Rolul consecvenței in disciplina copilului: 4 moduri de a o folosi eficient
A fi consecvent cu regulile privind educația copilului, valorile, limitele și consecințele tale reprezintă o parte esențială a stabilirii unei culturi a responsabilității în familie - structura care îl susține pe părintele autoritar în fața căruia răspunde copilul. Când nu ești consecvent în aceste domenii, îți subminezi propria autoritate, deoarece limitele nu sunt clare - și ceea ce spui nu se potrivește cu ceea ce faci.
→ Află ce obstacole te impiedica de la a fi mai consecvent, axeaza-te pe ceea ce ai vrea sa schimbi si incepe sa lucrezi la aceasta. Nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe – iar beneficiile pentru tine si copilul tau sunt uriase.
in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce este importanta consecventa?
4 Moduri de a fi mai consecvent
Cand parintii se schimba, copiii reactioneaza
Adevarata importanta a consecventei
Consecintele in educatia copilului nostru
Imagineaza-ti urmatoarea scena: Ora de intrare in casa a adolescentei tale este 23:30, iar tu stai si o astepti. Cand nu ajunge acasa la timp, devii nelinistit si te ingrijorezi, starea ta alterneaza intre teama si manie. Cand, in sfarsit, fiica ta ajunge acasa, mult dupa miezul noptii, deranjeaza pe toata lumea din casa si prezinta scuze atunci cand o intrebi „Unde ai fost?” o parte din tine este furioasa. Insa exista o alta parte in tine care se gandeste, „Ei bine, in ultima perioada s-a descurcat bine cu sarcinile scolare. Si cel putin, nu se furiseaza afara si nu mai fumeaza... poate ar trebui sa inchid ochii de data asta.” Si poate ca adevarul este ca uneori impui consecinte pentru intarziere, iar alteori nu. Comportamentul acesta continua deoarece copilul tau stie ca poate intarzia uneori.
Cand copilul tau primeste mesajul ca tu nu oferi sens la ceea ce spui, ceea ce spui incepe sa isi piarda sensul. Stii ca ceea ce faci nu functioneaza intr-adevar, insa nu esti sigur cum sa imbunatatesti lucrurile. Este in regula – nu trebuie sa stii toate raspunsurile. Multi parinti trec prin momente grele cu consecventa si se lupta din cauza vinovatiei, a indoielii de sine sau doar din cauza oboselii.
Iata vestea buna: poti depasi obstacolele pe care le intalnesti. Chiar daca esti de parere ca pana acum ai fost inconsecvent cu copilul tau, niciodata nu este prea tarziu pentru schimbare. Sa vedem impreuna de ce este important si cum poti incepe imediat sa fii consecvent.
De ce este importanta consecventa?
Nimeni nu poate fi 100% consecvent 100% din timp, dar ce se intampla cand esti in mod frecvent inconsecvent? Vei descoperi ca modul de comportare al copilului tau se va inrautati, iar ca rezultat, tu vei fi mai obosit si mai epuizat.
De ce este consecventa importanta pentru copii? Copiii trebuie sa stie la ce sa se astepte deoarece ii ajuta sa ia decizii in cunostinta de cauza. Pe masura ce cresc, ei invata ca anumite comportamente conduc la anumite rezultate. Consecventa stabileste daca al tau copil va repeta comportamentul in viitor. Cea mai buna modalitate de a ilustra acest lucru este prin clasicul exemplu al aparatelor de joc: iti pui banii in aparat si tragi maneta. Nu stii ce imagini vei vedea atunci cand aparatul se opreste.Vei avea cirese? sapte? Lamai? insa stii ce vrei – jackpot-ul – sau cel putin un fel de castig monetar.
Noi suntem ca aparatele de joc iar copiii nostri ca jucatorii cu speranta care stau in fata noastra, tragand in mod repetat maneta. Ei stiu ca este posibil sa nu obtina nici un rezultat – le-ai putea spune „nu” sau sa le impui o consecinta. Este posibil sa primeasca si bani inapoi daca tu nu respecti punerea in practica a consecintelor. Sau, daca sunt cu adevarat norocosi, vor lovi jackpot-ul si vor obtine exact ceea ce vor, fara consecinte inconfortabile. Daca raspunsul tau variaza adesea, copilul va continua sa traga maneta cu speranta unui rezultat favorabil. Acesta este un exemplu pentru ceea ce se numeste „program de intarire a intervalului variabil” – cel mai puternic tip de sistem de recompensare din psihologia comportamentala. Asa cum functioneaza cu jucatorii jocurilor de noroc, deoarece frecventa si dimensiunea recompenselor variaza, la fel functioneaza si cu copilul tau. si devine foarte dificil pentru copilul tau sa se opreasca din a se juca la aparatul de noroc – care esti tu, parintele!
Pentru a face lucrurile si mai rele, exista posibilitati mari ca atunci cand nu esti consecvent, sa fii vazut mai putin ca o figura a autotitatii. Aceasta pentru ca ai putea spune un lucru ca „Nu injura,” dar sa esuezi in a sustine aceasta afirmatie cu actiuni care sa arate ca vorbesti serios, precum impunerea unor consecinte semnificative si eficiente de fiecare data cand copilul injura. Cand copilul tau primeste mesajul ca nu oferi sens la ceea ce spui, vorbele tale incep sa isi piarda sensul.
4 Moduri de a fi mai consecvent
A fi parinte este o munca grea - nu este nimic gresit in asta. Viata in general este haotica si dezordonata, iar simplul fapt ca suntem oameni ne predispune la efectuarea de greseli. Uitam lucruri, devenim confuzi, pierdem notiunea timpului si, uneori, suntem atat de obositi incat nu mai avem energia necesara pentru a face fata comportamentului obraznic si provocator al copilului nostru. Sa recunoastem, nu este usor sa ramai mereu la conducerea tuturor lucrurilor. Asa ca ne gandim: „Voi lasa sa treaca de la mine, doar astazi.”
Iata cateva idei care te vor ajuta sa iti imbunatatesti consecventa din viata de parinte:
Ad-Extra3:
1. Mai intai, alege un lucru
Una dintre regulile anti-esec ce trebuiesc urmate atunci cand incerci tehnici noi de parenting este sa alegi un singur comportament cu care sa incepi. Empowering Parents’ eCoaching discuta tot timpul cu parinti care „musca mai mult decat pot mesteca”, fapt pentru care devin foarte frustrati, confuzi si ingrijorati. Cand incerci sa abordezi deodata toate problemele de comportament pe care le intampini la copilul tau, nu ai sanse mari de succes. Asa ca alege o problema specifica cu o prioritate ridicata cu care sa incepi, de exemplu furtul, injuratul, terminarea sarcinilor de lucru de acasa sau ora de culcare. Odata ce devii mai consecvent in stabilirea si aplicarea limitelor in acea zona, te poti extinde incepand sa lucrezi la o alta. incet si constant se castiga cursa, corect? Corect!
2. Foloseste conversatii cu sine, pozitive
Fii amabil cu tine insuti si vorbeste-ti tie despre ceea ce doresti sa vezi intamplandu-se. Ce iti doresti sa invete copilul tau? intreaba-te ce este probabil sa se intample daca lasi comportamentul nepotrivit nebagat in seama „doar de data asta,” in loc sa respiri o data profund si sa faci ceea ce stii ca trebuie sa faci. Gandeste-te la obiectivul tau pe termen lung si ce s-ar putea intampla in timp daca nu ramai consecvent asupra problemei pe care ai luat-o in vizor. Debbie Pincus, creator al Parintelui linistit: AM &PM, recomanda ca parintii sa vina cu sloganuri sau motto-uri pe care le pot folosi pentru a se mentine pe ei insisi pe drumul bun si in controlul situatiei, atat din punct de vedere emotional, dar nu numai. Motto-ul tau ar putea fi: „Eu sunt liderul aici si trebuie sa-l fac pe copilul meu sa stie care sunt limitele permise. Pot face asta.”
Gaseste un motto care functioneaza pentru tine si foloseste-l.
3. Incearca ceva nou
Cand eram consilier scolar, faceam o ora saptamanala cu elevii despre abilitatile care i-ar putea ajuta sa aiba mai mult succes la scoala. O fraza la care apelam regulat in cursurile mele era „Daca ceea ce faci nu functioneaza, incearca ceva diferit.” Aceasta merge impreuna cu ideea de realizare a lui James Lehman – parintii trebuie sa poate recunoaste ca ceva nu functioneaza si sa schimbe acel lucru, pentru ca lucrurile nu se vor schimba de la sine. Tu, ca parinte, esti agentul de schimbare. James, in programul de Transformare Totala, sustine predarea copiilor de abilitati mai bune de rezolvare a problemelor, si cred ca acest lucru functioneaza si la adulti. Daca ai probleme in a fi consecvent, afla ce se gaseste la radacina problemei – este oboseala, vina, confuzia, uitarea? Mergi la radacina problemei si vino cu un plan specific pe care il poti folosi pentru a te ajuta sa respecti limitele pe care le-ai stabilit si sa impui consecintele mai consecvent.
4. Ai grija de tine insuti
A avea grija de tine insuti inseamna doua lucruri. Mai intai, permite-ti o pauza scurta sau un timp de respiro atunci cand te simti coplesit. Acorda-ti timp pentru a veni cu un raspuns daca copilul tau este in fata ta milogindu-se, argumentand, luptand sau plangandu-se. Anunta-ti copilul ca nu ii poti raspunde imediat si indeparteaza-te putin de situatie. Ia-ti ceva timp pentru a te calma si gandeste-te la ce vrei sa faci in continuare. De asemenea, daca te simti epuizat sau coplesit, fa-ti timp pentru tine cel putin 15 minute pe zi pentru a face ceva ce iti place, cu scopul de a reduce nivelul stresului. A avea grija de tine insuti inseamna, de asemenea, sa ceri sprijinul altora. Ai putea vorbi cu sotul/sotia ta si sa veniti cu un mod subtil in care va puteti aminti unul celuilalt sa fiti consecventi. Ar putea insemna si sa gasesti pe cineva din zona in care locuiesti cu care sa poti discuta despre ceea ce se intampla – o persoana de sprijin care te poate ajuta sa gestionezi mai eficient stresul si cerintele rolului de parinte. Cu alte cuvinte, a avea grija de tine insuti este o modalitate de a fi un parinte imputernicit. Nu trebuie sa cedezi presiunii pe care comportamentul copilului tau o pune asupra ta - si nu trebuie sa faci asta singur.
Cand parintii se schimba, copiii reactioneaza
Lucrul pe care il vei observa la copilul tau pe masura ce incepi sa fii mai consecvent este reactia. Reactia este modul copilului tau de a spune „Stai putin, nu-mi place ce se intampla aici!” Reactia vine intr-o multitudine de forme diferite. Poate aparea sub forma de plangeri, precum „Te urasc! Esti rau/rea! Nu ma iubesti!” sau sub forma de contraziceri, argumentare sau negociere. Unii copii vor reactiona prin simpla rezistare pasiva tie sau pretinzand ca nu au auzit ca le ceri sa faca ceva. Ai putea observa si ca al tau copil pare putin mai nervos sau mai emotional la inceputul schimbarii. Vorbim zilnic cu parinti care intampina aceasta escaladare temporara in problemele de comportament care pot aparea atunci cand iti schimbi stilul de parenting. Ceea ce am constatat este ca daca parintii continua sa fie consecventi si se indeparteaza atunci cand copiii lor izbucnesc, lucrurile vor incepe sa se aseze din nou.
Nu uita ca nu este necesar sa impui consecinte pentru plangeri, contraziceri sau atitudini negative. Daca reactiile conduc la abuz verbal sau fizic, distrugerea proprietatii sau alte probleme de siguranta precum fuga sau furisatul din casa, acestea sunt exemplele cu adevarat importante de reactii pentru care cu siguranta vei dori sa impui consecinte sau sa suni politia. Altfel, atat timp cat comportamentul nu este flagrant abuziv sau nesigur, cel mai eficient este sa il ignori si sa iesi din acea situatie.
Adevarata importanta a consecventei
James Lehman spune ca regulile nu ar trebui sa devina mai mult sau mai putin stricte daca esti obosit sau frustrat de ceva de la serviciu. Iar regulile tale nu ar trebui sa fie mai indulgente deoarece te simti bine si ai o zi buna. „Regulile sunt structura ta,” explica el. „Ele sunt liniile tale directoare catre putere.” A fi consecvent cu regulile, valorile, limitele si consecintele tale reprezinta o parte esentiala a stabilirii unei culturi a responsabilitatii in caminul tau – structura care te sustine parintele autoritar in fata caruia raspunde copilul. Cand nu esti consecvent in aceste domenii, iti subminezi propria autoritate, deoarece limitele nu sunt clare – si ceea ce spui nu se potriveste cu ceea ce faci. Afla ce obstacole te impiedica de la a fi mai consecvent, axeaza-te pe ceea ce ai vrea sa schimbi si incepe sa lucrezi la aceasta. Nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe – iar beneficiile pentru tine si copilul tau sunt uriase.
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.
Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate,independenta si performanta in societate citeste totul mai departe aici.
Citeste si: Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2023
referinte:
- Francois Dumesnil: Questions des parents responsables
- Psychologytoday.com
- Baumrind, D. (2008). The influence of parenting style on adolescent competence and substance use. Journal of Early Adolescence,
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII