Secrete care pot ajuta o graviduta sa scape de frica de nastere

Secrete care pot ajuta o graviduta sa scape de frica de nastere

Secrete care pot ajuta o graviduta sa scape de frica de nastere

Teama de nastere este in gandurile fiecarei femei insarcinate. Multe femei insarcinate se ingrijoreaza cu privire la durerea fizica ce insoteste travaliul si nasterea. Iar pentru cele la prima sarcina, aceasta teama poate deveni chiar obsedanta.

Noi cercetari sugereaza ca includerea abilitatilor de atentie in educatia mamelor care dau nastere poate ajuta mamele care se afla la primul copil sa faca fata temerilor. Iata niste secrete care pot ajuta p graviduta sa scape de frica de nastere.


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Frica de necunoscut afecteaza pe toata lumea
Secretul gestionarii temerilor
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Travaliul de la A la Z: ghid complet

Teama de nastere este absolut normala

Multe femei insarcinate se ingrijoreaza cu privire la durerea fizica ce insoteste travaliul si nasterea. Noi cercetari sugereaza ca includerea abilitatilor de atentie in educatia mamelor care dau nastere poate ajuta mamele care se afla la primul copil sa faca fata temerilor.

Studiul, publicat in revista americana BMC Sarcina si Nasterea, arata si ca atentia poate ajuta la scaderea simptomelor de depresie prenatala si postpartum a femeilor.

Frica de necunoscut afecteaza pe toate gravidele

Grija, definita ca si constientizare ce apare din acordarea atentiei fata de momentul prezent, s-a dovedit a fi de ajutor la gestionarea durerii cronice, a depresiei si a anxietatii. Acest studiu, desi mic, este unul dintre primele care analizeaza modul in care aceste abilitati ar putea fi de folos femeilor insarcinate.

„Frica de necunoscut afecteaza pe toata lumea, iar acest lucru poate fi valabil mai ales pentru femeile gravide” a spus Larissa Duncan, cercetatorul principal al studiului si profesor asociat de dezvoltare umana si studii de familie la Universitatea din Wisconsin-Madison. Studiul a inclus 30 de mamici pentru prima data, aflate in cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Fiecare femeie a completat o serie de chestionare: unul inainte de inceperea studiului, un altul dupa finalizarea cursului si un chestionar final dupa nastere. Multe dintre participante si-au exprimat ingrijorarea cu privire la durerile nasterii, in timp ce altele s-au temut de depresia postpartum.

Frica de necunoscut

„Imi fac griji cu privire la ceea ce ar putea merge rau in timpul travaliului si a nasterii” a scris o participanta la inceputul studiului. „Am citit carti, insa acestea m-au speriat... imi este frica de durere, iar necunoscutul este inspaimantator.”

Un studiu anterior a aratat ca mamele aflate la primul copil si care se temeau de nastere, erau mai predispuse sa aiba un travaliu mai lung – in medie, cu 47 de minute mai lung – fata de femeile aflate in aceeasi situatie, insa care nu se temeau de nastere.

In timp ce multe femei iau cursuri de nastere pentru a se educa cu privire la procesul nasterii, multe dintre aceste cursuri nu predau abilitati ce ajuta la infruntarea anxietatii fata de nastere. Potrivit Dr. Duncan, in unele cazuri, aceste cursuri pot face ca femeile sa se simta chiar mai rau.

Cursurile de educatie despre nastere, ce includ doar informatii despre travaliu si nastere, pot face ca temerile mamei aflate la primul copil sa fie mai vii” a spus ea.

Curioasa sa afle daca abilitatile de constientizare ar putea ajuta femeile sa gestioneze aceste anxietati, dr. Duncan si colegii sai au repartizat aleatoriu jumatate dintre participante la un atelier de constientizare a nasterii numit the Mind in Labor. Cealalta jumatate a fost repartizata la cursuri traditionale pentru nastere.

Mind in Labor este un curs de weekend dezvoltat de Nancy Bardacke, o asistenta medicala si moasa certificata si profesor de constientizare la Centrul Osher pentru Medicina Integrativa de la Universitatea din California, San Francisco, Centru Medical. In timpul cursului femeile sunt invatate cum sa aplice limbajul constientizarii la procesul nasterii, inclusiv cum sa foloseasca constientizarea pentru a face fata durerii si fricii din timpul travaliului. Partenerii de nastere invata, de asemenea, cum sa ofere confort si sprijin oferind tehnici de constientizare.

„Invat femeile si, bineinteles, pe partenerii lor ca contractiile dureroase ale travaliului vin si pleaca, moment de moment, si ca intre contractii exista momente de calm si de usurare,” a spus doamna Bardacke.

Ad-Extra3:

Secretul gestionarii temerilor

Ea spune ca, secretul pentru a-ti gestiona temerile este sa inveti cum sa ramai ancorata in momentul prezent, fara a te ingrijora pentru trecut sau viitor. Pentru a preda aceasta abilitate, Bardacke roaga participantele sa tina cuburi de gheata in maini in timp ce acorda atentie respiratiei proprii. Ea a spus ca acest lucru le permite sa experimenteze natura temporara a senzatiilor fizice neplacute.

Ea introduce, de asemenea, si practicile de baza ale meditatiei de constientizare, precum yoga, meditatia pe loc si meditatia in miscare, precum si practici informale, precum mancatul constient.

„Practicile de constientizare ofera o oportunitate de a descoperi anterioarele resurse interioare necunoscute de forta si rezistenta” spune Bardacke. „Pana se termina cursul, nivelurile de incredere ale femeilor cresc, iar temerile lor incep sa dispara. Ele realizeaza ca chiar daca a da nastere este greu, este ceva ce pot gestiona in fiecare clipa.”

Dupa finalizarea cursului, participantele au declarat ca s-au simtit mai pregatite pentru amenintatoarea nastere, si erau mai putin predispuse sa foloseasca medicamente pentru durere in timpul travaliului.

Aceste femei au prezentat si scoruri mai mici pentru simptome de depresie prenatala si postpartum, fata de femeile care au participat la cursurile traditionale de nastere. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, factorii biologici, precum schimbarile hormonale, pot afecta riscul de depresie al unei mame. Asociatia afirma si ca femeile pot avea parte de lupte interne in perioada postpartum, deoarece se adapteaza la noile lor roluri de mame. Rezultatele studiului sugereaza ca abilitatile de constientizare pot ajuta femeile sa gestioneze simptomele depresiei maternale, invatandu-le cum sa faca fata necunoscutului unei noi maternitati.

Mamele insarcinate s-ar putea simti ca si cum ele trebuie sa controleze si sa gestioneze fiecare aspect al experientei nasterii” a spus Carla Naumburg, un expert in ingrijirea parentala si asistent social clinic in Newton, Mass., care nu a fost implicata in studiu. „Ele se ingrijoreaza, de multe ori, cu privire la viitor, iar acest lucru nu numai ca afecteaza copilul, dar poate face si parentingul mult mai dificil.”

Dr. Naumburg a spus ca, constientizarea poate ajuta femeile in travaliu sa ramana prezente si sa raspunda experientei prin care trec, ceea ce poate ajuta la usurarea suferintelor lor fizice si emotionale.

Cercetatorii au spus ca intentioneaza sa efectueze studii mai mari pentru a examina modul in care constientizarea nu numai ca poate pregati cuplurile ce asteapta un copil pentru navigarea prin experienta nasterii cu o mai mare usurinta emotionala, ci si modul in care ii ajuta si in timp ce cresc copiii.

„Prin invatarea abilitatilor de constientizare ca parte a educatiei pentru nastere, mamele insarcinate pot percepe iminenta nastere ca pe ceva ce pot gestiona, in loc sa o vada ca pe ceva de care se tem,” a spus Dr. Duncan.

Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii

Frica de nastere este, pentru unele gravidute - o grija obsedanta. Daca esti la prima sarcina si mai ales daca te apropii de momentul magic al nasterii, probabil ca iti pui deja intrebari despre cum va fi travaliul, o experienta care genereaza adesea panica in randul viitoarelor mamici. Iata cum o invingi frica de nastere si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii.

Travaliul de la A la Z: ghid complet

Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului - simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului.

Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã - al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã? Citeste cu atentie Travaliul  de la A la Z: ghid complet

Tot despre nastere e important sa citesti:

Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor

Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.

Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea pas cu pas
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Travaliul de la A la Z
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII