Cum este afectata alaptarea de frenul sublingual al bebelusului: cauze si consecinte
Frenul sublingual reprezintă o mică porțiune de țesut (frenulum) care leagă limba de baza gurii. În unele cazuri, acest țesut poate fi prea gros sau prea scurt, limitând mobilitatea limbii și interferând cu procesul de alăptare. Pentru a înțelege cum frenul sublingual poate afecta alăptarea, este esențial să cunoaștem mecanismul corect al acestui proces.
O atașare eficientă la sân începe cu o "mufare" adecvată a buzelor, care creează un sigiliu complet în jurul zonei areolare. Dacă această "mufare" nu se poate realiza corect din cauza unui fren sublingual restricționat, bebelușul nu va putea crea un sigiliu corespunzător. Drept rezultat, atașarea devine incorectă.
O atașare incorectă la sân poate duce la pierderea frecventă a aspirației, ceea ce este adesea însoțit de un sunet distinct de „clic”. Acest lucru permite pătrunderea aerului în timpul hrănirii, ceea ce poate provoca discomfort digestiv: gaze, agitație, flatulență, sughiț, abdomen extins, reflux și colici.
Prin urmare, evaluarea frenului sublingual și, dacă este necesar, tratarea sa promptă poate îmbunătăți semnificativ procesul de alăptare și starea de bine a bebelușului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Frenul sublingual si alaptarea
De ce interfereaza frenul sublingual cu alaptarea?
Frenul sublingual sau ankyloglossia
Motive pentru care bebelusul refuza sanul
Frenul sublingual inseamna de fapt o mica bucata de tesut (frenulum) care leaga limba de baza gurii
Frenul sublingual inseamna de fapt o mica bucata de tesut (frenulum) care leaga limba de baza gurii, in acest caz fiind prea groasa sau asigurand o legatura prea stransa, afectand mobilitatea limbii si interferand cu alaptarea. Un bebelus cu fren sublingual va avea dificultati, de asemenea, in a-si scoate limba, manca, inghiti si chiar vorbi.
In unele cazuri, frenul se retrage pe cont propriu pe parcursul primului an de viata si nu cauzeaza probleme cu hranirea sau dezvoltarea vorbirii. Multe depind insa de gradul frenului sublingual: in cazul in care punctele de atasare se afla chiar pe varful limbii si pe creasta superioara a gingiei inferioare, hranirea si vorbirea pot fi afectate.
Frenul sublingual inseamna de fapt o mica banda de tesut (frenulum) care leaga partea inferioara a limbii de baza gurii, iar cand aceasta este prea scurta, limiteaza miscariile limbii. Frenul sublingual este congenital (prezent la nastere) si ereditar (adesea mai mult de un membru al familiei are aceasta conditie). Intre 0,2% si 4% dintre copii se nasc cu fren sublingual.
Frenul lingual si alaptarea
Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta un bebelus cu fren sublingual scurt este alaptarea. Exista mai multe studii pe tema alaptarii si frenumului si, ca urmare, exista o gama larga de opinii pe aceasta tema. Unii practicanti cred ca bebelusii se adapteaza sau ca frenul sublingual se intinde, in timp ce altii cred ca singura modalitate de a rezolva problema este tratamentul chirurgical, pentru a permite o gama completa de miscari ale limbii.
Cum interfereaza frenul sublingual cu alaptarea?
Intelegerea mecanismului de alaptare ajuta la explicarea de ce frenul sublingual poate interfera cu alaptarea. O atasare corecta la san incepe cu "mufarea" buzelor pentru a crea un sigiliu in jurul tesutului areolar al sanului. In cazul in care "mufarea" nu se realizeaza corect din cauza frenului, nu se poate crea un sigiliu bun, iar rezultatul ar putea cauza o atasare incorecta.
Ca urmare a unei atasari incorecte, bebelusul pierde adesea aspiratia (de obicei se poate auzi un sunet "clic"), iar aerul este inspirat pe gura. Aerul inghitit de bebelus duce inevitabil la gaze intestinale, agitatie, flatulenta, sughit, burta extinsa, reflux si colici.
Cand un copil are fren sublingual scurt, se poate intampla unul din cele doua lucruri. Fie limba bebelusului blocheaza sfarcul de a intra complet in gura (impingandu-l spre partea din fata a gurii), fie mamelonul intra complet in gura, dar bebelusul prinde jos si musca baza mamelonului. In primul scenariu, limba nu este capabila sa se deplaseze in sus si poate doar inainta - acesti copii au adesea probleme sa tina suzeta in gura. In cel de-al doilea scenariu, mamelonul este pozitionat corect, dar incapacitatea copilului de a misca limba il va face sa isi foloseasca doar gingiile si buzele.
Cheia succesului in ceea ce priveste alaptatul corect tine de modul in care bebelusul reuseste sa se prinda de san. Vezi aici Atasarea corecta la san a bebelusului (video)
Ad-Extra3:
Frenul sublingual sau ankyloglossia, pe larg
Frenul sublingual (ankyloglossia) este o afectiune prezenta la nastere care limiteaza gama de miscari ale limbii copilului.
Frenul sublingual inseamna de fapt o mica bucata de tesut (frenulum) care leaga limba de baza gurii, in acest caz fiind prea groasa sau asigurand o legatura prea stransa, afectand mobilitatea limbii si interferand cu alaptarea. Un bebelus cu fren sublingual va avea dificultati, de asemenea, in a-si scoate limba, manca, inghiti si chiar vorbi.
Motive pentru care bebelusul refuza sanul
Bebelusul refuza sanul? Poate ca nu ii place ce ai mancat
Bebelusul refuza sanul? O cauza ar putea fi reflexul lent de ejectie al laptelui matern
Bebelusul refuza sanul? Poate are o raceala si nu poate respira bine - iata ce ai de facut
Bebelusul refuza sanul? Eruptia dentara ar putea fi cauza
Bebelusul refuza sanul? Ar putea fi din cauza unor afte care fac suptul dureros
Bebelusul refuza sanul? Durerile de urechi ar putea fi cauza
Bebelusul refuza sanul? Modificarile hormonale ale mamei pot fi cauza
Forumul de ajutor ale mamicilor care alapteaza
Alaptarea bebelusului - forum de suport.
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com,Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII