altă teorie cu privire la cauza colicilor
Ce este sunetul (zgomotul) alb?
Copilul cu colici este greu de liniştit
Ce puteți face, că părinte, pentru a elimina aceste crize de plâns?
Scapă de colicile bebeluşului folosind zgomotul alb
Sa ne imaginam situatia clasică din viata parintilor de nou-născuti. Desi și mami și tati fac tot posibilul ca totul sa decurgă bine si il iau in brate cât mai des pe bebe... inevitabil, in fiecare seara, bebelusul plânge inconsolabil. Se inroșeste la față și plange și iar plange.
Cum ne putem ajuta bebelusul? Ei bine, surse serioase de documentare - printre care Academia Americană de Pediatrie (AAP) si WebMD - sustin ca asa numitul sunet alb - poate oferi calmare bebelusului cand are colici.
Să indentificăm mai intâi care este cauza plânsului bebelușului
Mini test cu trei intrebari ca sa vedem daca plansul este cauzat de colici sau nu.
- Când copilul începe să plângă, este pentru 3 sau mai multe ore la un moment dat?
- Aceste crize de plânset se întâmplă de 3 sau mai multe ori pe săptămână?
- Ai observat că aceste crize de plâns au devenit mai evidente din a treia săptămână după ce v-ati adus acasă copilul?
Dacă ai răspuns "Da" la întrebările de mai sus, sansele sunt mari ca bebelusului sa aiba COLICI.
Colicile sunt diagnosticul pe care mulţi pediatrii îl pun la un bebeluș care este de altfel sănătos, dar urmează "Regula celor trei", așa cum s-a menționat mai sus. Un bebeluș cu colici are episoade de plâns inconsolabil începând cu a treia săptămână de viață, care durează cel puțin 3 ore pe zi, timp de cel puțin 3 zile pe săptămână.
Încercarea de a calma un copil cu colici poate lăsa un părinte afectat emoțional și epuizat fizic. Unii medici cred că existenţa colicilor este din cauză că micuţul are o durere intestinală. "Colic" vine de la cuvântul grecesc "kolikos", ceea ce înseamnă "suferință în colon". Uneori, schimbarea dietei copilului sau a mamei poate ajuta dramatic situația. ► Citeste si Cum deosebim plansul din cauza colicilor de alte crize de plans
Totuşi, mai există o altă teorie cu privire la cauza colicilor
Unii medici cred că un sistem nervos subdezvoltat și imatur poate fi cauza plânsului cauzat de colici. Când se naște un bebelus, capul său nu este suficient de mare pentru a găzdui un creier suficient de matur pentru a avea toate instrumentele de supraviețuire de care un copil are nevoie. Creierul unui copil este de dimensiunea unui măr. Canalul de naștere nu poate suporte un cap mai mare. Deci, când se naște un copil, singurele abilități inerente de supraviețuire pe care le posedă sunt strănutul, suptul, înghițirea și ... PLÂNSUL!
80% dintre bebelusi sunt capabili să plângă pentru un motiv și apoi să se liniștească. Ei sunt treji pentru a învăța și accepta stimuli. Apoi dorm pentru a se recupera și se trezesc pentru a acumula mai mulți stimuli.
Bebelușul cu colici este greu de liniştit
Sistemul lui nervos este supraîncărcat cu toate atracțiile și sunetele unei lumi noi. Și cam la ora cinei, se manifestă. Începe plânsul. Odată ce încep să plângă, le lipsește mecanismul de a se calma. Din experiența mea, majoritatea mamelor cu sugari ce au colici spun aceeași poveste. Luptele copilului lor vor sfârşi cu somn. Vor rămâne adormiți odată ce sunt puşi la somn. Copiii nu au niciodată timp să se recupereze de la toți stimulii pe care i-au acumulat în cursul unei zile. Iata care sunt simptomele colicilor la bebelusi si multe alte informatii despre colici care va pot fi de folos.
Ce puteți face, că părinte, pentru a elimina aceste crize de plâns?
O metodă eficientă de a calma un sugar este prin utilizarea zgomotului alb pentru a masca stimulii de mediu.
Ce este sunetul (zgmotul) alb?
Zgomotul alb este ceva ce auzim tot timpul, dar căruia rar îi acordăm atenție. Tu auzi zgomot alb de la:
- huruitul roților în timp ce conduci mașana
- zumzetul ventilatorului în timp ce lucrezi la computer
- zgomotul motorului în timpul funcționării unui aspirator
- și chiar de la vuietul unei mulțimi în timp ce vizionezi evenimente sportive
Zgomotul alb este spectrul complet al frecvențelor sonore pe care urechea umană le poate auzi combinate împreună odată. Când auziți ceva care creează un zgomot monoton și, poate, vă face să dormiți, auziți zgomot alb. Puteți cumpăra CD-uri de zgomot alb și generatoare de zgomot alb, descărcați mp3-uri cu zgomot alb sau chiar încercați să rulați un aparat (cum ar fi uscătoare de păr, aparate de aer condiționat sau ventilatoare) pentru a crea zgomotul alb necesar pentru a vă liniști copilul în mijlocul unui izbucniri de plâns.
Aminteşte-ţi, în pântece, copilul tău a fost bine împachetat. Era întuneric. Era cald. Și sunetul proeminent pe care-l auzea era "șuieratul" sângelui care curgea prin placentă (un pic mai tare decât zgomotul unui aspirator). Acest "șuier" al sunetului a acționat efectiv ca zgomotele albe pe care copilul le-a auzit în uter.
Poți recrea sentimentul pe care l-a avut bebelușul în uter. Dacă faci lumina să fie mai difuză, înfăşori bebelușul într-o pătură și dai play la un zgomot alb, vei observa o schimbare in bine.
Atentionare de la Academia Americană de Pediatrie
În 2014, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a testat 14 mașini de zgomot alb destinate sugarilor. Astfel s-a descoperit că majoritatea acestora a depășit limitele de zgomot recomandate, care este stabilită la 50 de decibeli.
Pe baza rezultatelor studiului AAP, medicii pediatri recomandă ca orice sursa de zgomot alb să fie amplasată la o distanță de cel puțin 200 cm de patul bebelusului. De asemenea, trebuie să păstrați volumul pe aparat sub setarea maximă a volumului.
Despre colici - ghid complet
Biberoanele anticolici: mit, realitate si marketing
Simptomele colicilor la bebelusi
Ceaiul de fenicul in lupta cu colicile bebelusului
Alaptatul si intoleranta la lactoza a bebelusului: sfaturi obiective si nu de la producatorii de lapte
Ceaiuri anticolici pentru bebelusi – recomandari de produse romanesti
Colicile bebelusului si alimentatia mamei
Alaptarea exclusiva si colicile bebelusului
De ce plange bebelusul: motive si sfaturi
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale:
https://pediatrics.aappublications.org
www.preciouslittlesleep.com/pediatrics-study-white-noise/
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
As recomanda sunetul de la Cascada Urlatoarea. https://www.youtube.com/watch?v=_pOHmwyvZw4&list=PLeWC0XPwvW98sMBpHA00dUJ-Z2ICUtGQB&index=1
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII