Bătaia nu este ruptă din rai și este o umilință teribilă pentru un copil

Bataia nu este rupta din rai si este o umilinta teribila pentru un copil

Bătaia nu este ruptă din rai și este o umilință teribilă pentru un copil

Un studiu publicat în American Journal of Family Psychology, întins pe o perioadă de cincizeci de ani și care implică testarea a peste 160.000 de copii, constată încă o dată că palma la fund, aplicată ca pedeapsă duce la comportamente negative ale viitorului adult. 

Drept urmare, bătaia nu este o soluție, nu o putem privi drept o modalitate de educare a copilului, și mai mult, sunt legi care apără și protejează minorii din acest punct de vedere.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Îmi amintesc foarte bine, eu am mâncat bătaie pe pâine
Bătaia mă făcea să simt o umilință teribilă
Este adevărat, mamele noastre au făcut cum au știut mai bine
Bătaia, nu este o soluție și cel mai important, bătaia nu e ruptă din rai!
De ce unii parinti isi lovesc copiii: despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite

Îmi amintesc foarte bine, eu am mâncat bătaie pe pâine

Nu în fiecare zi și nu într-o formă foarte gravă. Ca să particularizez, mama folosea doar palma sau/și nuiele. Să vă zic drept, cât timp am fost copil am privit bătaia ca o parte din copilăria mea. Era o activitate foarte firească și venea, de cele mai multe ori, după ce provocam o mică ceartă sau un motiv de încăierare între frații mei. Cu toate că nu am primit decât palme la fund și vărguțe, pedeapsa cu bătaia nu m-a speriat niciodată.

Știam că mama ne iubește, ne-o explica vădit și răspicat de multe ori pe zi și aveam și foarte multe momente de hârjoneală și de distracție. Așadar nu îmi era frică să primesc bătaie și nici nu mă speria foarte tare această amenințare. Câteodată, când știam ce o să urmeze, îmi încleștam dinții și suportam cu fruntea sus secundele în care mi se ”articulau” câteva palme.

Bătaia mă făcea să simt o umilință teribilă

În schimb bătaia mă făcea să simt o umilință teribilă. Nu frică, dar umilință. Mă întrebam mereu dacă sunt un copil potrivit pentru familia în care mă aflu. Eram rușinată, nu neapărat de fapta pe care o comisem ci mai degrabă că se ajunsese la bătaie. La un moment dat, știu clar că ajunsesem o adolescentă și încă mai eram altoită din când în când. Aveam zero încredere în mine și asta m-a făcut în multe situații să tac în loc să-mi apăr punctul de vedere.

Așa se făcea pe vremea aia!”, este scuza multor mame din perioada postdecembristă. „V-am crescut și noi cum am știut mai bine!”

Este adevărat, mamele noastre au făcut cum au știut mai bine

Doar că, le-a lipsit informarea, și mai mult decât atât, ele au fost nevoite să se îngrijească de aspecte cu mult mai importante ce țin de supraviețuire. Cu alte cuvinte, au avut o perioadă foarte grea și nu le-a fost deloc ușor. Au ascultat de sfaturile mamelor lor și s-au bazat pe faptul că „alții au crescut în condiții și mai vitrege, și uite ce bine au ajuns”. Din păcate, în unele cazuri, bătaia a lăsat urme adânci, iar adulții zilelor noastre le resimt în situații de zi cu zi (lipsă de încredere în propria persoană sau preluarea acestui tip de comportament).

Însă, pedeapsa cu bătaia sau simpla amenințare cu această formă de manifestare lasă urme adânci asupra unui copil și îi poate marca viitorul pentru totdeauna. Bătaia duce la stări de anxietate, la lipsă de încredere și la sentimentul de umilință. Bătaia nu corectează anumite forme de comportament, ci dimpotrivă, câteodată instigă la o atitudine sfidătoare. Bătaia sădește frică în sufletul copilului. Bătaia duce la rușine. Bătaia nu rezolvă situația decât pe moment.

Ad-Extra3:

Bătaia, nu este o soluție și cel mai important, bătaia nu e ruptă din rai!

Ce poți face în schimb:

 stabilește reguli de care să te ții;
 încearcă să te conectezi cu copilul, să aflii ce a dus la acest tip de comportament, de ce este de fapt supărat și cum poți să-l ajuți;
 în cazul în care cel mic face ceva periculos, asigură-te că îl îndepărtezi de sursa pericolului! Spune, în acest caz, un NU ferm, pentru ca cel mic să știe că de data asta situația este gravă;
 încearcă să identifici acel moment în care ești pe punctul de a-ți pierde răbdarea și, în loc să reacționezi, ia-ți cinci minute ca să te calmezi;
 încearcă să înlocuiești palemele cu explicații și îmbrățișări (multe în ambele cazuri).

Știu că viața de părinte este una dintre cele mai provocatoare meserii din lume. Asta pentru că adulții sunte testați și răbdarea lor este pusă la încercare. Poate, ar fi timpul să nu mai luăm totul asupra noastră și să învățăm să avem mai multă răbdarea cu cei mici. Timpul special, conectarea și faptul că ne aplecăm și ascultăm ce are copilul de spus pot fi soluții cu rezultate pe termen lung..

De ce unii parinti isi lovesc copiii: despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite

Exista inca multi parinti care cred ca bataia este folositoare in educatia copilului. Si totusi multi dintre acesti parinti isi dau seama ca si-ar dori sa stie metode mai blande dar eficiente de aducare a copilului. Chiar si parintii care recurg la bataie.vor binele copilului insa sunt coplesiti de meseria de parinte. Si recurg la un model invechit de educatie. Iata o trecere in revista a unui studiu american despre parintii care recurg la bataie - si multe alte lucruri interesante despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite.

Disciplinarea pozitiva - solutii pentru educarea copiilor capriciosi

Pornirile propriilor copii ne pot lua uneori prin surprindere, iar gasirea celei mai bune metode de a rezolva anumite situatii delicate, conflictuale, care pleaca de la capricii pe care, pe moment, noi, adultii, nu le intelegem, poate fi ea insasi o problema. Atunci cand aceasta se prelungeste, lucrurile pot evolua intr-o directie pe care niciun parinte nu si-o doreste. 
 
Riscul de a ne pierde autoritatea in fata propriilor copii este mult mai grav decat pare la prima vedere. Ce solutii ar trebui, asadar, sa adoptam pentru a preintampina aceasta situatie? Iata patru situatii concrete, cu care majoritatea parintilor s-au confruntat macar o data si in fata carora, de cele mai multe ori, solutiile adoptate pe moment nu sunt intotdeauna cele mai fericite citeste in continuare despre  cum poti disciplina un copil cu metode pozitive.

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Meseria de parinte – o meserie fara training
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte


autor: Magdalena Aldea

Mamica redactor la Desprecopii.com

Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII