Empatia, o lecție necesară pentru stabilitatea emoțională a copilului - sfatul psihologului

Empatia, o lectie necesara pentru stabilitatea emotionala a copilului - sfatul psihologului

Empatia, o lecție necesară pentru stabilitatea emoțională a copilului - sfatul psihologului

Empatia este abilitatea de a te pune în pantofii cuiva și de a înțelege prin ce trece; este abilitatea de a simți ceea ce simte acea persoană. Oamenii empatici au abilitatea de a se conecta cu ceilalți la un nivel mai profund, fiind un instrument din ce în ce mai important pentru a ne conecta cu lumea. Pentru ca copiii să acționeze în moduri empatic, mai întâi ei trebuie să creadă în valoarea empatiei, să înțeleagă, să aprecieze și să se străduiască să obțină valori empatic.

Iată de ce este important să îi învățăm pe copii să fie empatici și cum se relaționează aceasta cu stabilitatea sa emoțională - sfatul psihologului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este empatia?
Identitate morala
Dezvoltarea unei identitati morale
Verifica-ti laudele
Gaseste un „ajutor”
Fii tu un exemplu
Empatia: de ce este necesara copilului si cum il ajutam sa o dezvolte
Despre emotii si sentimentele copilului

Ce este empatia?

Empatia este abilitatea de a te pune pe tine in pantofii cuiva si sa intelegi prin ce trece; este abilitatea de a simti ceea ce simte acea persoana. De ce este empatia atat de importanta? Cu problemele societatii in curs de desfasurare (ma refer la agresiuni, preocupari legate de sanatatea mentala a tinerilor), predarea empatiei copiilor este mai importanta ca niciodata.

Oamenii empatici au abilitatea de a se conecta cu ceilalti la un nivel mai profund si pot chiar ajuta indivizii, implicandu-se si investind in alte persoane. In societatea noastra sociala in care trebuie sa ne bazam unii pe ceilalti, empatia este un instrument din ce in ce mai important pentru a ne conecta cu lumea.

Identitate morala

Fiecare persoana isi dezvolta propriul cod etic, un set de credinte si valori ce ii ghideaza in gandurile si actiunile lor. Aceasta identitate morala joaca un rol important in dezvoltarea empatiei. Pentru ca copiii sa actioneze in moduri empatice, mai intai ei trebuie sa creada in valoarea empatiei, sa inteleaga, sa aprecieze si sa se straduiasca sa obtina valori empatice.

In eforturile noastre de a le arata copiilor ca suntem mandri de ei si ca ii sustinem, Borba subliniaza ca ne concentram adesea pe „faptele lor cognitive, sociale si fizice” si mai putin asupra realizarilor lor morale, precum manifestarea bunavointei, compasiunii, intelegerii si a grijei. Copiii trebuie sa se considere capabili de empatie, iar noi trebuie sa-i ajutam sa vada aceasta.

copil empatic

Dezvoltarea unei identitati morale

Borba a identificat cateva modalitati de a ajuta copiii sa dezvolte o identitate morala puternica.

Ad-Extra3:

Verifica-ti laudele

In eforturile noastre de a-i ajuta pe copii sa dezvolte stima de sine si sa se simta bine cu ei insisi, uneori suntem vinovati de exagerarea laudelor. Fii atent la reactia copilului tau atunci cand il lauzi si incearca sa iti dai seama daca iti lauzi in exces copilul. Daca al tau copil isi evidentiaza propriile realizari si uita de contributiile altor persoane, asteapta in mod constant sa il lauzi („Tati, spune-mi ca am facut o treaba buna”) sau are nevoie in mod constant de aprobarea ta, acestea ar putea fi semne ca il lauzi prea mult.

Lauda-ti copilul pentru ca este o „fiinta buna” in loc de laudele generalizate sau goale, ofera-i copilului tau laude ce au legatura directa cu caracterul sau. „Iulia, esti atat de grijulie, ai observat ca fratele tau se chinuie cu sireturile si te-ai oferit sa il ajuti” sau „Unul dintre lucrurile mele preferate la tine este ca esti intotdeauna atat de atent la sentimentele celorlalti, esti un prieten minunat.”

Gaseste un „ajutor”

Chiar si un lucru la fel de simplu ca schimbarea limbajului pe care il folosesti poate ajuta la schimbarea comportamentului copilului tau. Studiile au aratat ca folosirea substantivului „ajutor”, in loc de verbul „a ajuta,” poate creste probabilitatea de participare a copiilor in comportamente de ajutor si empatice. in loc sa-ti rogi copilul sa te ajute la maturat bucataria, spune-i ca esti in cautarea ajutorului potrivit care poate face treaba bine.

Fii tu un exemplu

Copiii invata privindu-te. Daca iti doresti ca al tau copil sa prezinte comportamente empatice, arata-i aceste comportamente in propria ta viata. Comportamentul tau stabileste tonul copilului tau, asa ca arata-i ca pretuiesti bunatatea, generozitatea, grija si intelegerea. Nu trebuie sa i le citesti si nici macar sa i le explici, doar arata-i prin actiunile tale ca pretuiesti empatia. ”.

Citeste si Ajută-ti copilul sa fie mai empatic cu aceste 8 sfaturi date de psihologii de la Harvard

empatie

Empatia: de ce este necesara copilului si cum il ajutam sa o dezvolte

Empatia este capacitatea de a intelege sentimentele si emotiile celor din jur. Empatia este o componenta esentiala a inteligentei emotionale. Iata cateva sfaturi esentiale si docile care ajuta copiii sa obtina fericire de durata si succes - prin intermediul empatiei... citeste mai departe AICI

Despre emotii si sentimentele copilului merita citit si

Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
6 obiceiuri ale parintilor care cresc un copil echilibrat si pregatit pentru a reusi
Cum poti incuraja dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor?
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
nteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
Ce complimente facem copiilor
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului 
6 sentimente pe care un copil trebuie sa le invete pentru a fi inteligent emotional

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: 
- https://mcc.gse.harvard.edu/
The Journal of Psychology

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII