Dezvoltarea abilitatilor logice si rationamentului intre 3-4 ani
Copiii de 3 si 4 ani isi bazeaza intelegerea asupra lumii pe ceea ce vad, mai degraba decat pe logica.
Prescolarii au dificultati sa se concentreze pe mai mult decat singura lor perceptie singulara a lucrurilor.
Numarul de concepte poate fi dificil pentru cei care nu au facut inca conexiuni logice intre denumirile cifrelor si cantitatile pe care le reprezinta.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Judecarea dupa aparente
Observarea a cate un obiect pe rand
Prescolarii nu cunosc numerele
Ce pot face parintii?
Prescolarii in stadiul preoperator de dezvoltare isi folosesc perceptiile asupra mediului, impreuna cu fragmente de informatii adunate in timpul experientelor lor anterioare, pentru a intelege lumea ce ii inconjoara. Ei isi bazeaza intelegerea pe ceea ce vad mai degraba decat pe logica si trebuie sa treaca prin multe procese de gandire ilogica inainte sa poata incepe chiar sa faca logic sensul lumii ce ii inconjoara.
Invatarea prin incercari si esecuri
Pentru a oferi copiilor oportunitati de a invata prin joc, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele caracteristici ale gandirii:
Judecarea dupa aparente
Cand forma sau aparitia unui material se schimba, este dificil pentru prescolari sa inteleaga ca acele cantitati raman aceleasi (sau sunt "conservate"). De exemplu, in timpul gustarii, Iulia isi rastoarna biscuitii pe masa. Larisa se uita in cutia ei plina de biscuiti, apoi intreaba de ce Iulia are mai multi biscuiti. Ea nu intelege logic ca, daca biscuitii Iuliei ar fi pusi inapoi in cutie, cantitatile ar arata si ar fi aceleasi.
Observarea a cate un obiect pe rand
Deoarece este greu pentru prescolari sa se concentreze pe mai mult decat propria lor perceptie singulara, ei au tendinta de a sorta obiectele de o caracteristica, mai degraba decat de doua. Daca li se dau cateva blocuri mici de diferite dimensiuni, culori si forme, de exemplu, copiii de 3 ani ar putea alege sa le sorteze prin alinierea lor in functie de dimensiune si sa le numeasca ca fiind o "parada". Cu toate acestea, copiii peste 3 si 4 ani putea sa le organizeze prin doua atribute (culoarea la inceput, apoi prin forma sau dimensiune).
Ad-Extra3:
Prescolarii nu cunosc numerele
Prescolarii sunt, de asemenea, destul de ilogici atunci cand vine vorba de conceptele de numere. In timp ce un copil toarna galeti de apa si numara "patru, cinci, sase", numararea lui poate sa nu corespunda deloc sumelor pe care le varsa. Din nou, prin experiente concrete, el va ajunge sa inteleaga semnificatia numarului si numaratul.
Ce pot face parintii?
Permiteti diferite stiluri de invatare
Oferiti copiilor o multime de materiale pentru a le explora. Unii copii insa, se simt mai confortabili observand o activitate si adresand intrebari. Asigurati-va ca aveti destul timp sa discutati si sa le explicati.
Stimulati curiozitatea si abilitatile de gandire ale copiilor
Oferiti o serie de manipulatii interesante. De exemplu, cereti copiilor sa compare tije colorate in functie de marime pentru a crea modele. Indicati relatiile cauza-efect. Pe masura ce adauga un ou la faina in timpul experimentelor de gatit, intrebati: "Ce s-ar putea intampla in continuare?" Adresati-i intrebari deschise pentru a sprijini estimarea si prezicerea.
Oferiti provocari de gandire pe tot parcursul zilei
Pe masura ce copiii aseaza blocuri si carti in timpul curateniei din camera, incurajati-i sa clasifice obiecte. Invitati-i sa compare cantitatile in timp ce se joaca.
3 ani e varsta lui DE CE: iata de ce trebuie sa ne bucuram de ea
In jurul varstei de 3 ani, copilul incepe adorabila etapa a intrebarilor. Incepe etala lui DE CE. Intreband, copilul descopera lumea si incearca sa o inteleaga din punctul sau de vedere. Si chiar daca ti se pare ca sunt prea multe intrebari, cel mai bine e sa te bucuri de aceasta etapa a intrebarilor care de mai de care ... Iata de ce 3 ani e inceputul etapei lui de ce: de ce trebuie sa ne bucuram de ea.
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
Stima de sine – toata lumea stie sa o defineasca, in termeni mai mult sau mai putin stiintifici, insa cati dintre noi stiu cat de importanta este ea pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii copiilor nostri? Sau, mai exact, cati dintre noi tinem cont de acest lucru atunci cand relationam cu propriii copii? citeste in continuare aici >
Forum de Parenting modern
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII