Atasarea corecta la san a bebelusului (video)
Atasarea corecta la san este esentiala pentru o alaptare de succes.
Bebelusii se nasc cu reflexul de supt, activitate pe care o intreprind cu mare placere inca din perioada intrauterina. Primul alaptat dupa nastere este un moment unic si minunat – incepe speciala interactiune sincrona dintre dumneavoastra, prospata mamica, si minunea pe care ati asteptat-o noua luni.
despre atasarea corecta la san veti citi:
Atasarea corecta la san este esentiala pentru o alaptare de succes
Exista cateva repere ce va pot ghida catre o atasare corecta
De unde stiu ca l-am atasat corect la san?
Ce se intampla daca bebelusul suge dar nu este atasat corect?
Ghid de alaptare
Atasarea corecta la san este esentiala pentru o alaptare de succes
Bebelusii se nasc cu reflexul de supt, activitate pe care o intreprind cu mare placere inca din perioada intrauterina. Primul alaptat dupa nastere este un moment unic si minunat – incepe speciala interactiune sincrona dintre dumneavoastra, prospata mamica, si minunea pe care ati asteptat-o noua luni. Aceasta experienta minunata poate fi uneori umbrita de teama pe care o puteti avea in ceea ce priveste abilitatea de a atasa copilul la san.
Exista cateva repere ce va pot ghida catre o atasare corecta
In primul rand, este foarte important sa va asezati intr-o pozitie confortabila, eventual cu spatele sprijinit. Apoi, aduceti bebelusul la nivelul sanului, cu fata catre san si pozitionati-l in asa fel incat urechea, umarul si soldul lui sa fie in linie dreapta. Pentru a sustine bebelusul va puteti ajuta de cateva perne. Prindeti sanul cu mana libera, avand degetele in forma literei C, cat mai departe de areola si mamelon. Atingeti usor buzele bebelusului cu mamelonul pentru a-l determina sa deschisa gurita. In momentul cand deschide gura larg (ce imita un cascat), cu o miscare blanda dar ferma apropiati-l de san astfel incat sa prinda nu doar mamelonul ci si cat mai mult din areola, deoarece la nivelul acesteia trebuie sa se faca presiunea pentru o buna ejectie a laptelui. Indiferent de pozitia in care se alapteaza, intotdeauna aduceti copilul catre san si nu invers. Odata atasat, barbia lui va fi lipita in totalitate lipita de san si varful nasului atinge usor sanul.
De unde stiu ca l-am atasat corect la san?
Atunci cand un bebelus se ataseaza corect la san, nu se aud zgomote, buzele lui pe san sunt precum “buzele unui peste”, obrajii acestuia sunt plini, suptul este amplu si se poate auzi un sunet fin atunci cand inghite.
La primele alaptari puteti simti o usoara senzatie de disconfort sau durere la nivelul mamelonului, dar daca bebelusul este atasat corect, acestea se diminueaza si dispar. Este normal ca mamelonele sa devina sensibile in primele zile cand alaptati si puteti in aceasta perioada sa folositi o crema cu lanolina speciala pentru mameloane in perioada alapatarii.
Daca, dupa ce ati atasat copilul la san, observati semne ale unei atasari incorecte - buzele bebelusului sunt prinse intre san si gingii, se aud zgomote in timpul suptului, obrajii par trasi inauntru, nu il auziti inghitind, simtiti dureri la nivelul mamelonului care se mentin si dupa primele 2 minute, detasati copilul de la san si incercati o noua atasare. Pentru a-l detasa de la san, introduceti cu blandete degetul mic in gura copilului la nivelul coltului gurii.
Nu va ingrijorati daca nu reusiti de la prima incercare o atasare corecta. Cu rabdare, perseverenta si incredere in dumeavoastra sunt sigura ca veti reusi sa ajungeti la excelenta in ceea ce priveste alaptarea.
Ad-Extra3:
Ce se intampla daca bebelusul suge dar nu este atasat corect?
Daca bebelusul este lasat sa suga atunci cand nu este atasat corect, pot aparea ragade la nivelul mameloanelor ce pot face alaptarea dureroasa si dificila. Pentru ca sunt foarte multe mamaci, care din dragoste pentru puiul lor fac orice ca acesta sa primeasca cel mai bun si scump lapte din lume – laptele matern, uneori bebelusul este lasat sa suga si atasat incorect. Pe principiul “ce daca ma doare, important este ca se hraneste”. Acest lucru nu este chiar adevarat, deoarece daca atasarea nu este corecta inseamna ca nu a ajuns si o buna parte din areola in gura bebelusului. Mamelonul constituie partea prin care iese laptele, dar la nivelul areolei trebuie presat pentru un transfer de lapte eficient.
Bebelusii sunt alerti in primele ore dupa nastere si au un puternic reflex de supt, de aceea este recomandat ca primul alaptat sa se petreaca in primele 2 ore de la nastere. Un alt aspect important este recomandarea ca bebelusul sa stea in camera cu mama pe perioada spitalizarii dupa nastere, pentru a putea fi alaptat la cerere. De aceea, ar fi bine atunci cand va alegeti maternitatea in care urmeaza sa nasteti, daca are sistem rooming-in si in cat timp de la nastere il puteti alapta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exculsiva pana la 6 luni, apoi in paralel cu diversificarea, continuarea alaptarii pana la 2 ani si peste, intarcarea ramanand la latitudinea mamei si a copilului.
Despre alaptare si etapele alaptarii:
Produse care te ajuta sa-ti alaptezi bebelusul mai usor
9 Mituri despre alaptare
Avantajele alaptarii pentru bebelus si mamica
Alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Exista un ghid de alaptare?
Ei bine DA - Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea DC:
Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici - Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.
autor: Raluca Petre
Studenta la UMF Carol Davila - Facultatea de Moase (an IV - an terminal).
Cursuri urmate:
- Curs de formare Educator prenatal Lamaze (2010)
- Curs Educatie in Lactatie (2010-2011)
- Curs Doula cu dr. Michel Odent (2012)
- Stagiu formare, calificare specialisti Sportul pentru toti - modul I (2010)
- Programul SAMAS - Sanatate pentru mame si sugari (2013-2014).
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII