Iata cat trebuie sa doarma un copil mic si de ce cresc copiii mai ales cand dorm
Somnul este foarte important pentru copilul tău pentru că in acest timp corpul elimină toxinele și copilul crește. Deci, cat de important este somnul pentru copiii mici?
Dar stii ce se intamplă in timpul somnului in căpusorul lui mic? Si care este cea mai potrivită ora pentru culcare? Si care este cea mai potrivită schema de somn pentru copilul tău? Iată răspunsurile de la Desprecopii...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cat de important este somnul pentru copii mici?
Ce se intampla in timpul somnului copilului?
De ce copilul se trezeste adesea noaptea?
Somnul de dupa-amiaza
Care este caracteristica somnului la prescolari?
Care este ora potrivita pentru culcare?
Ce se intampla in timpul somnului in capusorul copilasului tau? Care este cea mai potrivita ora pentru culcare? Si care este cea mai potrivita schema de somn pentru copilul tau? - iata intrebari importante pentru orice parinte...
Cat de important este somnul pentru copii mici?
Pediatru neurolog olandez si medic cu specializare in studiul somnului, Sigrid P. spune ca:
"Somnul este foarte important pentru copiii mici. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au descoperit inca scopul final al somnului. Ceea ce stim este ca somnul joaca un rol major in recuperarea corpului. In timpul zilei, "deseurile" se acumuleaza in corpul copilului dvs., iar pe timp de noapte acestea sunt procesate. S-au efectuat experimente care arata ca exista mai putine substante nocive ramase in fluidul creierului, daca cineva a dormit bine. Ceea ce stim, de asemenea, este ca, in timpul somnului, conexiunile importante ale creierului sunt intarite, in timp ce conexiunile creierului inutile sunt eliberate, astfel incat creierul copilului devine mai bine adaptat la mediul sau. De aceea, un program de somn pentru copii este atat de important. "
Ce se intampla in timpul somnului copilului?
Interesant este ca in general, copiii mici au un somn diferit fata de copiii cu varsta mai mare. Bebelusii cunosc doar doua tipuri de somn: activ si calm. De la varsta de un an insa, copiii trec prin aceleasi etape ale somnului ca si adultii. Ei trec de la somn usor la somn profund, ajung sa viseze, ca apoi somnul sa devina mai usor.
Marea diferenta cu adultii este ca, relativ vorbind, copiii mici au parte de mai mult somn profund. O buna bucata de noapte sunt cufundati intr-un somn profund. Ei pot parea putin palizi si respira foarte linistit. Acesta este unul dintre motivele pentru care copiii mici sunt greu de trezit. Unii parinti chiar spun ca pot trage cu tunul langa copilul lor, fara ca acesta sa se trezeasca.
De ce copilul se trezeste adesea noaptea?
Copiii au parte de un somn foarte adanc in cea mai mare parte a noptii, ca apoi somnul lor sa intre intr-o faza mai usoara. Ceea ce multi parinti nu stiu, este ca toti copiii - inclusiv cei care dorm foarte adanc - se trezesc intre zece si douazeci de ori pe noapte. De obicei, se intorc pe cealalta parte si continua sa doarma, insa de doua pana la patru ori pe noapte, copiii se trezesc siguri. Atunci trebuie sa gaseasca calea de a adormi din nou. Dar daca mama, tata, jucaria sau plusul preferat lipsesc el poate incepe sa planga.
Ad-Extra3:
Somnul de dupa-amiaza
Dupa prima sa aniversare, copilul dvs. va trage mai rar un pui de somn in timpul zilei. Durata acestuia variaza de la un copil la altul. Varsta la care un copil nu mai are nevoie de somn in timpul zilei, este de asemenea, foarte diferita. Pentru unii copii, acest lucru este in jur de un an si jumatate, in timp ce altii dorm inca dupa-amiaza pana in jurul varstei de patru ani. O sa remarcati atunci cand copilul nu mai are nevoie de somn in timpul zilei.
Psihologul olandez mai spune ca: "Sfatul meu este sa incercati sa-l puneti la somn in timpul zilei cat mai mult timp, pana cand copilul nu mai adoarme, sau are dificultati in a adormi noaptea. Din nou, variaza de la un copil la altul. Unii copii au nevoie de un pui de somn dupa-amiaza, pana la varsta de cinci ani. Somnul nu intareste doar memoria, ci si sistemul nervos. Copiii sunt mai relaxati si mai usor de inteles dupa o repriza de somn. Mai mult, emisia hormonului de crestere este legata de somn. Deci, copiii cresc in principal cand dorm."
Care este caracteristica somnului la prescolari?
Terorile nocturne (sau pavorul nocturn) care sunt diferite de cosmaruri, sunt comune la copiii de varsta prescolara. Parintii aud brusc tipete, si isi gasesc copilul speriat, plangand si foarte anxios. Multi parinti se panicheaza si cred ca se intampla ceva groaznic, insa cosmarurile la aceasta varsta sunt foarte normale. Copilul se trezeste dintr-un somn profund, doar cu o parte a creierului sau activa. El poate sa se miste, sa vorbeasca si sa-si deschida ochii, insa partea din fata a creierului - in care rezideaza constiinta, doarme inca. De aceea, de obicei, nu isi aduce aminte de aceste episoade, cu exceptia cazului in care emisfera din fata a creierului se trezeste brusc. Cel mai bun remediu este sa lasati copilul sa iasa singur din aceasta stare. Daca incercati sa il consolati, ii puteti prelungi teroarea. Iata mai multe despre Ce sunt terorile nocturne si cum putem ajuta copilul.
Ce sunt terorile nocturne si cum putem ajuta copilul?
Majoritatea parintilor si-au mangaiat si alinat copilul dupa un cosmar ocazional. Dar daca copilul tau a avut vreodata ceea ce se numeste teroare nocturna (pavor nocturn sau teroare de somn), teama lui era probabil incomensurabila, indiferent de ce ai incercat.
Terorile nocturne (sau pavorul nocturn) la copii sunt distinct diferite de cosmarurile mult mai comune. Simptomele de teroare nocturna sunt frecvente si prezinta episoade recurente de plans intens si de frica in timpul somnului, cu dificultati in trezirea copilului. Citeste mai departe aici...
Care este ora potrivita pentru culcare?
Majoritatea copiilor mici merg la culcare intre orele 18:30 si 20:00. Timpul ideal variaza de la un copil la altul. In medie, un copil in varsta de doi ani are nevoie de 13 ore de somn pe zi, inclusiv somnul de dupa-amiaza. Un copil de trei ani necesita aproximativ 12 ore de somn pe zi. Este insa posibil ca copilul tau sa aiba nevoie de mai mult sau mai putin somn.
Sigrid Pillen adauga: "Nu toti copiii sunt la fel. Unul are nevoie de mult mai mult somn decat celalalt, deci este dificil sa citam cifre exacte cu privire la timpul de culcare al copilului. Deci, nu va faceti griji daca copilul dvs. doarme mai mult sau mai putin decat media. Mai ales daca copilul nu pare sa doarma suficient, devii repede ingrijorata, ca mama. Atata timp cat se trezeste usor dimineata si nu este obosit in timpul zilei si este atent, nu exista nici un motiv sa va faceti griji ".
Programul mediu de somn pentru copii mici:
Varsta Somn de zi Somn de noapte Total
18 luni 2 ore (1) 11,5 ore 13,5 ore
2 ani 1,5 ore (1) 11,5 ore 13 ore
3 ani 1 ora (1) 11,5 ore 12,5 ore
Va intrebati daca copilul dvs. are parte de somn suficient? Daca copilul dvs. este energic si vesel in timpul zilei, raspunsul este da. Daca copilul este somnoros si usor iritat, el poate avea nevoie de somn suplimentar.
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Ne-am dori ca visele urate sa il ocoleasca pentru ca e infiorator sa iti vezi copilul atat de speriat. Dar de ce se intampla aceste cosmari si ce mecanisme stau la baza formarii lor in creierul copilul nostru?
Si ce legatura pot avea cu felul in care ne educam copilul si parentingul pozitiv? ... citeste mai departe
Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII