Frenul sublingual sau ankyloglossia
Frenul sublingual (ankyloglossia) este o afectiune prezenta la nastere care limiteaza gama de miscari ale limbii copilului.
Frenul sublingual inseamna de fapt o mica bucata de tesut (frenulum) care leaga limba de baza gurii, in acest caz fiind prea groasa sau asigurand o legatura prea stransa, afectand mobilitatea limbii si interferand cu alaptarea. Un bebelus cu fren sublingual va avea dificultati, de asemenea, in a-si scoate limba, manca, inghiti si chiar vorbi.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Simptomele frenului sublingual
Cand trebuie sa mergem la doctor?
Cauzele frenului sublingual
Factori de risc
Complicatii
Ce este frenul sublingual?
Frenul sublingual inseamna de fapt o mica bucata de tesut (frenulum) care leaga limba de baza gurii, in acest caz fiind prea groasa sau asigurand o legatura prea stransa, afectand mobilitatea limbii si interferand cu alaptarea. Un bebelus cu fren sublingual va avea dificultati, de asemenea, in a-si scoate limba, manca, inghiti si chiar vorbi.
Uneori frenul nu provoca probleme, insa unii bebelusi pot necesita o procedura chirurgicala simpla pentru corectie numita frenotomie (actul chirurgical prin care se sectioneaza frenul lingual scurt si frenul gingivo-labial superior sau inferior scurt).
Simptomele frenului sublingual
Dificultate in ridicarea limbii pe dintii de sus sau miscarea limbii din lateral in lateral
Dificultate in a lipi limba dincolo de dintii frontali inferiori
Limba in forma de inima cand este scoasa afara
Cand trebuie sa mergem la doctor?
Mergeti la medic daca:
Bebelusul are probleme cu alaptarea
Un patolog este de parere ca frenul afecteaza limbajul
Copilul mai in mare se plange de probleme legate de limba, care interfereaza cu mancarea, vorbirea sau atingerea dintilor din spate
Ad-Extra3:
Cauzele frenului sublingual
In mod obisnuit, frenulul sublingual se separa inainte de nastere, permitand limbii sa se miste liber. In caz contrar, frenul ramane atasat la baza limbii. De ce se intampla acest lucru este in mare masura necunoscut, desi unele cazuri au fost asociate cu anumiti factori genetici.
Factori de risc
Desi frenul sublingual poate afecta orice persoana, este mai frecvent la baieti decat la fete.
Complicatii
Frenul sublingual poate afecta dezvoltarea orala a copilului, precum si felul in care el mananca, vorbeste si inghite.
De exemplu, frenul sublingual poate duce la probleme de alaptare, tulburari de vorbire (imposibilitatea de a scoate anumite sunete - cum ar fi "t", "d", "z", "s", "th", "r" si "l"), igiena orala deficita (deoarece legatura cu limba poate face dificila miscarea resturilor alimentare din dinti), copilul nu va putea linge o inghetata sau buzele.
Citeste si: Conjunctivita la copil
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII