Limba legată la bebeluși: 10 intrebări și răspunsuri

Limba legata la bebelusi -  10 intrebari si raspunsuri

Limba legată la bebeluși: 10 intrebări și răspunsuri

"Limba legata" cunoscuta sub denumirea populara de "ața sub limba" sau frenul sublingual, este membrana fina ce leaga partea inferioara a limbii de planseul bucal.

 "Cum aflu daca bebelusul meu are "limba legata"?
Ce implica tratamentul de corectie a limbii?
Este frenotomia o procedura sigura pentru copil? Procedura are efecte secundare?"

Iata cele mai frecvente 10 intrebari despre limba legata la bebelusi si raspunsurile acestora:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum aflu daca bebelusul meu are "limba legata"?
Bebelusul meu isi poate scoate limba din gura. Frenul ingual nu ar face acest lucru dificil?
Frenul lingual face hranirea mai dificila?
Ce implica tratamentul de corectie a limbii?
Este frenotomia o procedura sigura pentru copil? Procedura are efecte secundare?
Frenotomia necesita anestezie locala?
In timpul procedurii va avea loc sangerare?
Sunt necesare medicamente su antibiotice dupa frenotomie?
Cat de curand imi pot alapta/hrani bebelusul dupa frenotomie?
Efectuarea frenotomiei si a vaccinului la o perioada scurta una de cealalta, provoaca probleme?

Cum aflu daca bebelusul meu are "limba legata"?

Diagosticul unei limbi sau buza legata implica:

O istorie detaliata privind sarcina, nasterea si alaptarea de catre un consultant international certificat in alaptare
O evaluare aprofundata a bebelusului
O observatie amanuntita a unei evaluari complete in timpul hranirii bebelusului la san sau cu formula
Evaluarea structurala si functionala a limbii si buzei bebelusului

Frenul sublingual (ankyloglossia) este o afectiune prezenta la nastere care limiteaza gama de miscari ale limbii copilului.

Bebelusul meu isi poate scoate limba din gura. Frenul ingual nu ar face acest lucru dificil?

Un bebelus care nu isi poate scoate limba din gura, cel mai probabil are acea "ata sub limba" in denumirea populara, totusi acest criteriu este depasit si insuficient pentru a evalua frenul lingual conform standardelor internationale urmate in prezent. Bazandu-se pe abordarea actuala a bazei de date, este necesara o evaluare functionala cuprinzatoare a limbii.

Frenul lingual face alaptarea mai dificila?

Alaptarea si hranirea cu formula sunt complet diferite una de cealalta, nu pot si nici nu trebuie comparate. Bebelusii hraniti cu biberonul utilizeaza reflexul automat de aspiratie, care se declanseaza de indata ce un mamelon artificial atinge jonctiunea palatului moale si tare in cavitatea bucala a copilului si nu reuseste sa-si angajeze toti muschii in actiune pentru a controla si regla laptele, lucru esential pentru dezvoltarea normala a actiunii musculare, supt, inghitire, respiratie, digestie si eliminare, impreuna cu dezvoltarea nervului cranian al copilului. 

 Alaptarea este o activitate normala pentru un bebelus. Cand un copil are fren sublingual scurt, se poate intampla unul din cele doua lucruri. Fie limba bebelusului blocheaza sfarcul de a intra complet in gura (impingandu-l spre partea din fata a gurii), fie mamelonul intra complet in gura, dar bebelusul prinde jos si musca baza mamelonului. In primul scenariu, limba nu este capabila sa se deplaseze in sus si poate doar inainta - acesti copii au adesea probleme sa tina suzeta in gura. In cel de-al doilea scenariu, mamelonul este pozitionat corect, dar incapacitatea copilului de a misca limba il va face sa isi foloseasca doar gingiile si buzele.

Limba legata poate creea provocari si in ceea ce priveste hranirea bebelusului cu sticluta: modelele de respiratie anormale, scurgerea laptelui din colturile gurii, refluxul usor al laptelui, timp scurt sau indelungat de hranire.Citeste toate detaliile aici: Cum este afectata alaptarea de frenul sublingual al bebelusului

Ad-Extra3:

Ce implica tratamentul de corectie a limbii?

Tratamentul se dovedeste a fi foarte eficient si implica:

Protocol avansat de lactatie clinica pentru a sprijini provocarile legate de alaptare
Procedura chirurgicala a frenotomiei
Tratament craniosacral Biodynamic si / sau alte activitati de sprijinire a corpului

fren sub limba

Este frenotomia o procedura sigura pentru copil? Procedura are efecte secundare?

Tratamentul chirurgical este minim invaziv, simplu si cunoscut ca fiind sigur pentru copil. Procedura cu laser a demonstrat ca nu are efecte secundare si de fapt singurul efect secundar al procedurii este o alimentatie mai buna.

Frenotomia necesita anestezie locala?

Nu este necesar un anestezic pentru aceasta procedura, deoarece dureaza adesea mai putin de un minut. Gestionarea durerii este sustinuta folosind remedii si tratament craniosacral.

In timpul procedurii va avea loc sangerare?

Cu tratamentul cu laser, adesea nu vedem nici o sangerare si uneori exista doar o picatura sau doua care se coaguleaza aproape imediat.

Daca bebelusul in schimb are o tulburare rara de sange, care este stabilita dupa nastere, informati medicul.

Sunt necesare medicamente su antibiotice dupa frenotomie?

Nu exista absolut nici o cerinta pentru antibiotice, totusi recomandam remedii naturale si sigure pentru a sustine confortul bebelusului.

Cat de curand imi pot alapta/hrani bebelusul dupa frenotomie?

Hranirea poate fi reluata aproape imediat, fara intarziere.

Bebelusul este programat pentru vaccin. Efectuarea frenotomiei si a vaccinului la o perioada scurta una de cealalta, provoaca probleme?

Conform ghidurilor de procedura nu exista tulburari in ceea ce priveste programul vaccinarilor in timpul procedurii, totusi, vaccinarile sunt inconfortabile si asa este si procedura, de aceea, pentru confortul bebelusului, majoritatea parintilor reprogramarea vaccinarilor in interval de 1 saptamana pana la 10 zile dupa procedura. 

Frenul sublingual sau ankyloglossia, pe larg

Frenul sublingual (ankyloglossia) este o afectiune prezenta la nastere care limiteaza gama de miscari ale limbii copilului.

Frenul sublingual inseamna de fapt o mica bucata de tesut (frenulum) care leaga limba de baza gurii, in acest caz fiind prea groasa sau asigurand o legatura prea stransa, afectand mobilitatea limbii si interferand cu alaptarea. Un bebelus cu fren sublingual va avea dificultati, de asemenea, in a-si scoate limba, manca, inghiti si chiar vorbi.   

Citeste mai departe AICI

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII