Prima baie a bebelușului: intârzierea, o măsură de protecție recomandată de Academia Americana de Pediatrie

Prima baie a bebelusului -  intarzierea, o masura de protectie recomandata de Academia Americana de Pediatrie

Prima baie a bebelușului: intârzierea, o măsură de protecție recomandată de Academia Americana de Pediatrie

In unele maternitati, nou-născutii sunt spălati in spital la scurt timp dupa naștere, dar iată de ce ar trebui ca această baită sa fie putin intarziată...

Recomandarea intarzierii primei bai facute unui nou-nascut este una comuna in practica pediatriei moderne si este acceptata de majoritatea pediatrilor si asociatiilor medicale.

Asociatia Americana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda intarzierea primei bai a unui nou-nascut pentru a proteja pielea delicata si pentru a evita iritatiile si infectiile. Ei recomanda ca prima baie sa fie intarziata cel putin 24 de ore dupa nastere si sa se evite baia daca bebelusul are probleme de sanatate sau este prematur.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Bebelusii nu se nasc murdari
La ce ajuta intarzierea primei baite?
Deci, cat timp ar trebui sa asteptam pana la prima baita?
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Nou-născutii sunt de obicei spălati in spital la scurt timp dupa naștere

Iata ce poveste o mamica, pe forumul Desprecopii (care a nascut in Canada)

Imediat dupa nastere, inainte de a-si deschide ochii, fiica mea cea mai mare a avut prima baita in spital. Avea doar cateva ore iar contactul nostru piele-pe-piele a fost intrerupt de o asistenta medicala care a insistat ca era timpul pentru baita. Am presupus ca baia era pe lista de lucruri urgente de fact (dupa testul de rutina Apgar, masurarea, etc.) si nu am pus la indoiala momentul.

Dar cand am nascut acasa al doilea copil, moasa mi-a sugerat sa asteptam in privinta baitei. Ea a spus ca vernixul este un hidratant natural si protejeaza pielea impotriva infectiilor. In plus, bebelusii nu se descurca inca sa isi regleze propria temperatura, iar baia nu ajuta. Dupa o perioada de zece zile in care ne-am bucurat de mirosul de nou-nascut - si dupa prima explozie de scutec - i-am facut baita.

Bebelusii nu se nasc murdari

"Bebelusii nu se nasc murdari", spune Michael Farmer, un pediatru american. In materinitatile americane nu se practica prima baita a nou-nascutului imediat dupa nastere, iar acest lucru poate fi amanat la cererea parintilor. Aceste momente sunt foarte importante pentru nou-nascut, iar asistentele nu vor sa interfereze cu timpul petrecut piele-pe-piele si cu alaptarea. Baia unui nou-nascut poate astepta cu siguranta. Citeste detalii despe contactul piele-piele aici Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii la piele dintre mama si bebelus

"Este suficient ca nou-nascutul sa fie sters cu un prosop pentru a elimina orice urma de lichid amniotic, sange si meconiu" adauga el.

La ce ajuta intarzierea primei baite?

Este o practica standard pentru asistentele medicale din multe maternitati din Europa  sa faca prima baie a nou-nascutului in spital, iar parintii sunt de obicei incurajati sa participe. La cat timp dupa nastere are loc prima baie, variaza in randul spitalelor canadiene, iar studiile sugereaza ca unii se grabesc. In 2014, cercetatorii de la Centrul Medical din Londra au crescut timpul de asteptare pentru prima baita la cel putin 12 ore dupa nastere, de la standardul de 2 - 4 ore.

Ei au descoperit ca intarzierea imbaierii unui nou-nascut a fost asociata cu o crestere semnificativa a ratelor exclusive de alaptare, care pot fi datorate stresului limitat dupa nastere, cand sugarii incearca sa-si stabilizeze temperatura.

De citit Alaptarea exclusiva a bebelusului: 9 sfaturi pentru a reusi

Conform cercetarilor publicate in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie, vernixul, indepărtat in timpul imbaierii timpurii, contine proteine ​​antimicrobiene care sunt active impotriva streptococilor din grupa B, E. coli si alti agenti patogeni perinatali obisnuiti.

Ad-Extra3:

Deci, cat timp ar trebui sa asteptam pana la prima baita? Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie

Este recomandat sa intarziati prima baie a unui nou-nascut pentru ca pielea acestuia este foarte delicata si sensibila la schimbarile de temperatura si umiditate. In primele zile dupa nastere, pielea bebelusului este acoperita cu un strat protector, numit vernix, care ajuta la hidratarea si protectia pielii. Aceasta substanta poate fi indepartata prin baia prea devreme.

In plus, pielea bebelusilor este predispusa la iritatii si infectii, si baia poate agrava aceste probleme, in special daca se folosesc produse de curatare care nu sunt potrivite pentru pielea delicata a unui bebelus.

De asemenea, bebelusii pierd multa caldura prin piele, prin urmare baia poate fi o sursa de hipotermie, care poate fi periculoasa pentru sanatatea lor. Este recomandat sa se astepte cel putin 24 de ore dupa nastere si sa se evite baia daca bebelusul are probleme de sanatate sau este prematur.

Recomandarea intarzierii primei bai facute unui nou-nascut este una comuna in practica pediatriei moderne si este acceptata de majoritatea pediatrilor si asociatiilor medicale.

Organizatii precum Asociatia Americana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda intarzierea primei bai a unui nou-nascut pentru a proteja pielea delicata si pentru a evita iritatiile si infectiile. Ei recomanda ca prima baie sa fie intarziata cel putin 24 de ore dupa nastere si sa se evite baia daca bebelusul are probleme de sanatate sau este prematur.

Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat.

Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte citeste mai departe aici.

Despre baita bebelului merita citit si:

Cat de des facem baie bebelusului?
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie
Cand bebelusului ii este frica de baie – ce facem
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

 referinte medicale:  Academia Americana de Pediatrie 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII