Neglijarea emoțională a copilului: efectele pe termen lung

Neglijarea emotionala a copilului -  efectele pe termen lung

Neglijarea emoțională a copilului: efectele pe termen lung

Neglijarea emoțională a copilului poate fi definită ca neîndeplinirea de către părinți a nevoilor sale emoționale, mentale sau fizice - într-un mod care are un efect negativ asupra stimei sale de sine, a imaginii sinelui și a bunăstării sale fizice. 😔

• Neglijarea emoțională este adesea dificil de detectat, deoarece mulți părinți pot să-și pună masca de părinți grijulii într-o familie iubitoare și cu relații normale între membrii căminului. 😊 Mulți oameni nu realizează însă că luptele lor emoționale sau fizice ca adulți ar putea fi legate de neglijarea pe care au experimentat-o ei în copilărie. 💔

in acest articol veti citi mai multe articole despre:
Multi copii sunt neglijati emotional
Neglijarea emotionala este o forma de abuz asupra copilului
Povestea mea
Apoi am devenit un copil fricos
Testul de neglijare emotionala a unui copil
Caracateristici ale adultilor care au experimentat neglijarea emotionala in copilarie
Pasi pentru depasirea efectelor neglijarii din copilarie
Despre cum crestem stima de sine si increderea copilului

Multi copii sunt neglijati emotional

Mult mai des decat ne-am dori sa stim... multi copii sunt neglijati emotional. 

Neglijarea emotionala copiilor poate fi definita ca neindeplinirea de catre parinti a nevoilor emotionale, mentale sau fizice ale copiilor lor intr-un mod care are un efect negativ asupra stimei lor de sine, a imaginii sinelui si a bunastarii fizice. Neglijarea emotionala este adesea dificil de detectat, deoarece multi parinti pot sa-si puna masca de parinti grijulii intr-o familie iubitoare si cu relatii normale intre membrii caminului.

Neglijarea emotionala este o forma de abuz asupra copilului

Mai pe scurt, neglijarea emotionala se refera la lipsa de atentie si afectiune acordate copilului, ignorarea si izolarea copilului de ceilalti, respingere si amenintare, insultarea si etichetarea negativa a acestuia, permiterea (sau uneori incurajarea directa) a unor comportamente periculoase, precum furtul, activitati interzise sau periculoase.

Iata o poveste reala de pe forumul Desprecopii - despre neglijarea emotionala a copilului

Am crescut intr-o familie de clasa mijlocie. Toate nevoile fizice mi-au fost indeplinite. Am avut trei mese bune pe zi, haine dragute si o casa frumoasa. La suprafata, eu si familia mea paream „normali”, dar in spatele usilor inchise, lucrurile erau diferite.

Mamea mea putea fi calda uneori, dar adesea era victima propriei sale nefericiri. Lucra cu norma intreaga, conducea o scoala de dans - la parterul casei noastre - mai multe seri pe saptamana si facea toate treburile gospodariei. Refuza sa-mi dea sarcini, spunand cat de mult ura ea acest lucru atunci cand era copil. In orele ei libere, cosea costume pentru recitalul nostru de dans anual de la scoala. Rareori parea sa aiba timp sau energie pentru a vorbi cu mine. Tatal meu era rece si distant. El era deseori in spatele unui ziar sau plecat de acasa.

Am petrecut multe ore singura in camera mea, ascunzandu-ma si visand la o viata diferita. Nu am simtit niciodata ca parintii mei ma cunosteau cu adevarat ca persoana – gandurile mele, visurile mele sau personalitatea mea. Consideram ca nu merit ca ei sa ma cunoasca. De cateva ori m-am razvratit insa am descoperit ca parintii mei puteau  fi abuzivi fizic si verbal...  asa ca dupa asta tot ce mi-am dorit e sa ma inchid in mine si sa nu mai trec prin nicio iesire violenta din partea lor ...(autor: Eliana)

Ad-Extra3:

Apoi am devenit un copil fricos

In jurul varstei de 12 ani am devenit fricoasa. Am fost hartuita in scoala primara si m-am luptat cu depresia. Veneam acasa de la scoala intr-o casa goala si tanjeam dupa cineva cu care sa vorbesc despre problemele mele. Pana cand ajungeau parintii acasa, nevoia de a discuta cu cineva disparea. Simteam ca parintii nu ma vor asculta sau ca nu ma vor intelege si imi era teama sa nu fiu inteleasa gresit. Parintii mei nu exprimau nici un interes fata de modul in care ma simteam sau de ceea ce se intampla in viata mea. Am invatat devreme in viata ca va trebui sa-mi rezolv singura propriile probleme.

Fiind foarte determinata si, oarecum, incapatanata, am ajuns la maturitate, insa am avut partea mea de batalii de purtat. Privind inapoi, nu cred ca parintii mei au incercat in mod intentionat sa ma neglijeze. Cred ca ei erau oameni raniti si suferinzi care nu si-au dat seama de modul in care ma afectau actiunile lor.

Testul de neglijare emotionala a unui copil

Dr. Jonice Webb, doctor in psihologie clinica si autor al cartii de succes Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect, a creat Testul de Neglijare Emotionala a Copilariei.

Testul identifica multe caracteristici de personalitate care apar atunci cand adultii experimenteaza neglijarea in propria copilarie. 

Caracateristici ale adultilor care au experimentat neglijarea emotionala in copilarie - sumar din aceasta carte:

Ei se confrunta cu stima de sine scazuta si cu emotivitate

Iata ce povesteste Eliana pe forumul desprecopii

Parintii mei nu m-au invatat lectiile de viata pe care aveam nevoie sa le stiu pentru a-i face fata, asa ca m-am simtit inadecvata si rusinata de starea mea inferioara. Nu am fost niciodata laudata atunci cand am facut ceva bine, fapt pentru care, de multe ori, nu mi-am recunoscut realizarile. Fara o gandire pozitiva, am suferit de stima de sine scazuta. Simteam ca nu sunt suficient de buna pentru a primi laude. Lipsa stimei de sine poate conduce, la unele persoane, si la o saraca ingrijire de sine sau neglijare de sine. De citit detalii interesante aici: Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

Sunt foarte aspri cu ei insisi

Victimele neglijarii in copilarie se simt adesea suparate si dezamagite de propriile persoane. Se judeca pe ei insisi mult mai aspru decat ii judeca pe altii si se mentin la un standard mai inalt.

Iata ce povesteste Eliana pe forumul desprecopii

Deseori, dupa ce ma aflam intr-o situatie sociala, ma invinovateam mental pentru vorbele stupide spuse sau pentru remarcile proaste facute. Judecata aspra asupra propriei persoane ar putea fi rezultatul faptului ca nu am primit suficienta compasiune sau caldura emotionala in copilarie.


Victimele neglijarii in copilarie se simt adesea suparate si dezamagite de propriile persoane

Ei duc lipsa sentimentului de apartenenta

Copii care cresc neglijati emotional se simt ca si cum nu apartin niciunui loc, chiar si printre familie si prieteni. Persoanele apropiate acestora spun ca despre ei ca sunt distanti si necomunicativi. Doresc adesea doar sa ramana singuri si se simt inconfortabil in situatii sociale. Tocmai din acest motiv, se simt desconectati de propria familie.

Pe masura ce copiii cresc, parintii nu observa cand copiii lor se simt tristi sau au nevoie de mangaiere. Atunci cand copiii sunt ignorati, neobservati, sau vorbele ori actiunile lor sunt intelese gresit de catre parinti, copiii raspund prin a se simti neimportanti, nedoriti sau chiar inferiori altor copii. Cand copiii sunt ridiculizati -  se tem, adeseori, sa se exprime, deoarece pot fi respinsi sau pedepsiti, suprimandu-si emotiile.

Isi suprima emotiile

Iata ce povesteste Eliana pe forumul desprecopii

Mi-am construit un perete emotional in jurul meu pentru a ma proteja de a fi ranita. Victimele se pot simti mai bine cu animalele decat cu oamenii. intotdeauna mi-am iubit animalele de companie si am avut tendinta de a trai in izolare, in ciuda naturii mele calatoare.

Sunt mandri de independenta lor

Victimele sunt mandre ca nu trebuie sa depinda de altii. Drept rezultat, li se pare dificil sa ceara ajutor. Ei prezinta dificultati in a-si pune increderea in alte persoane, deoarece experienta lor i-a invatat ca oamenii nu sunt demni de incredere si probabil nu le vor indeplini nevoile.

Simt ca nu si-au atins obiectivele in viata

Victimele simt ca este ceva in neregula la propria persoana si se lupta cu auto-disciplina. Lor le este dificil sa-si recunoasca nevoile si sa faca un plan organizat pentru propriul viitor. Din cauza ca nevoile lor nu au fost indeplinite in trecut, este posibil ca ei sa simta ca sunt neputinciosi in a schimba situatia.

Se simt deseori izolati

Victimele simt uneori ca ar putea trai cu usurinta in izolare ca un pustinic si, deseori, simt ca vor sa scape de situatiile sociale. Pentru mine, camera mea era locul meu sigur unde nimeni nu m-ar fi intimidat sau ridiculizat. Eram singura deoarece aceasta stare parea sigura.

Nu sunt in contact cu sentimentele lor

Victimele pot avea dificultati in identificarea propriilor emotii. Ei se simt, de multe ori, nefericiti sau iritabili fara un motiv clar si prezinta dificultati in a se calma atunci cand sunt suparati. Ei sunt adesea incapabili sa-si enumere punctele forte si punctele slabe. Uneori, se simt goi pe interior. Ceva pare sa ii impiedice de la participarea la situatiile sociale.

Iata ce povesteste Eliana pe forumul desprecopii

M-am luptat cu gestionarea emotiilor, deoarece in copilarie a trebuit sa le suprim pentru a evita infurierea parintilor. Nu am fost invatata cum sa-mi gestionez sentimentele intr-un mod sanatos. Cand aveam 16 ani, un baiat a scris o poezie despre mine care m-a proiectat intr-o ciudatenie a modului in care eram deconectata de oameni. El m-a descris ca pe o „pasare cu aripi rupte” care se ascunde in spatele unui perete de protectie pentru a ma feri de a fi ranita.

Prezinta un risc ridicat de a avea probleme de sanatate mintala si dependente

Copiii neglijati emotional sufera des de depresie cronica. Altii pot prezenta conditii de sanatate mintala, precum PTSD si dificultati de atasament. Unii oameni care se confrunta cu neglijarea se pot refugia in abuzul de substante (droguri) sau alte tipuri de dependente pentru a face față durerii emotionale greu de gestionat.

Pasi pentru depasirea efectelor neglijarii din copilarie

Daca esti parinte - fa tot ce poti pentru a te apropia emotional de copilul tau. Daca ai experimentat neglijarea in copilarie, iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a depasi raul ce a fost deja facut:

Ar trebui sa devii mai constient de sine

Constientizarea de sine presupune petrecere de timp pentru a analiza modul in care te simti si pentru a determina starea ta emotionala.

Am descoperit ca efectuarea plimbarilor lungi m-au ajutat sa ma concentrez asupra invatarii despre mine. Cand rasar anumite emotii, imi iau timp pentru a-mi da seama de unde au venit. M-au ajutat si discutiile cu alte persoane despre ceea ce mi se intampla.

Trebuie sa te accepti asa cum esti

Un alt pas pe care adultii il neglijeaza atunci cand sunt copii este sa invete sa se accepte asa cum sunt si sa inceteze sa mai fie atat de duri cu ei insisi.

Uneori, sunt tentata sa ma izolez de situatiile sociale deoarece sa fiu singura reprezinta un loc confortabil si sigur pe care il cunosc bine. Ma impulsionez sa-mi asum riscul interactionarii cu alte persoane.

Concluziile Elianei:

Recunoasterea si tratarea efectelor neglijarii emotionale din copilarie m-au ajutat sa ii fac față si sa depasesc raul produs. Oricine a experimentat neglijarea emotionala poate avea speranta ca poate depasi rezultatele neglijarii si sa se vindece de aceasta. Dar eu, in rol de parinte acum  - voi incerca tot ce pot pentru a nu imi neglija emtional copilul - asa cum am fost eu ...

Inteligenta emotionala a copilului: Ajuta-ti copilul sa-si identifice propriile sentimentele

Ganditi-va putin, in cazul in care copilul dumneavoastra nu-si  poate identifica propriile sentimentele, cum este posibil pentru el sa monitorizeze sau sa citeasca sentimentele altora?

Inteligenta emotionala este arta prin care ne putem invata copilul sa isi cunoasca si sa isi identifice sentimentele. Invata-ti copilul sa isi recunoasca propriile sentimente si emotii. Iata trei sfaturi foarte utile pentru a-ti ajuta copilul sa poata deveni un adult echilibrat si sigur pe propriile sentimente.

Despre cum crestem stima de sine si increderea copilului - merita citit si:

Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul 


Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor: cheia succesului in societate

Inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, folosi, intelege, si de a gestiona emotiile intr-un mod pozitiv si constructiv.  Acest timp de inteligenta este atat recunoasterea propriei stari emotionale, cat si a starilor emotionale ale altora.

Iata ce trebuie sa stii despre acest tip de inteligenta si de ce este cheia succesului in societate.

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2024
referinte:
Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect (English Edition) Kindle Edition - autor Jonice Webb
theconversation.com, psychologytoday.com - 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII